Η ομαλότητα ακόμη αργεί!..

on .

• Η πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα παραμένει εδώ και αρκετό καιρό η ίδια: εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός. Είναι θεμελιώδους σημασίας να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη και να κάνουν την τρίτη δόση όσοι έκαναν τη δεύτερη πριν από τουλάχιστον τρεις μήνες. Η κυνική πρόβλεψη πολλών επιστημόνων του εξωτερικού επιβεβαιώνεται καθημερινά: σε λίγο καιρό, θα υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και νεκροί.

Με την ταχύτατη διάδοση όμως της παραλλαγής Όμικρον σε όλο τον πλανήτη, γίνεται πλέον σαφές ότι ο εμβολιασμός δεν φτάνει. Οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν ή θα πεθάνουν, αλλά και οι εμβολιασμένοι μπορεί να προσβληθούν. Για να οχυρωθούμε καλύτερα απέναντι σε αυτή τη νέα επέλαση του ιού θα πρέπει να επιστρέψουν και να ενισχυθούν οι μη φαρμακολογικές επεμβάσεις, όπως η χρήση μάσκας, η τηλεργασία, η αποφυγή του συνωστισμού στους δημόσιους χώρους, ο περιορισμός των ατόμων στα μέσα μεταφοράς, η υγιεινή των χεριών, η τήρηση αποστάσεων, ο αερισμός των κλειστών χώρων, η παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ακολουθεί τις εξελίξεις, καλά θα κάνει να επεξεργαστεί μια σειρά μέτρων για να προλάβει τα χειρότερα. Κι αντί η αξιωματική αντιπολίτευση να επιδίδεται σε πολιτική εκμετάλλευση επιστημονικών αναλύσεων, καλά θα κάνει να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην από κοινού απόκρουση ενός εχθρού ο οποίος αλλάζει συνεχώς μορφή, και ανανεώνει τα όπλα του, στη - μάταιη - προσπάθειά του να νικήσει την επιστήμη.
Πολύ φοβάμαι πως θα εξαντλήσουμε το ελληνικό αλφάβητο, ίσως δούμε την παραλλαγή Ωμέγα και μέσα στο 2022. Από όλες τις γωνιές του κόσμου τονίζεται αυτό το δεδομένο με κάθε τρόπο. Μάλιστα, πολλοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι νεκροί από Covid-19 παγκοσμίως θα εκτοξευθούν σε πολύ λυπηρά υψηλά στατιστικά νούμερα. Αλλά ο ιός, το ξέρουμε καλά πλέον, δεν δείχνει προτιμήσεις σε χώρες, δεν γνωρίζει σύνορα, κυκλοφορεί ταχύτατα, μολύνοντας τους πιο ευάλωτους, φορτώνοντας τα συστήματα υγείας και δοκιμάζοντας τις δημοκρατίες. Δεν επιτρέπεται λοιπόν καμιά αδράνεια. Η ομαλότητα ακόμη αργεί. Υπομονή!