Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Μόνο η αξιοποίησή του θα δώσει άμεσα αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή μας...

- Θα πρέπει η Πολιτεία να ενημερώσει και να καθοδηγήσει σωστά όσους νέους ακόμη δεν μετανάστευσαν και θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτο-κτηνοτροφία

AGELADES STAYLOS AGROTHS

 • Τρόπους επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας αναζητά η Κυβέρνηση, η οποία μέχρι σήμερα, δυστυχώς, έχει αποδειχθεί αδύναμη ή και ανίκανη να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν έμπρακτα στην έξοδό μας από την κρίση. Ένας τομέας με πολλά περιθώρια ανάπτυξης, αλλά αδικαιολόγητα παραγκωνισμένος μέχρι σήμερα, είναι η αγροτο-κτηνοτροφία.
Τα πρωτοφανή προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας σε μια χώρα με πολλές δυνατότητες, δημιουργούν ένα στρεβλό αντι-αναπτυξιακό κλίμα, απογοητεύοντας και όσους νέους θέλουν ακόμη να ασχοληθούν μ’ αυτόν.
Πολλά ερωτηματικά...
Γιατί, πώς να πάρει κανείς ρίσκο, βλέποντας ότι η Πολιτεία αντί ουσιαστικής ενίσχυσης, θέτει γραφειοκρατικά και χρηματοδοτικά εμπόδια στους ανθρώπους που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία; Ή ακόμη, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κατευθύνσεις, πώς να αξιοποιηθούν σωστά τα διάφορα αγροτικά προγράμματα και να προωθηθούν τα προϊόντα σε στοχευμένες αγορές, ώστε να μην μένουν αδιάθετα, «έρμαια»  των μεσαζόντων, τα οποία τελικά πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές;
Και πώς να αντέξουν, για παράδειγμα, οι κτηνοτρόφοι όταν το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κατακόρυφη πτώση στις τιμές γάλακτος και κρέατος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των προϊόντων;
Επόμενο λοιπόν είναι να μειώνεται η παραγωγή ελληνικού γάλακτος και φυσικά να ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για το εισαγόμενο, με τις συνέπειες φυσικά να αγγίζουν και τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, όπως είναι η φέτα και στα οποία τόσα έχει επενδύσει η χώρα μας!
Υπάρχουν δυνατότητες...
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Η απογοήτευση μάλιστα για την Ήπειρο είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η περιοχή μας έχει την δυνατότητα να αναδείξει τον πρωτογενή τομέα και να επωφεληθεί από αυτόν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Και μπορεί να υπάρχουν αρκετοί νέοι που να θέλουν να επιστρέψουν στη γη, όταν όμως η στήριξη από το Κράτος είναι ανύπαρκτη, τότε η όποια προσπάθεια είναι σχεδόν καταδικασμένη από την αρχή.
Ευτυχώς που τουλάχιστον η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδειχθεί ο πιο πολύτιμος σύμμαχός τους, είτε μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει, είτε ακόμη και μέσω του βήματος που προσφέρει στο να προβληθούν τα προϊόντα σε μεγάλες εκθέσεις εντός κι εκτός Ελλάδας.
Εάν αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στους αγροτο-κτηνοτρόφους (φορολογικές επιβαρύνσεις, χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, αυξημένο κόστος παραγωγής, «φουσκωμένες» ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ κ.α.), η Ήπειρος είναι από τις Περιφέρειες που ίσως μπορέσει να συγκρατήσει περισσότερους νέους για να ασχοληθούν σοβαρά με τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος διαθέτει ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων.
Μπορεί, αλλά...
Το πόσο μπορεί να προσφέρει στην οικονομία της χώρας και στην έξοδο από την κρίση ο πρωτογενής τομέας, προκύπτει και από μια αποκαλυπτική συνέντευξη του επ. Καθηγητή στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλου Καρανικόλα, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στα επενδυτικά προγράμματα στην γεωργία που έχουν κολλήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, επειδή δεν υπήρχαν οι εθνικοί πόροι για να συμπληρώσουν τα χρήματα από την Ε.Ε. και να προχωρήσουν, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι έχουν μειωθεί οι πόροι για την δανειοδότηση των παραγωγικών τομέων, επικαλούμενος στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα για την δανειοδότηση στην γεωργία έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 65%!
Επίσης ο καθηγητής στέκεται σ’ ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα που έχουμε στο αγροτικό ισοζύγιο, λόγω  των εισαγωγών σε κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ θίγει την πολύ μικρή σύνδεση του αγροτοδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό μας, γεγονός που κι αυτό παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο.
Δέσμευση Κ. Μητσοτάκη
Στο μεταξύ, σε πολιτικό επίπεδο, την δέσμευση της Ν.Δ. να στηρίξει την επιχειρηματικότητα ειδικά στον πρωτογενή τομέα, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του το Σάββατο στα Μέγαρα.
Κι αυτό όπως υποσχέθηκε θα γίνει «με συγκεκριμένα και στοχευμένα φορολογικά κίνητρα και με αποδέσμευση πόρων από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, που δυστυχώς λιμνάζουν λόγω της ανικανότητας της σημερινής Κυβέρνησης».
Και πρόσθεσε ότι ο πρωτογενής τομέας «αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Θα στηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε να μπορέσουν περισσότεροι νέοι άνθρωποι να γυρίσουν στη γη τους, να παράγουν, να αξιοποιήσουν τη γνώση τους, να ενσωματώσουν στην παραγωγή τους τη σύγχρονη τεχνολογία και να μπορέσουν τα ελληνικά μας προϊόντα να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά».