Η Ήπειρος μπορεί να γίνει «ατμομηχανή» για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη!

on .

GATSIOS KOSTAS AGORHS KOSTAS 2 7 19

• «Η Ήπειρος, τα Γιάννινα, είναι μία από τις ατμομηχανές που μπορούν να τραβήξουν μπροστά την ελληνική οικονομία στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται για να μετασχηματιστεί και να αφήσει για πάντα πίσω της τις περιόδους της κοινωνικής δυσπραγίας που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια», τονίζει με έμφαση ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΙΝ.ΑΛ Κωνσταντίνος Γάτσιος (πρ. Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών).
Όλο αυτό το διάστημα ο κ. Γάτσιος δίνει έναν δυνατό προεκλογικό αγώνα, ο οποίος στηρίζεται στον προγραμματικό λόγο και τα στέρεα πολιτικά επιχειρήματα, ενημερώνοντας τους πολίτες για τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής, τις οποίες παρουσιάζει και στον «Π.Λ.». Εκτός από το όραμά του για τον τόπο μας, αναφέρεται επίσης στο ψηφοδέλτιο Ιωαννίνων του ΚΙΝ.ΑΛ., στο διακύβευμα των επικείμενων εκλογών, ενώ χαρακτηρίζει καταστροφική τη διακυβέρνηση Τσίπρα.

Η συνέντευξη

• Κύριε Γάτσιο, ποια είναι η εκτίμησή σας, θα εκλέξει βουλευτή το ΚΙΝ.ΑΛ στον Νομό Ιωαννίνων και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό;

Ναι, πιστεύω ότι θα εκλεγεί βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στο Νομό Ιωαννίνων. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή να εξηγήσουμε καθαρά και να γίνουν κτήμα των Γιαννιωτών δύο σημεία.
Το πρώτο αφορά στην αυτογνωσία. Στο πώς, δηλαδή, φτάσαμε στη χρεοκοπία και στη βαθιά κρίση και ποιες είναι οι ευθύνες οι δικές μας και των άλλων κομμάτων. Το δεύτερο αφορά το ποιο είναι το πρόγραμμά μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, με ιδιαίτερη έμφαση βέβαια σε όσα πρέπει να γίνουν στον Νομό μας. Σε αυτά τα δύο θέματα επικεντρώνω την προσπάθεια μου.
Επειδή η πραγματικότητα είναι ακαταμάχητη, εξηγώ καταρχήν τι συνέβη και η χώρα βρέθηκε σε αδιέξοδο το 2010. Εξηγώ, δηλαδή, ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από το 2004 ως το 2009 το εθνικό χρέος αυξήθηκε κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ το 2010, παρέλαβε μία χώρα όταν είχε γίνει φανερό σε όλους ότι η Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα πλέον να δανειστεί, διότι δεν είχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της. Ποιος θα δάνειζε μία χώρα όταν ήξερε ότι τα δανεικά θα ήταν αγύριστα και χαμένα; Η μόνη λύση που υπήρχε τότε ήταν η προσφυγή στη βοήθεια του διεθνούς παράγοντα, διότι διαφορετικά δεν θα είχαμε να πληρώσουμε ούτε τους μισθούς, ούτε τις συντάξεις, ούτε τίποτα. Αυτή είναι η απλή αλήθεια. Το μνημόνιο δεν έφερε την κρίση, η κρίση έφερε το μνημόνιο.
Το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά εμφανίστηκε στην κοινή γνώμη σαν να είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος της καταστροφής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να εξαφανιστεί τελείως από τον πολιτικό χάρτη. Ευτυχώς, όμως, τώρα επανερχόμαστε και ο κόσμος νομίζω ότι έχει αρχίσει να καταλαβαίνει.
Το δεύτερο σημείο που εξηγώ στους πολίτες είναι πως η χώρα για να βγει από την κρίση πρέπει να διαθέτει ένα πρόγραμμα και μία πολιτική ηγεσία με σαφή βούληση για οικονομική ανάπτυξη. Η οποία οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει ούτε με μεγάλα λόγια, ούτε με κάποιο μαγικό τρόπο. Απαιτεί συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Το «Σχέδιο Ελλάδα» είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, ισορροπημένο αλλά και φιλόδοξο, ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό το αναπτυξιακό δυναμικό που διαθέτει η ελληνική κοινωνία. Δε θα βαρεθώ να το λέω: προτεραιότητες του έθνους, η παραγωγή και οι νέοι.
Εάν λοιπόν αυτά τα δύο σημεία εξηγηθούν και γίνουν κατανοητά από τους συμπολίτες μας, τότε είναι βέβαιο ότι θα εκλέξουμε βουλευτή.

