S.O.S. από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων

ΕΥΑΛΩΤΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!

- Με προσωπικό «ασφαλείας» πολλές υπηρεσίες στην Αστυνομική Διεύθυνση του Νομού, την ώρα που συνεχή είναι τα κρούσματα βαριάς εγκληματικότητας, λόγω γειτνίασης με Αλβανία

- Αντί να αυξήσουν, αφαιρούν 20 οργανικές θέσεις αστυνομικών για να στελεχώσουν την Τροχαία Άρτας

ASTYNOMIKOI KYALIA

• Η υπόθεση της ανεπαρκούς φύλαξης της παραμεθόριας περιοχής και η αντιμετώπιση της εισαγόμενης εγκληματικότητας, βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ  και χρόνια με τις διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων να είναι συχνές και επαναλαμβανόμενες ενόσω δεν λαμβάνονται αποτελεσματικά αποτρεπτικά μέτρα.  
Αψευδής μάρτυρας είναι το καθημερινό αστυνομικό δελτίο με τις παραβάσεις που εκδίδεται από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, όπου οι περισσότερες συλλήψεις έχουν αναφορά στην παραμεθόριο περιοχή, περιλαμβάνονται περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας, ενώ πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των χωριών μας, που φυσικά δεν μπορεί να αποτυπωθεί ούτε σε ανακοινώσεις, ούτε και σε δηλώσεις των αρμοδίων.
Παρά το γεγονός αυτό η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- στο οποίο δυστυχώς προΐσταται Ηπειρώτης στην καταγωγή Υπουργός ο κ. Ν. Τόσκας- δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το πρόβλημα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων αρνείται να το αντιμετωπίσει ουσιαστικά, με ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών «μάχης» με το ανάλογο προσωπικό και την επαναφορά του στον αριθμό που αρχικά είχε προγραμματιστεί να λειτουργούν τα τμήματα Συνοριακής Αστυνομίας. Αντίθετα με διάφορες προφάσεις προχωρά σταδιακά στην αφαίμαξη των «μάχιμων» υπηρεσιών, με αποκορύφωμα πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση με την οποία μειώνονται κατά 20 οι Οργανικές θέσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, προκειμένου να στελεχωθεί το νεοϊδρυθέν Τμήμα Τροχαίας της Ιόνιας Οδού, που θα έχει έδρα την Άρτα!
Η απόφαση αυτή, αναμένεται να προκαλέσει έντονα λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, από τις οποίες ήδη έχουν «αποσπαστεί» αστυνομικοί για το θεσμό του «τοπικού αστυνόμου», που όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να συμβάλει στο παραμικρό στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
S.O.S. από Ε.Υ.Α.Ν.Ι.
Τον έντονο προβληματισμό, αλλά και τη διαφωνία της για το σχέδιο της Κυβέρνησης και της Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, επικεφαλής της οποίας επίσης είναι ο Ηπειρώτης στην καταγωγή Στρατηγός Κ. Τσουβάλας, εκφράζει με ανοικτή της επιστολή προς τους βουλευτές του Νομού, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων (Ε.Α.Υ.Ν.Ι.), η οποία εκπέμπει Σήμα Κινδύνου (S.O.S.) για τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα «αφαίμαξη» αστυνομικών, την ώρα που όπως επισημαίνει σήμερα υπηρεσίες της Α.Δ. Ιωαννίνων, λειτουργούν με προσωπικό «ασφαλείας»!
Στην ίδια επιστολή η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, σημειώνει ότι οι αναφορές που γίνονται για μεγάλο αριθμό που υπηρετούν στην Α.Δ. Ιωαννίνων, δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι αυτή καλύπτει μια τεράστια γεωγραφική έκταση, που περιλαμβάνει «ευαίσθητη» συνοριακή γραμμή, η οποία ξεκινά από τον Γράμμο, διανύοντας στην πορεία της ένα δύσκολο ανάγλυφο που συναντά τον Σαραντάπορο, τον Αώο, την Νεμέρτσικα, την Κακαβιά για να καταλήξει στα απρόσιτα βουνά της Μουργκάνας». Η Ένωση επισημαίνει επίσης τα κρούσματα εγκληματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί στο νομό μας, εκτιμώντας ότι με την απόφαση για την μετακίνηση των 20 νέων αστυνομικών, η κατάσταση θα γίνει «ακόμη πιο δραματική»!
Διαλύουν την Α.Δ. Ιωαννίνων
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, αναφέρεται και στο νέο Τμήμα Τροχαίας για την Ιόνια Οδό, καταγγέλλοντας την απόφαση «μεροληπτική» σε βάρος των συναδέλφων τους, αλλά και σε βάρος της ασφάλειας όλων των Γιαννιωτών.
«Όλοι μας- υπογραμμίζει- γνωρίζουμε πως ο σύγχρονος αυτός αυτοκινητόδρομος ο οποίος  ξεκινά από το Αντίρριο και καταλήγει στα Ιωάννινα, μέχρι και την οριστική σύνδεσή του με την γείτονα χώρα στην Κακαβιά δεν διέρχεται από έναν και μόνο Νομό.  Θεωρούμε αδιανόητο λοιπόν κάποιοι να παίζουν παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας, κυριολεκτικά «διαλύοντας» μια ολόκληρη Διεύθυνση Αστυνομίας και μάλιστα με αυτόν τον άκομψο και προκλητικό τρόπο.  
Η απόφαση αυτή δείχνει ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος των συναδέλφων μας αλλά και σε βάρος της ασφάλειας όλων των Γιαννιωτών.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε και την δική σας παρέμβαση, την δική σας συνδρομή για άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου σχεδίου. Παράλληλα όμως εντός των πλαισίων της αναλογικότητας και της υπηρεσιακής ισορροπίας προτείνουμε την ενίσχυση της Δ.Α Ιωαννίνων με Αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί αρκετά έτη μακράν του τόπου συμφερόντων του, βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων και με παράλληλη αύξηση των οργανικών θέσεων».
* * *
Αν και η ανοικτή επιστολή έχει αποδέκτες τους πέντε βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, μέχρι χθες βράδυ, ο μόνος που είχε αντιδράσει άμεσα και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ήταν ο Κώστας Τασούλας της Ν.Δ. (δημοσιεύεται σε παράπλευρη στήλη). Από τους τέσσερις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε αντίδραση, ούτε και κάποια δήλωση, όπως συνήθως γίνεται για άλλα (και για ήσσονος σημασίας) ζητήματα της περιοχής