«ΒΡΑΧΝΑΣ» ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ!

- Στην τύχη τους αφήνονται πολλές πατρικές περιουσίες χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας

- Έκδηλος σε πολλούς ο φόβος ότι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον φόρους για χωράφια που δεν τους αποφέρουν τίποτα…

KTHMATOLOGIO DHLOSH

• «Πονοκέφαλο» σε πολλούς Ηπειρώτες εξακολουθεί να προκαλεί η διαδικασία δήλωσης ακινήτων στο Κτηματολόγιο, με την πρώτη παράταση για την περιοχή μας να λήγει στις 24 Απριλίου.
Σταδιακά βέβαια όλο και περισσότεροι κινητοποιούνται, όμως ακόμη η συμμετοχή χαρακτηρίζεται υποτονική, ενώ οι πιο πολλοί σπεύδουν να δηλώσουν τα σπίτια στα χωριά, το πολύ και κάποιο κτήμα παρακείμενο, αφήνοντας στην τύχη τους άλλες εκτάσεις, που βέβαια αρκετές από αυτές μετά από χρόνια εγκατάλειψης, έχουν δασωθεί.
Την ίδια μοίρα συνήθως έχουν κι εκείνα τα ακίνητα, για τα οποία οι πολίτες δεν έχουν τίτλους κυριότητας, αφού η διαδικασία δήλωσή τους στο Κτηματολόγιο είναι χρονοβόρα και κυρίως δαπανηρή! Για να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο θα πρέπει εξαρχής να κάνουν τοπογραφικά, να βρουν μάρτυρες, να ακολουθηθεί η διαδικασία «χρησικτησίας», με ένορκες βεβαιώσεις, να πληρωθούν συμβολαιογράφοι, να χρειαστεί δηλαδή χρόνος και χρήμα, που ειδικά την περίοδο που διανύουμε για πολλούς κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό.
Επιπλέον φόρους!
Ας σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που τελικά αποφασίζουν να δηλώσουν όσο το δυνατόν λιγότερα, επιλέγοντας συνειδητά να χάσουν πατρικές περιουσίες, φοβούμενοι ότι μπορεί να βρεθούν αργότερα να πληρώνουν επιπλέον φόρους! «Με την φορομπηχτική πολιτική που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση και την ανακολουθία λόγων και έργων που την διακρίνει, δεν θέλει και πολύ να αρχίσει να τσιμπάει τους φόρους και ξαφνικά, λόγω κάποιων χωραφιών ξεχασμένων στην Ηπειρωτική ύπαιθρο τα οποία δεν μας αποφέρουν τίποτα, να βρεθούμε με δήθεν μεγάλη ακίνητη περιουσία», έλεγε στον «Π.Λ.» Πωγωνήσιος που ζει στην Αθήνα και αποφάσισε να εγκαταλείψει χωράφια που είχε η οικογένειά του στην πατρώα γη.
Το κόστος
Το κόστος δήλωσης ανέρχεται στα 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Για παράδειγμα, αν ένας ιδιοκτήτης έχει τρία οικόπεδα το κόστος θα είναι 105 ευρώ. Αν είναι συνιδιοκτήτης στα οικόπεδα αυτά με ακόμη έναν, τότε από 105 ευρώ ο καθένας. Για τα αγροτεμάχια που είναι στο ίδιο τοπικό διαμέρισμα, ισχύει ότι πληρώνει ο ιδιοκτήτης 35 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα και για τα υπόλοιπα δεν πληρώνει.
Για παράδειγμα, αν έχει κάποιος 6 αγροτεμάχια στο Δ.Δ. Πεδινής θα πληρώσει 70 ευρώ συνολικά (70 ευρώ για τα δύο πρώτα και τα υπόλοιπα χωρίς παράβολο). Αν όμως έχει δύο αγροτεμάχια στη Βίτσα Ζαγορίου και δύο αγροτεμάχια στο Δ.Δ. Κατσικά θα πληρώσει 140 ευρώ.
Η υποβολή δηλώσεων
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας είναι το έντυπο της δήλωσης (Δήλωση του ν.2308/95) από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr, απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά του (π.χ συμβόλαιο), απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του, τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, εφόσον διατίθεται, απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και εγγράφου με τον ΑΦΜ του (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ).
Η δήλωση γίνεται είτε ηλεκτρονικά (www.ktimatologio.gr) είτε στα Γραφεία Κτηματογράφησης.
Το Γραφείο Κτηματογράφησης στα Γιάννενα στεγάζεται στη Ριζάρειο Πολιτεία, στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 62 (Μονάδα Γ1, 1ος όροφος), και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 26510-26082.
Γραφείο στην Αθήνα
Ας σημειωθεί ότι εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησε και η λειτουργία του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα (Λεωφόρος Βεϊκου 137 Γαλάτσι), το οποίο θα εξυπηρετεί 32 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων τις Π.Ε. Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας και πάνω από 3.000 προκαποδιστριακούς Ο.Τ.Α.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εξαιρούνται οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (Γραφείο Κτηματογράφησης Ελεούσας): Αγίου Ιωάννου, Ανω Λαψίστης, Ασφάκας, Βουνοπλαγιάς, Ελεούσης, Ζωοδόχου, Καρύων, Κάτω Λαψίστης, Μεγάλου Γαρδικίου, Πετσαλιού, Ροδοτοπίου, Αμπελειάς, Αμφιθέας, Βασιλικής, Καστρίτσης, Κουτσελιού, Κρανούλας, Κρύας, Λογγαδών, Μαρμάρων, Μπαφράς, Μπιζανίου, Νεοκεισάρειας, Νεοχωρόπουλου, Νήσου Ιωαννίνων, Πεδινής, Περάματος και Περιβλέπτου.
Στο Κεντρικό Γραφείο το οποίο θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της συλλογής δηλώσεων οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν για ό,τι αφορά τη διαδικασία δήλωσης της ακίνητης περιουσίας τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις προθεσμίες ανά περιοχή, τους τρόπους εντοπισμού του ακινήτου τους μέσω των εφαρμογών του Ελληνικού Κτηματολογίου, τα τέλη κτηματογράφησης και ό,τι άλλο χρειαστεί για την ορθή υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας τους και φυσικά, να εντοπίσουν τα ακίνητά τους στους ψηφιακούς χάρτες του Κτηματολογίου και να υποβάλλουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους.
Το ωράριο λειτουργίας του είναι: από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 16:00 και την Τετάρτη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 20:00.