Οι μισοί Έλληνες χρωστούν στην Εφορία και απ’ τους οποίους 1,8 εκατ. θα «γιορτάσουν»…

ΠΑΣΧΑ… ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ!

Την ώρα που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα, τα πιο πολλά νοικοκυριά έχουν οικονομικά «γονατίσει» • Μόνο τα χρέη προς τα Ασφ. Ταμεία ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ

XREH LOGARIASMOI PASXA

• Την πιο μεγάλη και σημαντική ημέρα της Ορθοδοξίας, την Ανάσταση του Κυρίου, γιορτάζει σε λίγες ώρες ο απανταχού Ελληνισμός και με το «Χριστός Ανέστη» παράλληλη ευχή όλων είναι να… αναστηθεί επιτέλους και η ελληνική οικονομία, η οποία αποτελεί «θανατηφόρα θηλιά» για χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις!
Βεβαίως, τέτοιες χαρούμενες και πανηγυρικές πασχαλινές ώρες, δεν θα ‘πρεπε κανείς να θυμίζει τις θλιβερές πτυχές που βασανίζουν την ελληνική κοινωνία. Όμως, σε λίγα 24ωρα αναγκαστικά θα ξαναμπούμε και πάλι στους ρυθμούς της σκληρής καθημερινότητας. Και μιλάμε για τη δουλειά, που οι περισσότεροι εδώ και καιρό την έχουν χάσει και τώρα στέκονται στις «ουρές» ανεργίας του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια σ’ εκείνες των συσσιτίων, ενώ εναγωνίως περιμένουν την απόφαση των αρμοδίων, για το εάν και αυτοί δικαιούνται ή όχι κάποιο άλλο επίδομα (πρόνοιας, ενοικίου, παιδιών κ.λπ.).
Με λίγα λόγια, ενώ οι Έλληνες που όταν βρίσκονται εκτός Ελλάδος μεγαλουργούν σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, μέσα στη χώρα τους έχουν γίνει επαίτες του κράτους! Γι’ αυτό εξάλλου και η νέα γενιά πήρε των ομματιών της κι εγκαταστάθηκε σ’ άλλες χώρες του κόσμου, απ’ όπου είναι πολύ αμφίβολο αν ποτέ επιστρέψει. Ακόμη και η Κύπρος άφησε πίσω της την κρίση και όχι μόνο επανήλθε, σχετικά αναίμακτα, σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης και προκοπής, αλλά αποτελεί τώρα και πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες (και για πολλούς Ηπειρώτες!) που εγκαταστάθηκαν στο μαρτυρικό νησί για να δουλέψουν ή και να σπουδάσουν! Συνολικά ξεπέρασε τις 500.000 ο αριθμός των νέων, που τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν την Ελλάδα!
Κατά τ’ άλλα, η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα επαίρεται για την… καλή πορεία της χώρας, ότι δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια (είμαστε, λένε, μόνο υπό… επιτήρηση!), ότι μειώθηκε η ανεργία, με την μερική όμως απασχόληση να ξεπερνά το 50%!.. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, πανηγυρίζουν και για τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα, που για να τα εξασφαλίσουν «γονάτισαν» την μεσαία τάξη, με αποτέλεσμα σήμερα –όπως αναφέρεται και στο in.gr- οι απλήρωτες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων να φθάνουν στις αρχές του 2019 τα 2,147 δισ. ευρώ.
Τι λένε οι αριθμοί…
Από τα… φρέσκα χρέη, οι φόροι που δεν πληρώθηκαν ανέρχονται σε 2,038 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 714 εκατ. ευρώ μόνο τον Ιανουάριο! Σχεδόν ένας στους δυο φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, ενώ 1,83 εκατομμύρια οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.
Λίγο πριν έρθει η ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, μαζί με τις συσσωρευμένες οφειλές των προηγούμενων ετών, διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο σε 104,652 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,251 δισ. έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», περιορίζοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο σε 86,4 δισ. ευρώ.
Το πρώτο δίμηνο του έτους, με την χρήση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και ρυθμίσεων, η ΑΑΔΕ κατάφερε να βάλει στο ταμείο κάτι λιγότερο από 900 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα εισπράχθηκαν 652 εκατ. ευρώ από τα «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη και περίπου ένα στα 10 ευρώ των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων χρεών (ποσοστό 11,3%), με τις εισπράξεις από αυτό το μέτωπο στα 229 εκατ. ευρώ.
Σχεδόν ένας στους δυο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα στοιχεία δείχνουν συνολικό αριθμό οφειλετών 4.005.773 έναντι 4.124.197 τον Ιανουάριο, με τους οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να φτάνουν στο 1.836.953 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης βρίσκονταν το Φεβρουάριο 1.186.380 φορολογούμενοι ή ποσοστό 64,58% των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα.
