Πανηγυρίζουν οι Κυβερνώντες για δήθεν μείωση της ανεργίας, αλλά…

ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Με χαμηλές αμοιβές, ελαστικές μορφές απασχόλησης και προνοιακά επιδόματα, προσπαθούν να επιβιώσουν όσοι Ηπειρώτες μπόρεσαν να βρουν μια δουλειά

Σε ένδεια και η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων...

TSEPES ADEIES NEOS

• Η Κυβέρνηση έσπευσε για άλλη μια φορά να «πανηγυρίσει» για τη μείωση της ανεργίας, όπως την κατέγραψε για τον περασμένο Νοέμβριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τα στοιχεία η ανεργία βρίσκεται στο 18,5% επίπεδο χώρας, μειωμένη κατά 2,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του Νοεμβρίου 2017, που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερους από 900.000 ανέργους.
Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία, που αποτελούν ενιαία περιοχή (ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση) ως προς τον υπολογισμό της ανεργίας εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 21,6%, που ωστόσο μειώθηκε σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας, ήτοι 4,4%.

Αμείλικτη η πραγματικότητα
Εδώ όμως σταματούν και τα «ευχάριστα». Γιατί η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Η μείωση της ανεργίας, όπως καταγράφεται από τη Στατιστική Αρχή, είναι στην ουσία «μαγική εικόνα». Στους ανέργους δεν καταγράφονται (και δεν προβλέπεται) ο αριθμός εκείνων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε χώρες εξωτερικού. Ροή που όχι μόνο δεν σταμάτησε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεγάλωσε με πολλούς Ηπειρώτες να έχουν φύγει και να έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια, σε χώρες του εξωτερικού και οι περισσότεροι σε Γερμανία, Κύπρο, Βρετανία. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό περί τους 500.000 έλληνες! Το 75% από αυτούς φέρονται να επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά με τις σημερινές συνθήκες είναι ανέφικτο.
Οι βασικοί λόγοι είναι δύο: Ο ένας έχει να κάνει με την «άπνοια» επενδύσεων καθώς κανένας μεγάλος επενδυτής δεν διακινδυνεύει τα κεφάλαιά του σε μια χώρα, που ουσιαστικά η ιδιωτική πρωτοβουλία τίθεται υπό διωγμό. Ο δεύτερος λόγος, είναι οι χαμηλοί μισθοί.

Με μισθούς πείνας!
Σήμερα οι μισοί Έλληνες ζουν με μισθούς, κυριολεκτικά, πείνας! Είναι μια πραγματικότητα την οποία βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνητικών παραγόντων- όπως και οι στατιστικές- αποσιωπούν τη σκληρή αυτή αλήθεια, όταν αναφέρονται στη μείωση της ανεργίας. Οι προεκλογικές εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού… «με ένα άρθρο και με ένα νόμο» στα 751 ευρώ, ξεχάστηκαν γρήγορα και τώρα παραμονές εκλογών επιχειρούν να χρυσώσουν «το χάπι» με την αύξηση των 50 ευρώ, την οποία και αυτή την «τρώει» η Εφορία.
Μισθούς «πείνας» λαμβάνουν όμως και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και οι 50.000 χιλιάδες που προσλήφθηκαν ή θα προσληφθούν με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, επίσης με χαμηλές αμοιβές.
Η κατάσταση που διαιωνίζεται είναι εκείνη που οδηγεί σε νέο κύμα φυγής παραγωγικού δυναμικού σε χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ακόμη και το μέσο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, υπολείπεται σημαντικά των άλλων χωρών καθώς ανέρχεται 14,4 χιλ. ευρώ το χρόνο ( έναντι 25,9 χιλ. ευρώ), ενώ το 14% του εργατικού δυναμικού παρέμενε στην ανεργία για ένα χρόνο ή περισσότερο (όταν στον ΟΟΣΑ το ποσοστό είναι1,7%).

Δημόσιο ή επιδόματα!
Με την κατάσταση να έχει διαμορφωθεί έτσι και τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας, οι νεότεροι σε ηλικία που παραμένουν στην Ελλάδα έχουν ελάχιστες επιλογές: Είτε να επιδιώξουν διορισμό στο Δημόσιο, το οποίο είναι και το μόνο που προσφέρει ικανοποιητικές αμοιβές, είτε να επιβιώσει με τα κάθε λογής επιδόματα, στα οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει προτεραιότητα έναντι της δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς έτσι θεωρεί πως μπορεί να ελέγξει «εκλογικά» μεγαλύτερο ποσοστό «μη προνομιούχων του Δημοσίου» Ελλήνων.

Τα συσσίτια… σώζουν!
Η ένδεια που υπάρχει αποτυπώνεται και στην Ήπειρο στα συσσίτια και στα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εγγεγραμμένοι συνεχώς αυξάνονται στις Ενορίες των Ιωαννίνων αλλά και άλλων περιοχών που προσφέρουν γεύματα και άλλα είδη βοήθειες. Αύξηση που δεν οφείλεται μόνο στους άνεργους και στους περιστασιακούς εργαζόμενους, αλλά και σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, των οποίων οι συντάξεις έχουν μετατραπεί σε φιλοδωρήματα.

Σε ένδεια οι συνταξιούχοι!
Η επιδείνωση της οικονομικής τους θέσης, παρασύρει και τα στενά τους συγγενικά πρόσωπα, τα οποία στήριζαν μέχρι και πριν λίγα χρόνια οικονομικά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες στις περιπτώσεις που είτε ήταν άνεργα, είτε εργάζονταν με χαμηλούς μισθούς. Με τις συνεχείς περικοπές, υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης και για τους ίδιους, την ώρα που οι κυβερνώντες «κωφεύουν» στις εκκλήσεις και αδιαφορούν στην εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων για επιστροφή κρατήσεων και περικοπών που κρίθηκαν παράνομες.

Τα λόγια τελείωσαν!
Είναι γεγονός, πώς πολλοί Έλληνες, παρασυρμένοι και από τα ωραία λόγια, είχαν πιστέψει τις υποσχέσεις Τσίπρα ότι η ζωή τους θα άλλαζε με το που θα περνούσε ο ίδιος (μαζί με τον Π. Καμμένο) την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Οι ελπίδες τους όχι μόνο διαψεύστηκαν, αλλά η ζωή τους έγινε χειρότερη, έχοντας υποθηκευτεί μάλιστα και το μέλλον τους με την αλόγιστη πολιτική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ειδικά τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής τους.
Η απογοήτευση καταγράφεται και στις έρευνες, όπως της τελευταίας του ΟΟΣΑ, στην οποία, ο μέσος Έλληνας βαθμολογεί τη ζωή του με μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες στις χώρες του Οργανισμού, 6,2 (με άριστα το 10).