Θα φανεί η επιτυχία του ανασχηματισμού!

on .

 Κάθε ανασχηματισμός κυβέρνησης έχει ενδιαφέρον ως πολιτική πράξη. Και συμβαίνει αυτό, γιατί ο εκάστοτε Πρωθυπουργός ανασχηματίζει το υπουργικό του συμβούλιο για να μπορέσει να βελτιώσει το έργο της κυβέρνησής του και έτσι να ωφελήσει το σύνολο της κοινωνίας.

Βεβαίως πέραν αυτού του κύριου στόχου ο κάθε κυβερνήτης επιδιώκει και άλλους στόχους, φανερούς ή όχι στους πολίτες, οι οποίοι υπηρετούν διάφορες ανάγκες του κόμματος, των τάσεων και γενικότερα των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνονται στο πολιτικό σύστημα.
Στα πλαίσια αυτά ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές προσώπων, αλλά και αλλαγών σε θεσμικό επίπεδο υπουργείων. Ακούστηκαν κριτικές θετικές, αρνητικές ή και ουδέτερες. Προσωπικά θεωρώ ότι η επιτυχία ή όχι της μετασχηματισμένης κυβέρνησης θα κριθεί από το έργο που θα παρουσιάσει και από τη δυναμική που θα δείξει για νέες ιδέες και ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού.
Άρα χρειάζεται η παρέλευση κάποιου χρόνου για να αξιολογήσουμε τις πρακτικές του Πρωθυπουργού και τα νέα πρόσωπα. Μπορούμε όμως να κρίνουμε ορισμένες πλευρές του ανασχηματισμού, καθότι οι πολίτες κατανοούν ότι σε μεγάλο βαθμό η προσωπική τους ζωή εξαρτάται από την εφαρμοζόμενη πολιτική.
Ένα πρώτο μέτρο αξιολόγησης της νέας κυβέρνησης φάνηκε στα όσα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Πέρα από όποιες επιφυλάξεις σε κάποια ζητήματα, έγινε φανερό ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης κινούνται σε θετικό επίπεδο, αφού με την εφαρμογή τους θα δώσουν μια σημαντική ανάσα στους πολίτες.
Αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα που απειλούν την επιβίωση, την εργασία, την ασφάλεια και την υγεία του κόσμου. Με τη βοήθεια της λογικής και μακριά από σκοπιμότητες δίνονται λύσεις στο ζήτημα της ΔΕΗ, των καυσίμων, στους φόρους, στον ΦΠΑ, στην εργασία των νέων, στα κληρονομικά και σε πολλά άλλα ζητήματα.
Επομένως η κυβέρνηση δείχνει ότι κατανοεί τις δυσκολίες των πολιτών και ότι έχει τη βούληση να δώσει λύσεις. Γι’ αυτό και δημιουργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας στην κοινωνία για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων που προκαλούν οι αυξήσεις των τιμών, οι φόροι και η ανεργία των νέων. Μακάρι η κυβέρνηση άμεσα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις αυτές και η πολιτική αντιπαράθεση να γίνεται πάνω στα μεγάλα ζητήματα του τόπου και όχι σε ρητορείες και πυροτεχνήματα.
Αρκετοί ήταν εκείνοι που ενοχλήθηκαν από την υπουργοποίηση του Κύπριου πολιτικού κ. Στυλιανίδη, με αφορμή ότι δεν έχει ελληνική υπηκοότητα ή ότι τάχα δεν υπάρχει στέλεχος ικανό να αναλάβει το Υπουργείο Πολιτικής προστασίας. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η επιλογή ήταν εξαιρετικά σωστή από εθνική και όχι μόνο άποψη. Οι άνθρωποι του οικουμενικού ελληνισμού θα πρέπει να εντάσσονται σε όλες τις δράσεις του ελληνικού κράτους για να ενισχύεται η συνεργασία, η ενότητα και η ταύτιση των Ελλήνων όλων, όπου και να ζούνε. Αυτή η πρακτική εφαρμόστηκε πολλές φορές στο παρελθόν με τον Χρηστάκη Ζωγράφο της Βορείου Ηπείρου, με τον Κρανιδιώτη από την Κύπρο, κλπ.
Επίσης ερωτηματικά διατυπώθηκαν, με τα οποία και ο ίδιος συμφωνώ, για την αποπομπή του Χρυσοχοΐδη. Ήταν ίσως ο πιο επιτυχημένος Υπουργός, ο οποίος έδωσε το θετικό στίγμα της κυβέρνησης στο ζήτημα γενικότερα της ασφάλειας των πολιτών. Γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν μπορεί να αναληφθεί η αντικειμενική πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για τις φωτιές με το να απομακρύνεις τον πλέον επιτυχημένο Υπουργό.
Αλλά και το πολυάριθμο της κυβέρνησης με 50 και πλέον Υπουργούς δεν συμβιβάζεται με το νεωτερικό πνεύμα του Μητσοτάκη και με τις αναγκαιότητες της ελληνικής κοινωνίας.
Μ’ αυτά τα δεδομένα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το έργο της κυβέρνησης και επισημαίνουμε τις ευθύνες του πρωθυπουργού, αλλά και της αντιπολίτευσης, απαιτώντας ο ανταγωνισμός των κομμάτων να περιορίζεται στο ποιος μπορεί να επιλύσει καλύτερα τα προβλήματα και να διαμορφώνει συνθήκες για σταθερή πορεία ανάπτυξης και ευημερίας.