Στην Ήπειρο δεν τηρούνται από τα στελέχη του ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα…

ΥΓΕΙΑ: ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ!

- Ακλόνητη η Διοίκηση του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων, προσλαμβάνει, απολύει, μεταθέτει, δαπανά ανεξέλεγκτα με στήριγμα τη βουλευτίνα Μερ. Τζούφη

- Αποκαλυπτική καταγγελία των Εργαζομένων (ΔΑΚΕ)

- Κύριε Πρωθυπουργέ, βάλτε τέλος στο «πλιάτσικο» του Δημοσίου!

DOYROYTH

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίστηκε ως Κυβέρνηση, η πολιτική του αποδοκιμάστηκε και στον τομέα της Υγείας, παρά ταύτα όμως εξακολουθεί να ελέγχει τον ευαίσθητο χώρο της και ειδικότερα τα νοσοκομεία.
Κι αν μεν για τα μικρής δυναμικότητας νοσοκομεία- τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ήπειρο- μπορεί να πει κανείς πως οι διοικήσεις τους κινούνται με προσεκτικά βήματα, αναμένοντας τις πολιτικές επιλογές της νέας Κυβέρνησης, δεν συμβαίνει το ίδιο με το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βορειοδυτικής Ελλάδος, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, όπου η «παρέα» των στελεχών που τοποθετήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τηρούν ούτε στοιχειώδη προσχήματα σε ότι αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνουν και υλοποιούν.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, όσο πλησιάζει ο καιρός αντικατάστασής τους, οι σημερινοί διοικούντες κάνουν ό, τι είναι δυνατόν όχι μόνο να ικανοποιήσουν ψηφοφόρους και συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και να υπονομεύσουν ευθέως τη νέα διοίκηση με τη μεταφορά πόρων από τις ανάγκες των ασθενών στην κάλυψη μισθοδοσίας «αχρείαστων» υπαλλήλων. Η ΔΑΚΕ σε μια ιδιαίτερα «καυστική» ανακοίνωση, κάνει λόγο για «πλιάτσικο» του Δημοσίου, το οποίο βεβαίως καλείται πλέον να σταματήσει άμεσα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι επιδόσεις της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου εκτός από την ανεξέλεγκτη διάθεση κονδυλίων, είναι επίσης «αξιόλογες» σε μεταθέσεις και προσλήψεις.

Με πολιτική κάλυψη!
Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν να γίνουν αν η Διοίκησή του και ειδικά ο Διοικητής του Βασίλης Τσίκαρης δεν είχε την πλήρη κάλυψη του αντικατασταθέντος πρόσφατα Διοικητή της 6ης ΥΠΕ - πρώην Προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ηπείρου Τάκη Νικολόπουλου, αλλά ακόμη και τώρα της βουλευτίνας Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη.
Η κυρία Τζούφη χθες εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης της Διοίκησης «αναπαράγοντας» δηλώσεις για διάφορα θέματα του κ. Τσίκαρη και θέτοντας διάφορα ζητήματα, τα οποία βέβαια δεν είχε φροντίσει να λύσει η απελθούσα Κυβέρνηση. Η βουλευτής, προφανώς ούτε είδε, ούτε άκουσε τα όσα κυκλοφορούν ακόμη και στους διαδρόμους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για την «άλλη όψη» -τη σκοτεινή όπως την περιγράφει η ΔΑΚΕ- του «έργου» της Διοίκησης Τσίκαρη.

Ο λογαριασμός στους ασθενείς!
Το «λογαριασμό» για την τακτική ΣΥΡΙΖΑ Τσίκαρη - Νικολόπουλου - Τζούφη κ.α. στο τέλος θα πληρώσουν οι ασθενείς. Και αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτει η ΔΑΚΕ, η απόφαση πρόσληψης επικουρικού προσωπικού που υπεγράφη από το πρώτο δίδυμο -και την οποία σε επίπεδο χώρας διαφήμιζε με στόμφο ο πρώην Αν. Υπουργός Π. Πολάκης- δεν καλύπτει τις ανάγκες πρώτης προτεραιότητας του Νοσοκομείου, όπως π.χ. νοσηλεύτριες για το 4ο κτίριο, αλλά πλασματικές όπως είναι το Λογιστήριο. Το σημαντικότερο όμως έχει να κάνει με το γεγονός πώς τα εκατό άτομα που προσλαμβάνονται με την απόφαση αυτή, θα πρέπει να πληρωθούν αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου! Για να βρεθούν τα χρήματα, έγιναν τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό και μεταφέρθηκαν ποσά από τους κωδικούς που αφορούν δαπάνες προμήθειας φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων, αναλώσιμων υλικών κλπ. στον κωδικό της μισθοδοσίας! «’Ετσι σήμερα -αποκαλύπτει η ΔΑΚΕ- αρχές Σεπτεμβρίου, οι κωδικοί που αφορούν την προμήθεια υλικών για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου (φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ιατρικός εξοπλισμός κλπ) είναι στο κόκκινο και είναι βέβαιο ότι η επόμενη διοίκηση θα παραλάβει στην κυριολεξία “καμένη γη”», για να προσθέσει πως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί μελλοντικά να καταγγέλλει την επόμενη Διοίκηση και την Κυβέρνηση για αναλγησία κλπ., αποκρύπτοντας τις δικές του ευθύνες.

