Φθάνουν στη χώρα μας, από μονοπάτια, μέσα από τα «τρύπια» σύνορα…

ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΡΟIΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ!

Λαθρέμποροι διακινούν κυρίως στην Ήπειρο νοθευμένα: τυριά, κρέατα, τσίπουρο, κρασί, ψαρικά, μέχρι οπωροκηπευτικά και αρωματικά φυτά,  ακόμη  και «μαϊμού» φυτοφάρμακα

Να ληφθούν ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ μέτρα για προστασία των καταναλωτών

LAIKH AGORA NTOMATES

• Η κατάσχεση προ ολίγων ημερών στον Πειραιά φορτίων ντομάτας και πιπεριάς από την Αλβανία, στις οποίες ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, έφερε στο προσκήνιο τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο διασυνοριακό εμπόριο με τη γείτονα χώρα. 

Αν και τα φορτία διακινήθηκαν μέσω της νόμιμης οδού, γι αυτό και εντοπίστηκαν οι υπερβολικές ποσότητες φυτοφαρμάκου, δεν συμβαίνει το ίδιο με δεκάδες άλλα προϊόντα που φθάνουν στην Ήπειρο, μέσω μονοπατιών που υπάρχουν στα «τρύπια σύνορα». Για κάποιους, μεγάλους στην ηλικία, το παρεμπόριο που αναπτύσσεται θυμίζει τις ανταλλαγές προϊόντων που γίνονταν προπολεμικά μεταξύ των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών, που περιοριζόταν όμως σε καλαμπόκι, σιτάρι, λάδι, κρέατα που ήταν αδύνατο να νοθευτούν και δεν έθεταν σε κίνδυνο την υγεία του κόσμου.
Σήμερα όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και η νοθεία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Πρόσθετους κίνδυνους προκαλεί η χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και ζωοφαρμάκων που κρίνονται επικίνδυνα, αρκετά εκ των οποίων έχουν απαγορευτεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά έχουν ως κοινό παρανομαστή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τη μείωση των εισοδημάτων και το δέλεαρ της χαμηλής τιμής των Αλβανικών προϊόντων.
Προϊόντα χωρίς έλεγχο
Οι έλεγχοι στην Αλβανία εξακολουθούν να είναι υποτυπώδεις και αφορούν κυρίως οργανωμένες μονάδες παραγωγής. Τα «εξαγώγιμα» χέρι - χέρι προϊόντα είναι ανεξέλεγκτα, ενώ δεν εξάγονται ούτε μέσω των Μεθοριακών Σταθμών, καθώς οι έλεγχοι είναι αυστηροί και ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να ξεφύγουν των ελεγκτικών μηχανισμών. Άλλωστε δεν είναι και λίγες οι φορές που έχουν κατασχεθεί φυτοφάρμακα τα οποία Αλβανοί που εργάζονται στην Ελλάδα, είχαν επιχειρήσει να εισάγουν στην Ελλάδα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο εντοπισμός τέτοιων φυτοφαρμάκων, δημιουργεί σοβαρές επιφυλάξεις για την ποιότητα και την ασφάλεια των παραγόμενων και διακινούμενων στην Ελλάδα οπωροκηπευτικών. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα κρέατα και τα τυριά, καθώς οι κτηνιατρικοί έλεγχοι και κυρίως οι εμβολιασμοί σε ορεινές περιοχές, είναι αμφίβολο αν τηρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις, όπως επιβεβαιώνουν και κρούσματα μελιταίου πυρετού που έχουν εντοπιστεί σε περιοχές κοντά στα σύνορα και από τον οποίο είχαν νοσήσει και κτηνοτρόφοι.
Εκτός από κρέατα, προσφιλές εισαγόμενο προϊόν είναι τα ψάρια, τα οποία επίσης διακινούνται «χέρι- χέρι».
Νοθεία με τσίπουρο