• Τους τελευταίους μήνες περιοδεύετε ασταμάτητα σ’ όλη την περιοχή. Τι κλίμα αποκομίζετε από τις επαφές με τους πολίτες και τι σας έχει κάνει την πιο μεγάλη εντύπωση;

Αυτό που μου έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι μία βαθιά και ουσιαστική αλλαγή τού τρόπου με τον οποίον ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας προσεγγίζει την πολιτική και τα πολιτικά ερωτήματα. Μετά από μία δεκαετία γεμάτη από δυσκολίες, κακουχίες, απογοητεύσεις, ψέματα και διαψεύσεις προσδοκιών διαπιστώνω, με μεγάλη μου ικανοποίηση, ότι μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας έχει πλέον διαμορφώσει μία ώριμη πολιτική σκέψη. Θα έλεγα ότι δεν ανέχεται πλέον τις πολιτευτικές γενικολογίες και αερολογίες καθώς και ότι έχει βάλει στην άκρη τους κομματικούς και παραδοσιακούς φανατισμούς, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό ανάγονταν σε γεγονότα προηγούμενων δεκαετιών.
Αντιθέτως, οι πολίτες εστιάζουν πλέον την προσοχή τους σε συγκεκριμένα θέματα με πραγματισμό, γνώση και ευρεία αντίληψη του τι συμβαίνει και του τι μπορεί να συμβεί. Είναι για μένα όχι μόνο μία συναρπαστική εμπειρία αλλά, επιπλέον, πάρα πολύ επιβοηθητική και εμπλουτιστική.

• Ποιο είναι το όραμά σας για τον τόπο μας και πώς μπορεί αυτό να γίνει πράξη;

Το όραμά μου και για την Ελλάδα, την Ήπειρο και τα Γιάννινα είναι ένα αλλά πολύπτυχο: λέγεται ανάπτυξη και αφορά στην οικονομική, πολιτισμική, πνευματική και μορφωτική ανάπτυξη. Θεωρώ την Ήπειρο, τα Γιάννινα, σαν μία από τις ατμομηχανές που μπορούν να τραβήξουν μπροστά την ελληνική οικονομία στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται για να μετασχηματιστεί και να αφήσει για πάντα πίσω της τις περιόδους της κοινωνικής δυσπραγίας που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.
Η Ήπειρος έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει κατ’ αυτό τον τρόπο για τρεις λόγους οι οποίοι δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως μέχρι σήμερα. Ο πρώτος είναι η θαυμάσια γεωστρατηγική και γεωοικονομική θέση της σε όλη την Ευρασία. Είναι ένα πέρασμα για τις αγορές της Ασίας και ταυτόχρονα ένα πέρασμα για τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Δεύτερο στοιχείο, που πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο, είναι οι δυνατότητες που έχει στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ περισσότερη προστιθέμενη αξία στα τρόφιμα και στα ποτά που παράγουμε, καθιστώντας την Ήπειρο, τα Γιάννινα, έναν τόπο προέλευσης προϊόντων υψηλής ποιότητας με διεθνή αναγνώριση. Υπάρχει το δυναμικό και η δυνατότητα για να γίνει αυτό. Και το τρίτο και, ίσως, πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει η Ήπειρος και, κυρίως, του επιστημονικού δυναμικού της γύρω από το Πανεπιστήμιο, το οποίο μπορεί πραγματικά να συμμετάσχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις εξελίξεις που δημιουργεί η λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση στους τομείς προχωρημένης τεχνολογίας, της Ιατρικής, της Βιολογίας, των Τηλεπικοινωνιών κλπ. Εκεί δηλαδή που υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες από το έμψυχο δυναμικό της Ηπείρου, το ανθρώπινο κεφάλαιό της.
Πιστεύω ότι μέσα σε μία με δύο δεκαετίες μπορεί η Ήπειρος να γίνει αγνώριστη, ως μία υποδειγματική περίπτωση τοπικής κοινωνίας με ολοκληρωμένη αειφόρο ανάπτυξη.

