Η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο!

on .

• Μια δύσκολη δεκαετία έχει μπροστά της η Ευρώπη, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί σε νέες γεωπολιτικές ισορροπίες με λιγότερη παγκοσμιοποίηση και δυστυχώς περισσότερες συγκρούσεις και εντάσεις.
Η απεγνωσμένη προσπάθεια της Ε.Ε. να επιτύχει άρον-άρον την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, προς όφελος εναλλακτικών προμηθευτών από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και άλλες χώρες, αλλά και η δυστοκία των ευρωπαϊκών χωρών να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ σε αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι ενδεικτική των προβλημάτων που βρίσκονται μπροστά μας.
Ήδη οι υπολογισμοί για τις απώλειες που θα έχει η ευρωπαϊκή οικονομία δίνουν και παίρνουν, καθώς είναι σαφές ότι το κόστος θα είναι μεγάλο. Δεν αποκλείεται η γερμανική οικονομία, «ατμομηχανή» τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ιδιαίτερα εκτεθειμένη πλέον, να μπει σε ύφεση.
Η Ευρώπη μπαίνει σε μια μόνιμη κατάσταση ενεργειακής κρίσης, λόγω διαταραχών στην προσφορά, η οποία θα δημιουργεί αυξημένο κόστος στην οικονομία και υψηλό πληθωρισμό.
Ο υψηλός πληθωρισμός με τη σειρά του σημαίνει φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης στην Ευρώπη, καθώς θα μειώνεται η αγοραστική της δύναμη με ρυθμό μεγαλύτερο από τις μισθολογικές αυξήσεις, ενώ την ίδια στιγμή θα αποτελεί και δύναμη επιβράδυνσης της οικονομίας. Οι επιπτώσεις, προφανώς, θα είναι μεγαλύτερες για τις φτωχότερες χώρες και εκείνες με το υψηλότερο χρέος, όπως η Ελλάδα.
Μέσα σε λίγες μέρες ο πόλεμος στην Ουκρανία, αντί να κοπάσει σκορπά περισσότερες δραματικές ιστορίες και η Δύση βλέπει τον Πούτιν χωρίς «διάθεση» να βάλει ένα τέλος στην τραγωδία που εγκαινίασε με την εισβολή στην γειτονική του χώρα. Μέσα σε λίγες μέρες στη δική μας χώρα, όπως και στις άλλες της Ευρώπης, η αβεβαιότητα των πολιτών χτυπάει κόκκινο και οι τιμές στα βασικά προϊόντα και τα καύσιμα είναι κάθε μέρα χειρότερες από τις χθεσινές.
Οι περισσότεροι πολίτες έχουν φάει στο κεφάλι τους τα δέκα και πλέον χρόνια κρίσης με τα μνημόνια, έχουν υποστεί τις «ανατροπές» της πανδημίας, πίστεψαν ότι βγαίνουν στο ξέφωτο και τώρα παίρνουν βαθιές ανάσες για να αντέξουν την φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία. Για να αντέξουν και τα προμηνύματα για την δική τους «τύχη», για το λογαριασμό του ρεύματος, για το κομμάτι του εισοδήματος που εξαφανίζεται στο λεπτό.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά για τους «μύθους» και την σκληρή πραγματικότητα, που από την πλευρά τους περιγράφουν κάθε φορά, ωστόσο οι πολίτες κάθε γενιάς σε αυτή τη χώρα βιώνουν -ακόμη- με πρωτόγνωρη ψυχραιμία, όλα όσα θα ήθελαν να στοιβάξουν σε έναν περαστικό εφιάλτη. Είναι περαστικός ο εφιάλτης; Και αν ναι, πόσο θα κρατήσει;
Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς και πειστικές απαντήσεις. Όχι εδώ, αλλά σε κάθε χώρα της Ευρώπης και όχι μόνο. Ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τις συνέπειές του. Η κάθε επόμενη πρόβλεψη διεθνών αναλυτών ακυρώνει την προηγούμενη.
Η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι διάχυτη, ενώ αναζωπυρώνεται ο φόβος για την πορεία της πανδημίας μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Οι Έλληνες πολίτες έχουν χάσει τον ύπνο τους αλλά και τη διάθεση τους ενώ η άνοιξη που έρχεται δεν μπορεί να δώσει πολλές υποσχέσεις όσο κι αν αρχίσει να κινείται η «ατμομηχανή» του τουρισμού μας!