Xρήσιμες προτάσεις για το νέο Αναπτυξιακό...

on .

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος απλοποιεί τις διαδικασίες, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και διευρύνει τον κύκλο των επενδυτικών έργων που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σ’ αυτόν.

Οι άξονες στους οποίους κινείται αυτός είναι: η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο τουρισμός, η έρευνα και η καινοτομία, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η ενίσχυση της απασχόλησης και των δεξιοτήτων, η αγροδιατροφή και η αλιεία.
Πάντα υπάρχουν όμως σημεία, που χρήζουν βελτιώσεων. Μερικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι εξής:
-Να υπάρξει πρόβλεψη ειδικής ενίσχυσης σε περιοχές με αυξημένη ανεργία και χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
- Να εξεταστεί η δυνατότητα για επιπλέον ποσοστό επιδότησης, σε περιοχές που παρουσιάζουν δραματική πλέον μείωση πληθυσμού και γήρανση (π.χ. το Βόρειο Τμήμα του Νομού Έβρου άνω της Ορεστιάδας, κ.λπ.).
- Να εξεταστεί η διεύρυνση των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων, εντάσσοντας δραστηριότητες που δεν απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, όπως είναι ο ιατρικός τουρισμός, με παράλληλη άμεση προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδυτών στον τομέα αυτό.
- Όσον αφορά την ενίσχυση Τουριστικών επενδύσεων: Να αφαιρεθεί η οριζόντια θέσπιση των τεσσάρων αστεριών ως κριτήριο ένταξης και να παραμείνουν οι προηγούμενες προδιαγραφές, δηλαδή τα τρία αστέρια.
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 30% έως 50%, για τις μεσαίες από 40% έως 60%, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από 50% έως 70%. Προβλέπονται, επίσης, ταχύτερες διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου.
Πρόκειται για έναν νόμο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων και διευρύνει τις επιλογές των επενδυτικών σχεδίων, μειώνοντας τις καθυστερήσεις και τις διοικητικές επιβαρύνσεις.

* Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος είναι Πολιτικός Μηχανικός - Τομεάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος ΔΕΕΠ Ιωαννίνων.