Και αυθεντικά Ηπειρωτικά προϊόντα «θύματα» ελληνοποιήσεων…

ΟΡΓΙΟ ΝΟΘΕΙΑΣ ΣΕ ΓΑΛΑΤΑ – ΤΥΡΙΑ!

Επειγόντως σε ισχύ αυστηρά μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος έθεσε το Υπουργείο για προστασία καταναλωτών και κτηνοτρόφων…

Η εκ νέου δημιουργία Συν/κών μονάδων δεν είναι λύση…

GALAKTOKOMIKA ELLHNIKH SHMAIA

• «Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η ελληνική κτηνοτροφία, η οποία τελευταία δέχεται καίρια πλήγματα! Από την μια οι παραγωγοί δυσκολεύονται να κρατήσουν ζωντανές τις εκμεταλλεύσεις τους και από την άλλη οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος έρχονται να τους δώσουν την χαριστική βολή!
Οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν – εκτός της γενικότερης δύσκολης οικονομικής κατάστασης – και την πρωτοφανή μείωση των τιμών στο γάλα, ενώ επανειλημμένα ζητούν από την Πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα ώστε να παταχθεί το όργιο ελληνοποιήσεων στο αιγοπρόβειο γάλα και στη φέτα. Τα δυο αυτά αυθεντικά Ηπειρωτικά προϊόντα που έχουν κάνει γνωστή την περιοχή μας στα πέρατα του κόσμου, επιβάλλεται να τεθούν υπό καθεστώς προστασίας.
Οι εντατικοί έλεγχοι που έχει ξεκινήσει ο ΕΦΕΤ φαίνεται πως αποδίδουν, ωστόσο δεν είναι αρκετοί για να μπει φρένο στις απαράδεκτες πρακτικές που ακολουθούν κάποιες επιχειρήσεις.
Ας σημειωθεί ότι προ ημερών ο ΕΦΕΤ επέβαλλε σε δυο επιχειρήσεις πρόστιμα συνολικού ύψους 67.570 ευρώ για ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αυστηρά μέτρα
Ο πόλεμος που δέχονται τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και κατ’ επέκταση οι χιλιάδες κτηνοτρόφοι μας, αλλά και οι καταναλωτές ανάγκασαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει επειγόντως αυστηρά μέτρα ελέγχου στην αγορά γάλακτος.
Με την δημοσίευση Κοινής Υπουργικής Απόφασης γίνονται πιο αυστηρές οι κυρώσεις για τις επιχειρήσεις-παραβάτες, αφού προβλέπεται ακόμα και το «κλείσιμο» για ένα εξάμηνο, καθώς σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής η επιχείρηση-παραβάτης θα διαγράφεται από το Μητρώο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και δεν θα μπορεί να παραλαμβάνει νομίμως γάλα.
Προβλέπονται κλιμακωτές κυρώσεις και πρόστιμα, σε βιομηχανίες, μεταποιητές και παραγωγούς γάλακτος που κάνουν χρήση αθέμιτων πρακτικών και δεν δηλώνουν τις σωστές ποσότητες γάλακτος, που παραλαμβάνουν ή παράγουν αντίστοιχα. Τονίζεται ότι για πρώτη φορά εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου και οι ενδιάμεσοι αγοραστές.
Τσουχτερά πρόστιμα
Τα πρόστιμα για τους παραγωγούς ξεκινούν από τα 200 ευρώ συν 2,5% επί της αξίας των ετησίων παραδόσεων γάλακτος και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ συν 2,5%. Για τους αγοραστές γάλακτος (βιομήχανους, τυροκόμους και ενδιάμεσους) είναι πολύ υψηλότερα και ξεκινούν από τα 500 ευρώ συν 0,5% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος και φτάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ συν το 5% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων/παραλαβών γάλακτος. Σύμφωνα με τις εισκομιζόμενες ποσότητες της προηγούμενης περιόδου, υπολογίστηκε ότι τα πρόστιμα για τις βιομηχανίες μπορεί να φτάσουν έως και το 1 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής, αφαιρείται ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης του αγοραστή ή του παραγωγού και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αγοραπωλησίες γάλακτος. Εάν, τέλος, διαπιστωθεί δεύτερη υποτροπή απενεργοποιείται ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης και διαγράφεται ο παραβάτης από το μητρώο για χρονικό διάστημα 6 μηνών, όπως προαναφέρθηκε.
Ακόμη, στην απόφαση καθορίζονται:
α) τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος,
β) η υποχρεωτική διασύνδεση των παραγωγών και αγοραστών γάλακτος μέσω του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» για:
✓ Τριμηνιαία δήλωση παραδόσεων (σ.σ. παραγωγοί) και μηνιαία δήλωση παραλαβών γάλακτος (σ.σ. αγοραστές).
✓ Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Εισροών/Εκροών Γάλακτος (σ.σ. αγοραστές)
γ) η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής, είσπραξης και απόδοσης στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ της ειδικής εισφοράς 0,75% επί της ανά κιλό τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος βάσει της παρ. 7 του άρθρου 94 του ν. 2127/1993, από τους πρώτους αγοραστές."
Υποχρεωτική η αναγραφή  προέλευσης
Παράλληλα, σύμφωνα με διευκρίνιση του ΕΦΕΤ υποχρεωτική καθιστά η εθνική νομοθεσία την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση τόσο των προσυσκευασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, όσο και αυτών που διατίθενται μη προσυσκευασμένα (χύμα) στα σημεία λιανικής πώλησης.
Όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος καθώς και επιδόρπια με βάση το γάλα οφείλουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη χώρα προέλευσης του γάλακτος.
Δεν θα δώσει λύσεις…
Στο μεταξύ, την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην προώθηση των προϊόντων τους στις γαλακτοβιομηχανίες, καθώς και ζητήματα που επηρεάζουν σημαντικά τον αγροτικό τομέα σε μια δύσκολη γεωμορφολογικά περιοχή, όπως είναι η Ήπειρος, συζήτησε ο Γιαννιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Αγροτ. Συνεταιρισμό Ιωαννίνων.
Κεντρικό θέμα της συνάντησης, μεταξύ άλλων, ήταν το μέλλον της πρότασης για την δημιουργία της Συνεταιριστικής Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Γάλακτος. Βέβαια, το εγχείρημα αυτό είναι ήδη δοκιμασμένο και αποδεδειγμένα αποτυχημένο, με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της πάλαι ποτέ συνεταιριστικής βιομηχανίας «Δωδώνη». Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στη νπεριοχή μας.
Από την πλευρά του ο κ. Μαντάς δήλωσε, ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη συνείδηση ότι τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και της κτηνοτροφίας παραμένουν πολλά και δύσκολα, παρά τα βήματα που έχουν γίνει. Συμπλήρωσε ότι «έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολες μάχες , όπως την αναθεώρηση της ΚΑΠ, την οποία θέλουμε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους λαμβάνοντας υπ όψιν μας και τις προτάσεις του αγροτικού κόσμου...».