Το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληρ/κής σε έρευνα για τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας

on .

PANEPISTHMIO IOANNINON 1

• Mέρος της μεγάλης σε έκταση εργασίας του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με τις επιπτώσεις της εγκατάστασης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής παρουσιάστηκε σε εκπομπή της ΕΡΤ3.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, μέσω του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής, συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια της ερευνητικής ομάδας του βραβευμένου από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ Στέλιου Μιχαλόπουλου. Η ομάδα του Στ. Μιχαλοπούλου αποσκοπεί στο να ερευνήσει λεπτομερώς τις συνέπειες της εγκατάστασης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο σε βάθος ενός αιώνα. Στο έργο συμμετέχουν πολλοί επιστήμονες όπως ο Ηλίας Παπαϊωάννου (London Business School, UK), ο Στέλιος Καραγιάννης (European Training Foundation), ο Βασίλης Λογοθέτης (Cardiff University, UK) και ο Νίκος Μπένος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
Ιδιαίτερο μεγάλο και σημαντικό κομμάτι αυτής της ερευνητικής προσπάθειας αποτελεί η αποκρυπτογράφηση και ψηφιοποίηση όλων των δεδομένων που σχετίζονται με την εγκατάσταση των προσφύγων και πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών (ΕΕΠΥΟ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την καθοδήγηση του διευθυντή του εργαστηρίου Αναπληρωτή Καθηγητή Αθανάσιου Σταυρακούδη.
Μάλιστα στην πρόσφατη εκπομπή της ΕΡΤ3 Το ενδιαφέρον των τηλεθεατών τράβηξε η απεικόνιση σε ψηφιακούς διαδραστικούς χάρτες των τόπων προέλευσης των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν σε οικισμούς όπως είναι η Ανατολή Ιωαννίνων.
***
Με ανακοίνωσή τους, ο Kοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών Σπύρος Συμεωνίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Νικόλαος Μυλωνίδης και ο Διευθυντής του ΕΕΠΥΟ Αθανάσιος Σταυρακούδης συγχαίρουν τους φοιτητές που συμμετείχαν στο έργο.