Να ληφθούν κι άλλα μέτρα για μείωση της φοροδιαφυγής!

on .

Η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο, όπως πολλοί νομίζουν. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ε.Ε., του πρώην πολλά βαρύ, αυταρχικού και πολύ αυστηρού -για τις φτωχές χώρες του Νότου- Β. Σόιμπλε και της Α. Μέρκελ, αλλά και των σημερινών κ.κ. Σόλτς -νέος καγκελάριος- και Λίντερ -νέος υπουργός οικονομικών- που είναι ένα από τα πιο οργανωμένα κράτη, μετά την Ελβετία βέβαια, καλά κρατεί! Φαίνεται απίστευτο μετά από όσα έχουμε ακούσει από τον κ. Σόιμπλε, αλλά ισχύει! Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο, την πρωτεύουσα της Γερμανίας, φίλος με διαβεβαίωσε εγκυρότατα ότι σε πολλά καφέ και εστιατόρια, δεν εκδίδουν αποδείξεις και δεν δέχονται πληρωμές με κάρτα! Σου λένε μόνο με μετρητά - cash ή ότι το μηχάνημα για κάρτες POS έχει βλάβη! Τώρα τι έχει να πει ο πολλά βαρύς κος Σόιμπλε που χωρίς αιδώ, μας κουνούσε το δάκτυλο; Δυστυχώς, επαληθεύεται το ότι «κανείς δεν βλέπει πίσω από την καμπούρα του», ενώ κατηγορεί και σχολιάζει όλους τους άλλους!
Η φοροδιαφυγή είναι παγκόσμιο φαινόμενο με μικρές αποκλίσεις στις προηγμένες χώρες και σε μεγάλη έκταση στις φτωχές και υποανάπτυκτες. Ειδικά όσον αφορά στην παραγωγή ναρκωτικών, τεράστιος τζίρος σε Αλβανία, Κολομβία, Αφγανιστάν αλλά και διακίνηση σε όλες τις χώρες του πλανήτη, οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι δεν κάνουν όσα θα έπρεπε για να προστατεύσουν τον κόσμο αλλά και έσοδα να εισπράξουν.
Στην Ελλάδα μας, τα τελευταία χρόνια με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους έχουν γίνει αρκετά βήματα και δη με υπουργό τον Κυριάκο Πιερρακάκη, αλλά χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν και πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο και οι άλλοι υπουργοί.
Για να μειωθεί πολύ η φοροδιαφυγή η λύση είναι ο συνεχής έλεγχος στο δρόμο, στη διακίνηση προϊόντων και εμπορευμάτων. Ένα καλό μέτρο επίσης θα ήταν η γενναία μείωση του ΦΠΑ στο 10 έως 15%. Για παράδειγμα, στο δεκάμηνο του 2021 η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ ήταν περίπου 5 δις ευρώ, ενώ, αν είχαμε μικρότερους συντελεστές, θα εισπράτταμε πιστεύω περισσότερα έσοδα, και θα ήταν καλύτερες οι τιμές και το κόστος για τους καταναλωτές.
Η φοροδιαφυγή είναι μεγάλο, τεράστιο, παγκόσμιο πρόβλημα, άδικο για τους μικρούς, φτωχούς και αδυνάτους και οφείλουν να προσπαθήσουν περισσότερο οι αρμόδιοι, πράγμα που δεν το βλέπουμε! Ίσως με τα ηλεκτρονικά μέσα και τα κομπιούτερς να μειωθεί, αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται να εξαλειφθεί!