Οι κάλπες της 26ης Μαΐου επηρεάζουν τις διακοπές των αποδήμων

ΠΑΣΧΑ ΜΕ… ΑΡΩΜΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ!

Διαφορετική η εικόνα ως προς τις πληρότητες στα ορεινά και τα Γιάννενα

• «Πρωταθλήτρια» η πόλη σε σχολικές εκδρομές, λέει στον «Π.Λ.» ο Γ.Γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Στ. Σιούτης

• Μείζον πρόβλημα η έλλειψη πάρκινγκ για τουριστικά λεωφορεία

Έτοιμο ως το τέλος του μήνα το κεντρικό κτίριο στο Αεροδρόμιο…

GIANNENA LIMNH

• Φτάνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και το φετινό Πάσχα στην περιοχή μας όλα δείχνουν ότι θα έχει δύο «όψεις» όσον αφορά στην τουριστική κίνηση.
Από τη μία, οι πληρότητες στα ορεινά θα είναι υψηλές. Από την άλλη, στα καταλύματα της πόλης των Ιωαννίνων τα πράγματα θα είναι πιο… συγκρατημένα, όπως εξάλλου συμβαίνει παραδοσιακά τέτοια εποχή. Εξάλλου, παίζουν ρόλο και οι επικείμενες τριπλές εκλογές, οι οποίες λίγες εβδομάδες μετά τις γιορτές θα φέρουν στην Ήπειρο πολλούς απόδημους.
Εκεί όμως που τα Γιάννενα ως πόλη αναδεικνύονται πρωταθλήτρια είναι στις μαθητικές εκδρομές οι οποίες φέτος είναι περισσότερες από ποτέ, όπως λέει στον «Π.Λ.» ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης. Μεγάλο «αγκάθι» πάντως παραμένει η στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων που κατακλύζουν καθημερινά την Παραλίμνιο.
Διαφέρει η εικόνα
Δημοφιλείς προορισμοί και για τις διακοπές του Πάσχα είναι τα χωριά του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων. Αυτό επιβεβαιώνεται και φέτος, καθώς οι πληρότητες στα καταλύματά τους είναι υψηλές και οι κρατήσεις δωματίων ξεπερνούν το 80%!
Από την άλλη, στα Γιάννενα τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Το ποσοστό των κρατήσεων δεν ξεπερνά αυτή τη στιγμή το 50 – 60%, κάτι που ο έμπειρος περί των τουριστικών πραγμάτων Στάθης Σιούτης δε θεωρεί περίεργο. Όπως σημειώνει, «το Πάσχα παραδοσιακά δεν είναι το… δυνατό χαρτί για τα Γιάννενα. Υπάρχουν άλλες περίοδοι που είναι πολύ καλύτερες». Λογικό, αφού οι επισκέπτες τέτοια εποχή προτιμούν περισσότερο την εξοχή, ειδικά αν ο καιρός είναι καλός!
Ο παράγοντας εκλογές
Εξάλλου, το φετινό Πάσχα δε μπορεί να αποσυνδεθεί από τις επικείμενες εκλογές, τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και για την Ευρωβουλή, οι οποίες θα διενεργηθούν μόλις τρεις εβδομάδες μετά την Κυριακή του Θωμά!
Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον οι απόδημοι οι οποίοι ψηφίζουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αντί του Πάσχα που μπορεί να συνηθίζουν, θα επιλέξουν αυτή τη φορά να έρθουν μία και καλή για τις εκλογές. Ας μην ξεχνάμε ότι ναι μεν το ταξίδι προς την Ήπειρο είναι πλέον πιο γρήγορο και άνετο με τους αυτοκινητόδρομους, όμως έχει ένα υψηλότερο κόστος, κάτι που λαμβάνει κανείς σοβαρά υπόψη του, οπότε δεν το κάνει εύκολα δύο φορές μέσα σε ένα μήνα.
Φυσικά, η έλευση αποδήμων για τις κάλπες της 26ης Μαΐου θα εξαρτηθεί τόσο από την κινητοποίηση που θα κάνουν τα κόμματα για τις ευρωεκλογές, όσο και από τις προσπάθειες που θα καταβάλλουν υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι να φέρουν στην πατρική γη όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους!
Σχολικές εκδρομές
Πάντως, τα Γιάννενα κάνουν και φέτος… πρωταθλητισμό στις σχολικές εκδρομές! Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τον κ. Σιούτη, το γεγονός ότι υπήρξε πρόσφατα ημέρα που βρίσκονταν στην πόλη 42 (!) διαφορετικά σχολεία απ’ όλη τη χώρα! Οι μαθητικές εκδρομές είναι διήμερης έως τετραήμερης διάρκειας και περιλαμβάνουν συνήθως και Σαββατοκύριακο. Θα διαρκέσουν ως τα μέσα Μαΐου, οπότε ξεκινούν οι ετήσιες εξετάσεις στα σχολεία και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές.
Λείπει ένα πάρκινγκ!
Η άφιξη δεκάδων τουριστικών λεωφορείων σε καθημερινή σχεδόν βάση στα Γιάννενα προκαλεί, ωστόσο, σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, ειδικά στην Παραλίμνιο περιοχή όπου τα πούλμαν εξακολουθούν να σταθμεύουν ελλείψει άλλου χώρου.
«Ως Ένωση Ξενοδόχων έχουμε θέσει επανειλημμένα το πρόβλημα στον Δήμο Ιωαννιτών, όμως δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα για την χωροθέτηση πάρκινγκ για τα τουριστικά λεωφορεία. Το ζήτημα είναι μείζον για την πόλη και το θέτουν και τα διάφορα τουριστικά γραφεία. Πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει», τονίζει ο κ. Σιούτης. Μία λύση, όπως λέει, θα ήταν να μισθωθεί από τον Δήμο ένας ιδιωτικός χώρος κοντά στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ απ’ όπου η πρόσβαση στην Παραλίμνιο είναι πολύ εύκολη.
Το Αεροδρόμιο
Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες επέκτασης στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπου, με βάση εκτιμήσεις του Αερολιμενάρχη, ως τα τέλη Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί ο σταθμός αφίξεων – αναχωρήσεων (φωτό).
Από τα μέσα Μαΐου ο Αερολιμένας θα αρχίσει να δέχεται και πτήσεις από τη Σκανδιναβική χερσόνησο, ενώ η αναβάθμισή του αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση και των πτήσεων γενικής αεροπορίας, δηλαδή μονοκινητήριων ελαφρών αεροπλάνων, ελικοφόρων κ.λ.π., κάτι που επίσης θα αυξήσει την τουριστική κίνηση στην περιοχή μας και μάλιστα με επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.
Περί του καιρού…
Αν και είναι νωρίς για προβλέψεις, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, οι μετεωρολόγοι μιλούν για ανοιξιάτικο καιρό τη Μεγάλη Εβδομάδα και το τριήμερο του Πάσχα. Έως τη Μεγάλη Τρίτη ενδέχεται να σημειωθούν κάποιες βροχές, μετά όμως η κατάσταση βελτιώνεται, με τη θερμοκρασία να ακολουθεί ανοδική πορεία. Οι συννεφιές δε θα λείψουν, αλλά δεν αναμένονται βροχές, τουλάχιστον τις ημέρες του Πάσχα. A