Την ώρα που αναμένεται να δοθεί παράταση για τις 120 δόσεις…

ΕΦΟΡΙΑ: ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ!

- Ανάσα για χιλιάδες φορολογούμενους εάν διπλασιασθεί ο αριθμός των 12 δόσεων και μειωθεί το ποσό για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα

- Το «πράσινο φως» από τους θεσμούς περιμένει η Κυβέρνηση

EFORIA KOSMOS

• Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, το οποίο επιδιώκει με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει από τους «θεσμούς» πίστωση χρόνου και πιο πολλές διευκολύνσεις για τους φορολογούμενους, τα χρέη των οποίων έχουν ξεπεράσει τα 104 δισ. ευρώ! Μπορεί ν’ άλλαξε η ψυχολογία στην αγορά μετά τις εκλογές του Ιουλίου, οι συσσωρευμένες όμως οφειλές χιλιάδων φορολογούμενων δεν μπορούν να τακτοποιηθούν από την μια μέρα στην άλλη.
Επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν προθεσμία έως και την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου για να ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μια παράταση, η οποία θα έδινε την ευκαιρία να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες.
Αν και το πιο πιθανό σενάριο είναι να δοθεί μια παράταση ενός μηνός, φορείς της αγοράς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ζητούν περισσότερο χρόνο.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο
Σ’ αυτό το πλαίσιο, την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου, ζητά με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γ. Πιτσιλή, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κων. Κόλλιας.
Το αίτημα αυτό προκύπτει μετά από την αγωνία, όπως τονίζει, που εκφράζουν λογιστές-φοροτεχνικοί και φορολογούμενοι προς το ΟΕΕ τις τελευταίες ημέρες, ότι ο υπολειπόμενος χρόνος δεν επαρκεί για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση και ειδικά των νομικών προσώπων, που πρόσφατα έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, αφού μεσολαβούν μόλις δύο εβδομάδες από τη θέση σε πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας για όλους τους οφειλέτες (16 Σεπτεμβρίου) και της ισχύουσας προθεσμίας (30 Σεπτεμβρίου).
Δεδομένων των σημαντικών ευεργετημάτων της νέας ρύθμισης (χαμηλά μηνιαία ποσά, μειωμένο ετήσιο επιτόκιο, κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων, διακοπή κατασχέσεων, ξεμπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών), είναι αναγκαία η παράταση υποβολής των σχετικών αιτήσεων μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μη χαθούν αυτά τα οφέλη, επισημαίνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αλλαγές και στην πάγια ρύθμιση;
Την ίδια ώρα σημαντική ανάσα θα έδινε σε χιλιάδες επιχειρήσεις εάν το Υπουργείο Οικονομικών έκανε πιο ευνοϊκή και την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Όπως αναφέρει η Μαρία Βουργάνα στο in.gr η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει το σχέδιο για τις αλλαγές στην πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία με διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων (από 12 σε 24) και ελάχιστη μηνιαία δόση για τους οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Τα κριτήρια για την πάγια ρύθμιση θα είναι εισοδηματικά και όχι περιουσιακά. Οι τελικές λεπτομέρειες αναμένεται να κλειδώσουν εντός της εβδομάδας, ενώ τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πάγιας ρύθμισης θα κινούνται στη λογική της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Το νέο σύστημα…
Το νέο σύστημα της πάγιας ρύθμισης θα προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Διπλάσιο αριθμό δόσεων: Για τις τακτικές οφειλές όπως φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται έως και 24. Για τις έκτακτες οφειλές όπως φόρο κληρονομιάς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστάει στην Εφορία το ποσό των 10.000 ευρώ εάν ακολουθήσει σήμερα την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα 875 ευρώ, ενώ με 24 δόσεις η μηνιαία δόση θα περιοριστεί στα 437 ευρώ τον μήνα, γεγονός που θα τον διευκολύνει σημαντικά.
- Ελάχιστη μηνιαία δόση: Καθορίζεται ελάχιστη μηνιαία δόση στα 15 ευρώ για τους οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
- Εισοδηματικά κριτήρια: Για οφειλέτες με εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το εισόδημα του οφειλέτη και όχι με το ύψος της περιουσίας. Έτσι, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η ετήσια δόση για την εξόφληση των οφειλών θα κυμαίνεται μεταξύ 4%-10%. Δηλαδή οι έχοντες εισοδήματα πάνω από 10.000 και έως 30.000 ευρώ θα πληρώνουν το μήνα περίπου 50-100 ευρώ. Σήμερα, τις 12 δόσεις μπορεί να τις χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε είτε για ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε ακόμη και για βεβαιωμένες. Συμπληρώνει απλώς ένα ποσό «διαθέσιμου εισοδήματος» και ένα άλλο για προσδοκώμενες εισπράξεις στο μέλλον και εξασφαλίζει τον αριθμό των δόσεων που θέλει ανεξαρτήτως εισοδήματος, περιουσιακής κατάστασης κ.λπ.
- «Δεύτερη ευκαιρία». Οι οφειλέτες που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους με την νέα πάγια ρύθμιση θα πρέπει να είναι συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων. Σε περίπτωση που χάσουν τη ρύθμιση δυο είναι τα σενάρια που εξετάζονται: είτε να μην έχουν δεύτερη ευκαιρία, δηλαδή να μην μπορούν να υπαχθούν ξανά στη ρύθμιση είτε να τους δίνεται δεύτερη ευκαιρία αλλά να επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο προσαυξήσεων. Σήμερα, οι οφειλέτες που χάνουν την πάγια ρύθμιση έχουν την ευκαιρία να υπαχθούν εκ νέου στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων με τους ίδιους όρους.
- Επιτόκιο: Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι και σήμερα. Το επιτόκιο 3% αφορά μόνο την έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων.
- Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών: Παράλληλα με την νέα πάγια ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να «τρέξουν» το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2019.
Όταν θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι οφειλέτες με κλειδωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ. Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.