Αναιμικές οι χθεσινές συγκεντρώσεις για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Η ΑΠΕΡΓΙΑ: ΣΤΟΧΟ ΕΙΧΕ, ΝΟΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ!

- Πρόωρη αντίδραση απέναντι σε μία Κυβέρνηση με θητεία δυόμισι μόλις μηνών επειδή… βάζει χέρι στον συνδικαλιστικό νόμο

- Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ… μπροστάρηδες τώρα στα συλλαλητήρια επιχειρώντας κομματικό «καπέλωμα»

APERGIA POREIA GIANNENA 1 24 9 19

• Μόλις δυόμισι μήνες έχει η σημερινή Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία, όμως οι συνδικαλιστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιδείξουν καμία ανοχή απέναντί της ούτε να της δώσουν την παραμικρή… περίοδο χάριτος, με αποτέλεσμα να βρεθεί χθες αντιμέτωπη με την πρώτη πανελλαδική κινητοποίηση της θητείας της.
Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο. Με το νέο πολυνομοσχέδιο, που βρίσκεται σε διαβούλευση, επιχειρούνται ουσιαστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως με στόχο να μπει φρένο στην ασυδοσία δεκαετιών. Αυτό, όπως είναι φυσικό, δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι όλοι εκείνοι που… μονοπωλούν τον συνδικαλισμό στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Κινητοποιήσεις έγιναν χθες σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ανάμεσα στις οποίες και στα Γιάννενα, οι οποίες ωστόσο δεν χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή. Παράλληλα, σ’ αυτές της Αθήνας αισθητή υπήρξε η παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο και καλύτερο τον πρ. υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, προφανώς σε μία επιχείρηση κομματικού τους «καπελώματος»!

Άλλο τότε, άλλο τώρα…
Μηδενική ανοχή στην πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η σημερινή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένα να δείξουν τα συνδικάτα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σε αντίθεση με ό,τι έκαναν την κυβερνητική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ! Μπορεί τότε να ισοπεδώθηκαν κυριολεκτικά εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, όμως οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών υπήρξαν… υποτυπώδεις και μόνο για τα μάτια του κόσμου.
Αντιθέτως, σήμερα όλοι αναζητούν αφορμές ξεσηκωμού, τις οποίες «ανακάλυψαν» στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο, σημειωτέον, βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δημόσιας διαβούλευσης, άρα δεν έχει παγιωθεί! Βέβαια, το νέο σ/ν έχει διατάξεις που επανακαθορίζουν το συνδικαλιστικό «τοπίο» και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από τους «επαγγελματίες» του συνδικαλισμού που θίγονται άμεσα απ’ αυτές!
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η χθεσινή κινητοποίηση έδωσε την αφορμή στα στελέχη του να επιχειρήσουν… επανασύνδεση με τον κόσμο της εργατιάς έπειτα από τέσσερα χρόνια στα κυβερνητικά «σαλόνια», καπελώνοντας κομματικά τα μεγάλα συλλαλητήρια. Αρκετά στελέχη του λοιπόν έδωσαν το «παρών» στις χθεσινές πορείες, όπως ο πρ. υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, η βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου κ.α..

Διχασμένοι συνδικαλιστές
Φυσικά, υπάρχουν και οι συνδικαλιστές που θεώρησαν πρόωρη τη χθεσινή κινητοποίηση προτείνοντας να γίνει αυτή μέσα στον Οκτώβριο, όμως ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ αποφάσισαν να μπουν πρόωρα στον «πόλεμο» κατά της Κυβέρνησης! Κάπως έτσι, ο συνδικαλιστικός κόσμος της χώρας εμφανίστηκε χθες διχασμένος, ακόμα και στα Γιάννενα, όπου απλοί συνδικαλιστές και εργαζόμενοι προτίμησαν να απέχουν σημειώνοντας πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κριθεί ο τρόπος που πορεύεται η νέα Κυβέρνηση.
Εξάλλου, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου μία… υγειονομική ζώνη χώριζε χθες τον κόσμο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων από αυτόν της ΑΔΕΔΥ, καθώς οι δύο φορείς για μία ακόμη φορά δεν κατέστη δυνατόν να συνεννοηθούν και να πραγματοποιήσουν κοινό συλλαλητήριο!