Σε 6 μήνες 1 δισ. νέα χρέη προς τα Ταμεία!
Περισσότερα από 35 δισ. ευρώ έχουν φθάσει οι οφειλές εργοδοτών, επαγγελματιών και αγροτών προς τα Ταμεία, με επτά στους δέκα να έχουν χρέη μικρότερα από 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), από τα 34,3 δισ. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο του 2018 οι οφειλές εκτοξεύθηκαν στα 35,3 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2019, αυξανόμενα κατά 1 δισ. ευρώ!
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι:
- Το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος υπολοίπου αφορά οφειλές που έχουν διαβιβαστεί από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (οφειλές 18.386.776.442 ευρώ, 52,86% του υπολοίπου οφειλών). Ακολουθούν οι οφειλές από τον τ. ΟΑΕΕ (οφειλές 14.352.429.257 ευρώ, 41,26% του υπολοίπου οφειλών).
- Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 992.484 οφειλέτες (70,54 % των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας.
- Το 82,20% των οφειλετών (1.156.696 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
- Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 97.001 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (περίπου 19% του τρέχοντος υπολοίπου).
Η ανεργία των νέων
Η ανεργία των νέων φαίνεται πως είναι το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του εαρινού Ευρωβαρόμετρου.
Όπως προκύπτει, το 85% των Ελλήνων πολιτών ανησυχούν για την ανεργία των νέων, με την οικονομία και της ανάπτυξη να έρχονται στη δεύτερη θέση με 81%, με την 3άδα να κλείνει η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο 59%.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα έναν μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές, στο ερώτημα ποια θέματα πρέπει να τεθούν σε συζήτηση κατά προτεραιότητα κατά την προεκλογική συζήτηση, οι Έλληνες σε ποσοστό 85% (9 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση) απαντούν «η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων», σε ποσοστό 81% (-1 από την προηγούμενη μέτρηση) απαντούν «η οικονομία και η ανάπτυξη» και 59% η «μετανάστευση» (-5 από την προηγούμενη μέτρηση).
Ακολουθούν «κοινωνική προστασία των πολιτών της ΕΕ» με 48% (8 μονάδες) και η «προστασία των εξωτερικών συνόρων» 38% (-1 μονάδα).
Η Εφορία… ακάθεκτη!
Παρά τα όσα δραματικά αναφέρονται πιο πάνω, η κυβερνητική εντολή προς την Εφορία είναι αμέσως -μετά τις εκλογές βέβαια!- να πραγματοποιήσει νέους σαρωτικούς ελέγχους σε όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Προβλέπεται να τους ασκηθεί ασφυκτική πίεση, ενώ στον σχεδιασμό υπάρχουν και 105.000 τηλεφωνικές οχλήσεις στους φορολογούμενους για να… συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών της Εφορίας μπαίνουν και τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία μέχρι πρότινος δεν βρίσκονταν στις προτεραιότητες των Αρχών, καθώς το ενδιαφέρον εστιαζόταν στη μεγάλη φοροδιαφυγή από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα.
«Πυρά» από τη Ν.Δ.
«Πυρά» εναντίον του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης εξαπέλυσε το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με τα υπερπλεονάσματα.
«Η κυβέρνηση των 29 νέων φόρων, των κατασχέσεων σε 1,2 εκατ. Έλληνες πολίτες και των μαζικών πλειστηριασμών πανηγυρίζει για τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την εσωτερική στάση πληρωμών», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
«Το αποτέλεσμα της πολιτικής των αχρείαστων υπερπλεονασμάτων είναι η ισχνή οικονομική μεγέθυνση, η κατάρρευση της μεσαίας τάξης και η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους», και συνεχίζουν «…απαιτείται μία άλλη πολιτική, οικονομικά πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη. Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μειώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, θα τονώσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, θα προσελκύσει επενδύσεις ώστε η χώρα να πετύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, να δημιουργηθούν πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή».