Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. τα απέκλεισε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα απασχόλησης

ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ!

✔ Ο μεγαλύτερος Δήμος της Ηπείρου έμεινε εκτός της κοινωφελούς εργασίας • Από τους 18 επιλέχθηκαν μόνο οι Δήμοι Αρταίων και Πρέβεζας

✔ Απλοί θεατές οι 4 κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού μας

ANERGIA HPEIROS OAED

 • Τι κι αν ο Νομός Ιωαννίνων συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που η ανεργία τα τελευταία χρόνια έχει χτυπήσει αλύπητα; Τι κι αν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, στέλνοντας στον ΟΑΕΔ εργαζόμενους και εργοδότες;
Τι κι αν πρόκειται, κατά κανόνα, για μια άγονη περιοχή, χωρίς ιδιαίτερες προοπτικές της όποιας ανάπτυξης; Όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη δεν… συγκινούν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., που για ακόμη μια φορά αφήνει εκτός τα Γιάννενα από τα οκτάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αφού κανένας από τους οκτώ Δήμους του Νομού (!), δεν εντάσσεται σ’ αυτά που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Φαίνεται ότι και τα ευρωπαϊκά αυτά προγράμματα χρησιμοποιούνται από τους κυβερνώντες ως… κομματικά εργαλεία, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εκλογική πελατεία τους!

Κατάφωρη αδικία!
Το νέο αυτό «χαστούκι», στην πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας, έρχεται να επιβεβαιώσει όσους επιμένουν ότι η Κυβέρνηση δεν ακολουθεί κάποιο σχέδιο για ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ αν και νεοσύστατο κόμμα, έχει παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Μετά λοιπόν από την Άρτα που επιλέχθηκε σε πρώτη φάση (334 θέσεις εργασίας οκτάμηνης διάρκειας) και αφού πολλοί συνέδεσαν ότι η επιλογή αυτή έγινε επειδή πρόκειται για την ιδιαίτερη πατρίδα της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και του Πρωθυπουργού, στη δεύτερη φάση περιλαμβάνεται ο Δήμος Πρέβεζας (δεν ανακοινώθηκε ο αριθμός των θέσεων). Δηλαδή, κατά την Κυβέρνηση, σ’ αυτούς τους δυο Δήμους καταγράφονται οι περισσότεροι άνεργοι, ενώ οι άλλοι 16 Δήμοι της Ηπείρου, βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα!  
Για να αποφευχθεί κάθε παρεξήγηση, το θέμα δεν είναι γιατί επιλέχθηκαν αυτοί οι δυο Δήμοι, αλλά γιατί αποκλείστηκαν οι υπόλοιποι, όταν είναι γνωστό σε όλους, ότι συνολικά η Ήπειρος έχει γονατίσει από την ανεργία και την φτώχεια!

Καμία λογική!
Ενστάσεις έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται, με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θ. Μπέγκα να παραχωρεί για το θέμα αυτό σήμερα συνέντευξη Τύπου.  Καμία λογική λοιπόν δεν έχει από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας ο αποκλεισμός του μεγαλύτερου Δήμου της Ηπείρου, με καταγεγραμμένη πολύ υψηλή ανεργία και έχοντας μάλιστα σ’ αυτή τη φάση να σηκώσει μεγάλο βάρος του προσφυγικού προβλήματος. Φαίνεται - κατά την Κυβέρνηση, που μάλλον… ζει σε άλλη χώρα – ότι τα Γιάννενα… αντέχουν ακόμη την ανεργία!

Απόντες οι βουλευτές!
Και είναι πραγματικά απορίας άξιο, γιατί οι τέσσερις κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού (Χρ. Μαντάς, Μ. Τζούφη, Ι. Στέφος  και Ι. Καραγιάννης), τηρούν… σιγήν ιχθύος, σαν να συμφωνούν με τον παράλογο αποκλεισμό, τουλάχιστον του Δήμου Ιωαννιτών. Θεωρούν ότι στα Γιάννενα λύθηκαν τα προβλήματα της ανεργίας και δεν χρειάζονται ούτε καν αυτά τα προγράμματα «ασπιρίνη»; Ή μήπως γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» ότι σκοπεύουν να έρθουν επενδύσεις στην περιοχή μας και θ΄ ανοίξουν σύντομα νέες θέσεις; Εάν γνωρίζουν κάτι περισσότερο ας το πουν στους συντοπίτες τους που τους εξέλεξαν για να τους εκπροσωπούν στην Βουλή και να παλεύουν για τα προβλήματα του Νομού, με την ανεργία να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας!

Το πρόγραμμα
Έτσι λοιπόν, έως τα τέλη Απριλίου θα έχει βγει η ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ για την πρόσληψη των πρώτων 6.918 ανέργων από 17 Δήμους, θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας, που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η αναπλ. Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου οι συγκεκριμένοι άνεργοι αναμένεται να πιάσουν δουλειά μέσα σε 45 ημέρες (άρα περί τα μέσα Ιουνίου). Όσον αφορά τη δεύτερη φάση του προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, θα αφορά ακόμη 34 Δήμους, επίσης θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας, και 12.656. ανέργους. Συνολικά, δηλαδή, 19.574 άνεργοι πρόκειται να προσληφθούν σε 51 Δήμους στα πλαίσια της νέας Κοινωφελούς συνολικού ύψους 132 εκατ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Θα είναι οκτάμηνη αντί για πεντάμηνη και οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
- Θα περιλαμβάνει τετραήμερη αντί για πενθήμερη εργασία, με την πέμπτη ημέρα να αφιερώνεται σε συμμετοχή των ωφελούμενων σε ενημερωτικά και επιμορφωτικά σεμινάρια είτε για την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού (ηλεκτρονική ανανέωση της κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ, παρακολούθηση εγκυκλίων, λειτουργία του taxis κλπ), κάποια εκ των οποίων θα οδηγούν και σε πιστοποίηση είτε για την ενημέρωση σε θέματα δημιουργίας επιχείρησης ή άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος ή συμμετοχή στην κοινωνική οικονομία. Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι θα μπορούν α επιλέξουν: α) Πρόγραμμα κατάρτισης στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), διάρκειας 120 ωρών β) Πρόγραμμα κατάρτισης στην Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Οικονομία,   διάρκειας 120 ωρών. Αν ο ωφελούμενος δεν επιλέξει κανένα από τα παραπάνω δύο προγράμματα κατάρτισης, τότε θα εργάζεται και τις 5 ημέρες της εβδομάδας.
- Ένα ποσοστό του κόστους των υλικών (ίσο με το 5% του κόστους  ανθρώπινου δυναμικού που θα προσληφθεί σε κάθε Δήμο) θα καλύπτεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.