• Το ΚΙΝ.ΑΛ έχει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο στον Νομό μας, άρα και η μάχη μεταξύ των υποψηφίων του είναι σκληρή. Σε σας προσωπικά, τι δίνει αισιοδοξία και δύναμη;

Οι συνυποψήφιοί μου στο Κίνημα Αλλαγής είναι πριν απ’ όλα σύντροφοί μου και συναγωνιστές μου. Δεν υπάρχει καμία μάχη μεταξύ τους. Η μόνη μάχη είναι αυτή που δίνουμε για την υποστήριξη και για την προώθηση των αρχών τους και των ιδεών τους. Το γεγονός ότι όλοι οι σύντροφοι συνυποψήφιοι είναι εκλεκτοί, είναι κάτι που μου δίνει ακόμη περισσότερη αισιοδοξία και δύναμη ότι θα πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε.

• Ποιο είναι κατά την άποψή σας το ουσιαστικό διακύβευμα των επικείμενων εθνικών εκλογών, πρώτα για το ΚΙΝ.ΑΛ κι έπειτα για τη χώρα;

Όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής, αυτές οι εκλογές πρέπει να είναι ένα βήμα της σταδιακής αναγέννησής του και της επιστροφής του εκεί που πρέπει να βρίσκεται. Δηλαδή, στην κορυφαία θέση της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας, γιατί είναι το κόμμα που εκφράζει το μεσαίο, δηλαδή τον ευρύτερο, δημοκρατικό χώρο, συνδυάζοντας τις βαθιές ιστορικές ρίζες με ένα όραμα για το μέλλον, τον πραγματισμό με την τόλμη. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, οι προοδευτικές κυβερνήσεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς είναι αυτές που πηγαίνουν την κοινωνία μπροστά. Αυτό αντιπροσωπεύει το Κίνημα Αλλαγής για την Ελλάδα και για αυτό η Ελλάδα το χρειάζεται.

• Αν σας ζητούσα να αξιολογήσετε με περιεκτικό τρόπο τη διακυβέρνηση Τσίπρα της τελευταίας τετραετίας, τι θα λέγατε;

Η διακυβέρνηση Τσίπρα δεν ήταν απλά μία κακή διακυβέρνηση από απαίδευτους και ανίκανους ανθρώπους. Ήταν μία καταστροφική διακυβέρνηση η οποία όχι μόνο κράτησε τη χώρα σε οικονομική στασιμότητα για τεσσεράμισι χρόνια, αλλά και την έφερε πίσω για πάρα πολλά χρόνια από πολλές απόψεις. Η ζημιά που προκάλεσε δεν αποτιμάται μόνο λογιστικά, δηλαδή στα δεκάδες δισεκατομμύρια ΑΕΠ που χάθηκαν από τις εγκληματικές πράξεις του 2015, αλλά και από την ιδεολογική εχθρότητα απέναντι στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη και στην ορθή λειτουργία της οικονομίας.
Ήταν, επιπλέον, μία διακυβέρνηση που δημιούργησε ένα τεράστιο ψυχολογικό τραύμα και μία ιδεολογική αποτελμάτωση στην ελληνική κοινωνία τα οποία χρειάζονται πολλή προσπάθεια για να τα υπερβούμε, καθώς για τεσσεράμισι χρόνια βυθιστήκαμε μες το ψεύδος, στη δημαγωγία και στην καλλιέργεια του διχασμού.