Ο υιός του πατρός Τσίκαρη
Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης, της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού έχει να κάνει με τον τρόπο που αυτές έγιναν. Για τους διορισμούς -εξηγεί η ΔΑΚΕ- ακολουθήθηκε εσωτερική διαδικασία που γίνεται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας και όχι του ΑΣΕΠ. Κάπως έτσι εμφανίστηκε και σε τοπικό επίπεδο, το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ να βολεύονται σε θέσεις δημοσίου, σύζυγοι, παιδιά, σύντροφοι, φίλοι και φίλες. Πρωταγωνιστής είναι ο Διοικητής Β. Τσίκαρης, καθώς στο Λογιστήριο προσλήφθηκε με υπογραφή Νικολόπουλου ο γιός του! Πρόκειται για το ζήτημα που ανέδειξε ο «Πρωινός Λόγος» που κάλεσε τον κ. Τσίκαρη να δώσει εξηγήσεις, αλλά επί ματαίω. «Ο ένας σύντροφος εξυπηρετεί τον άλλο σύντροφο και όλοι μαζί ενωμένοι στον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό. Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος, προκειμένου να προλάβουμε να αρπάξουμε όσα μπορούμε. Στα 30 χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου, κανένας διοικητής και καμιά διοίκηση δεν είχε τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο», επισημαίνει η ΔΑΚΕ, η οποία στον πρόλογο σημειώνει πως δεν μπορεί να κατανοήσει «τον τρόπο σκέψης όλων αυτών των μεγαλοστελεχών της Αριστεράς, που κάθε μέρα που περνάει, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να καταρρίψουν το αφήγημα περί του ηθικού της πλεονεκτήματος».
Όσον αφορά τον υιό Τσίκαρη η συνδικαλιστική παράταξη, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «μπορεί να είχε όλα τα τυπικά προσόντα για διορισμό. Αν αυτά είναι μη αμφισβητήσιμα θα μπορούσε να διοριστεί σε οποιαδήποτε άλλη θέση, από τις εκατοντάδες που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Όχι μόνο στο Νοσοκομείο αυτό».

Οφείλει πειστικές απαντήσεις
Σε άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη της «ανάλγητης» κατά τα άλλα Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και του ΠΑΣΟΚ, είχαν υποβάλλει παραιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση έδιναν δημόσια απαντήσεις. Ο κ. Νικολόπουλος έχει πάει βέβαια σπίτι του, ο κ. Τσίκαρης όμως παραμένει Διοικητής και οφείλει απαντήσεις, επί των ερωτημάτων που εύλογα τίθενται και όχι ανακοινώσεις για άσχετα μεταξύ τους θέματα, είτε για μελέτες που παραλαμβάνονται, είτε για τα επιτεύγματά του, έστω και μέσω της κ. Τζούφη.

Να παρέμβει ο Πρωθυπουργός
Απαντήσεις λοιπόν εδώ και τώρα: Σαφείς, αναλυτικές, πειστικές: Για το αν είναι ηθικό να προσλαμβάνεται και να τελεί υπό τις εντολές του ο γιός του Διοικητή στο Νοσοκομείο, κυρίως όμως για την πηγή από την οποία θα πληρωθεί το επικουρικό προσωπικό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μένει «κληρονομιά» για 24 μήνες στη νέα Κυβέρνηση. Αν δεν μπορεί, υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης. Σε κάθε όμως περίπτωση έχουν υποχρέωση έναντι των πολιτών, το Υπουργείο Υγείας, η νέα Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να ελέγξει τις καταγγελίες και αν αληθεύουν να προβεί στις δέουσες ενέργειες και να καταλογίσουν τις ευθύνες για τις αδικαιολόγητες δαπάνες που γίνονται σε βάρος των ασθενών… Και για να θυμηθούμε το σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυτό είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη». Ας το δει και ο Πρωθυπουργός με την ευκαιρία της σημερινής του περιοδείας στα Γιάννενα.