Στο παρα-ένα το Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης έλυσε το γρίφο των δασωμένων αγρών

ΤΩΡΑ…ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ!

- Πέρασαν με νομοθετική ρύθμιση, όσα απέρριπταν στην αναθεώρηση του Συντάγματος για την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας κ.α.

- Με «βήμα σημειωτόν» οι λύσεις για τα «καυτά» προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας

AMPELI

• Στο δρόμο προς τις κάλπες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρήκε τελικά και τον τρόπο ώστε να λυθεί ένα μείζον ζήτημα που υπάρχει με τους δασωμένους αγρούς. Mε ρύθμιση στο «παρα-ένα», οι συγκεκριμένοι αγροί θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται για δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίες θα μπορούν να περιλαμβάνονται και στις «επιλέξιμες» για καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων.
Ο «πυρήνας» του προβλήματος, άρχισε να σχηματίζεται πριν αρκετές δεκαετίες, σχεδόν μετά τον πόλεμο, όταν ξεκίνησε η έντονη ανάπτυξη της αστυφιλίας και η φυγή του κόσμου από την ύπαιθρο, που συνοδεύτηκε με εγκατάλειψη χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, οι οποίες σταδιακά δασώθηκαν.
Αναδείχτηκε όμως σε όλη του την έκταση την τελευταία διετία με τους δασικούς χάρτες, όταν πολλά αγροτεμάχια ή πρώην καλλιεργούμενες εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν συλλήβδην δασικές επειδή είχαν εν τω μεταξύ δασωθεί.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και πολλά άλλα ζητήματα, η Κυβέρνηση το αντιμετώπισε με προεκλογικούς όρους. Αν και η σχετική πρόταση έχει γίνει εδώ και αρκετούς μήνες από αυτοδιοικητικούς και όχι μόνο παράγοντες (πολλές φορές το έχουν προτείνει δημόσια ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ζίτσας Μ. Πλιάκος), εν τούτοις μέχρι και την τελευταία ώρα οι κυβερνητικοί παράγοντες την απέρριπταν επικαλούμενοι το ισχύον Σύνταγμα.

H πρόταση Κ. Τασούλα
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο βουλευτής Ιωαννίνων και Γενικός Εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας είχε ζητήσει την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου για τα δάση- ανάλογο αίτημα είχε διατυπώσει δημόσια και ο Περιφερειάρχης- έχοντας ακριβώς το πρόβλημα που διαπιστωνόταν σε περιοχές της Ηπείρου, με πλέον χαρακτηριστική την αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας.
Η πρόταση τότε απορρίφθηκε, αλλά τέσσερις μήνες μετά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση, την οποία φροντίζει να τη… διαφημίσει αναλόγως. Τι μεσολάβησε στο διάστημα αυτό; Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, που σηματοδοτεί την επικείμενη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και στις βουλευτικές εκλογές, που έχει οδηγήσει Κυβέρνηση και Υπουργούς να ανακαλύπτουν λύσεις για κάθε πρόβλημα που υπάρχει και παρέμεινε άλυτο.

Στο στόχαστρο και οι αγρότες
Από τον κανόνα αυτόν δεν ξεφεύγουν ούτε οι αγρότες, που είναι από τις «ομάδες - στόχους» του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Βέβαια προβλήματα, όπως αυτό των δασωμένων αγρών, είναι «παρανυχίδα» μπροστά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδος, που έχει περιέλθει σε αδιέξοδο από το υψηλό κόστος των πρώτων υλών και των ζωοτροφών, την ώρα που υφίστανται έντονο ανταγωνισμό είτε από τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων, είτε από τις αθρόες εισαγωγές- όπως γάλακτος- που στη συνέχεια επί τρία περίπου χρόνια χρησιμοποιούνταν ανεξέλεγκτα από γαλακτοβιομηχανίες. Να σημειωθεί ακόμη πως άλλες δράσεις προς όφελος των αγροτών, που δεν αποδίδουν όμως… ψήφους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι ιδιαίτερα «ζεστό» να προχωρήσουν, όπως επί παραδείγματι είναι το ζήτημα με τους διαχειριστικούς χάρτες βόσκησης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα χρέη των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, για τα οποία επίσης δεν δόθηκε μέχρι και σήμερα οριστική λύση για ρύθμιση των οφειλών τους κ.α.

Τι προβλέπει η ρύθμιση
Με τη νομοθετική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, δίνεται μια ανάσα σε ένα αριθμό αγροτών που δεν μπορούσε να αξιοποιήσει εκ νέου ιδιοκτησίες του για συγκεκριμένες καλλιέργειες.
Συγκεκριμένα δίνεται πλέον η δυνατότητα χρήσης και καλλιέργειας σε εκτάσεις έως 30 στρεμμάτων σε αγρούς που έχουν μετατραπεί σε δάση για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια ύστερα από αίτηση στη Δασική Υπηρεσία. Προϋπόθεση είναι για εκχερσώσεις μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων να υπάρχει τεχνοοικονομική μελέτη ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της καλλιέργειας που θα αντικαταστήσει το δάσος.
Όπως είπε ο κ. Αραχωβίτης, δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες και ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η ορεινή και αγροτική οικονομία προσφέροντας εργασία και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 5,2% των αναρτημένων δασικών χαρτών που αφορούν τη μισή επικράτεια αντιστοιχεί σε εκτάσεις που δασώθηκαν κάτι το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ μεταφράζεται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια στρέμματα στη μισή χώρα. Πρόκειται για ένα έντονο πρόβλημα σε αρκετές περιοχές της Περιφέρειας με ιδιαίτερα χαρακτηριστική, όπως προαναφέραμε τη Ζίτσα και τις αμπελοκαλλιέργειες αλλά και άλλες σε αναδασμούς.
Μέχρι σήμερα ο νόμος έδινε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης μόνο των δασικών εκτάσεων ή των εκτάσεων που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα αλλά όχι των δασών.