Τα προϊόντα που κάνουν «θραύση» είναι το κρασί και το τσίπουρο. Το κρασί σε μικρότερες ποσότητες, καθώς τα αμπέλια είναι περιορισμένα, το τσίπουρο όμως σε πολύ μεγάλες ποσότητες καθώς προσφέρεται για νοθεία και προσμίξεις με άλλα είδη αποσταγμάτων. Σύμφωνα με το Τμήμα Ιωαννίνων του Χημείου του Κράτους τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί ακατάλληλα έως επικίνδυνα δείγματα τσίπουρου που «εισάγεται» στην Ελλάδα μέσω Αλβανίας (αλλά και Βουλγαρίας!), φαινόμενο που δύσκολα θα εξαλειφθεί όσο η φορολογία του ντόπιου παραγόμενου τσίπουρου είναι πολύ υψηλή.
Εξάγουν τα κλεμμένα!
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν τα αρωματικά φυτά και ιδίως η ρίγανη και το τσάι. Οι ποσότητες που εισάγονται από «μονοπάτια», είναι κατά βάση ελληνικές! Δηλαδή πρόκειται για είδη τα οποία επιτήδειοι συγκεντρώνουν από τη Μουργκάνα και το Γράμμο- συνήθως ξεριζώνοντάς τα από τις ρίζες- τα εισάγουν ανενόχλητοι στην Αλβανία, τα συσκευάζουν πρόχειρα και στη συνέχεια τα διοχετεύουν στην Ήπειρο, αλλά και στην Αθήνα. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που Αλβανοί, αλλά και Έλληνες που κατοικούν στη Βόρειο Ήπειρο, που αναζητούσαν … αντιπροσώπους ώστε να τους εφοδιάσουν με ρίγανη και τσάι, προκειμένου να το διακινήσουν στην εσωτερική αγορά.
Λαθρεμπόριο με καπνό
Ένα άλλο προϊόν με… ζήτηση είναι ο καπνός. Τόσο στο Τελωνείο Κακαβιάς, όσο και από αστυνομικούς ελέγχους στην ενδοχώρα έχουν εντοπιστεί αρκετοί λαθρέμποροι καπνού τα τελευταία χρόνια, στους οποίους και επιβάλλονται βαριά πρόστιμα.
Αγορές στο Αργυρόκαστρο!
Η οικονομική κρίση, έχει όμως και άλλες παρενέργειες: Υπάρχουν αρκετοί κάτοικοι παραμεθόριων χωριών, που φθάνουν μέχρι το Αργυρόκαστρο για «φθηνές» αγορές. Έτσι νομίζουν, καθώς συνήθως τα «φθηνά» προϊόντα είναι υποβαθμισμένα ποιοτικά. Διαφορετικά δεν θα κατέφθαναν καθημερινά στα Γιάννενα έμποροι από τη Νότιο Αλβανία για προμήθειες από σούπερ μάρκετ ή από χονδρεμπορικές αλυσίδες. Μια δεύτερη κατηγορία είναι εκείνων που επισκέπτονται τα πρατήρια υγρών καυσίμων κοντά στα σύνορα για βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο, χωρίς βέβαια να εξετάζουν την ποιότητά τους, που ουσιαστικά τα καθιστά ασύμφορα. Υπάρχουν τέλος κι εκείνοι που αναζητούν φθηνές ιατρικές υπηρεσίες, όπως οδοντιατρικές, μην εκτιμώντας ότι το χαμηλό κόστος των υλικών, πολύ σύντομα θα τους οδηγήσει ξανά στην οδοντιατρική καρέκλα.
Να ληφθούν μέτρα
Η αλήθεια είναι ότι αυτούς που ψάχνουν … ευκαιρίες εντός της Αλβανίας, δεν μπορεί να τους σταματήσει κανείς. Εκείνο όμως που πρέπει να κάνει η Ελληνική Πολιτεία, είναι να λάβει δρακόντεια μέτρα για τη διακίνηση ειδών και εμπορευμάτων μέσω συνοριακών διόδων, χωρίς παραστατικά και χωρίς διασφαλίσεις για την ποιότητά τους. Αυτό βέβαια προϋποθέτει τη στεγανοποίηση των συνόρων και αυστηρούς ελέγχους για την προστασία της υγείας των καταναλωτών.
«Φρένο» από FRONTEX
Προς αυτή την κατεύθυνση, κρίνεται θετική η ενεργοποίηση της FRONTEX στη παραμεθόρια ζώνη, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τέτοια φαινόμενα θα περιοριστούν. Η πλήρης εξάλειψή τους, μπορεί να γίνει μόνο με την συνδρομή και συνέργεια των κατοίκων των χωριών μας, που πρέπει να αντιληφθούν τα αυτονόητα: Ότι το φθηνό δεν είναι το καλό και ότι το παρανόμως εισαγόμενο είναι εν δυνάμει απειλή για την υγεία τους.