Το Εργατικό Κέντρο
Αφετηρία τον χώρο έξω από το Εργατικό Κέντρο είχαν τα χθεσινά συλλαλητήρια του ΕΚΙ και της ΑΔΕΔΥ στα Γιάννενα, απ’ όπου κινήθηκαν με πανό και συνθήματα προς την κεντρική Πλατεία
Σε δηλώσεις του χθες από τον χώρο του συλλαλητηρίου ο Κώστας Ηλίας, Οργανωτικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων τόνισε τα εξής: «Δίνουμε σήμερα μία πρώτη απάντηση απέναντι στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης της Ν.Δ. που με ένα πολυνομοσχέδιο αναπτυξιακό – σκούπα, επιχειρεί να ενταφιάσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει από τα τρία μνημόνια που έχει υπογράψει το σύνολο των αστικών κομμάτων. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχθούν τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και των πολυεθνικών επιχειρήσεων για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και να βάλουν τα σωματεία στον… γύψο».
Ο κ. Ηλίας έκανε παράλληλα λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης της χθεσινής κινητοποίησης από σειρά εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ που προκήρυξε απεργία για τον Οκτώβριο.

…Και η ΑΔΕΔΥ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας σημείωσε πως «το αναπτυξιακό νομοσχέδιο προωθεί την προοπτική της ανάπτυξης που στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας και τίποτε παραπάνω. Δεν μπορούν να ερμηνευθούν αλλιώς οι διατάξεις του που όλες έχουν στόχο τον περιορισμό των δικαιωμάτων και την ολομέτωπη επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, προβλέπονται για πρώτη φορά διατάξεις οι οποίες φέρνουν την τετράωρη απασχόληση και την πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων όταν καθυστερούν, υποτίθεται, την έκδοση των αποφάσεων για ένταξη των επιχειρήσεων στους αναπτυξιακούς νόμους» και συμπλήρωσε: «Αν θέλουν τέτοιου είδους ανάπτυξη, τύπου τρικοκοσμικών χωρών, με πετσόκομμα στα εργασιακά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν θα το επιτρέψουν. Θα δώσουμε τις δυνάμεις μας συντεταγμένα για την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλούμε την Κυβέρνηση να σεβαστεί την αυτοτέλεια των συνδικάτων και να μην κάνει επίθεση στον συνδικαλιστικό νόμο».

Κεντρικά θέματα
Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων να εκχωρήσει σε ιδιώτη ανάδοχο την υπηρεσία καθαριότητας στις Δημοτικές Ενότητες Ανατολής και Περάματος αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα της χθεσινής κινητοποίησης στα Γιάννενα. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο Οργανωτικός Γραμματέας του ΕΚΙ Κώστας Ηλίας τόνισε πως «η Δημοτική Αρχή έχει βάλει στόχο να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις με όποια μορφή, είτε με απευθείας ανάθεση, είτε μέσω ΣΔΙΤ»!
Λόγος έγινε και για τη «Μέριμνα» όπου με το νέο πολυνομοσχέδιο νομιμοποιείται ουσιαστικά, όπως είπε, η αλλαγή των συμβάσεων των εργαζομένων, τονίζοντας πως «δεν θα συμβιβαστούμε, θα τα αποτρέψουμε όλα με τον αγώνα μας».
Στο μεταξύ, εκδόθηκε προχθές η δικαστική απόφαση για τους 11 απολυθέντες εργαζόμενους του «Market In», η οποία τους δικαιώνει και ζητάει την άμεση επιστροφή τους στον χώρο εργασίας επιδικάζοντάς τους παράλληλα δεδουλευμένα 300.000 ευρώ. «Αυτή η δικαστική απόφαση είναι αποτέλεσμα του αγώνα που έκαναν και ρωτάμε ευθέως την Κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει για την εφαρμογή της», ανέφερε ο κ. Ηλίας.