Τι ευτυχία είναι αυτή…

on .

 Ο πλάτανος της Άνω Ραχούλας, που ευτυχώς δεν τον «χτύπησε» ο γνωστός μύκητας που του δημιουργεί μεταχρωματικό έλκος και τον… αφανίζει, έχει ακούσει πολλές ιστορίες από τους γέροντες του χωριού!

Μέσα στις ρίζες του και στο χοντρό του κορμό έχει μαζέψει όλη την οικονομική και πολιτική ιστορία της χώρας!

Ο πλάτανος υπήρξε πάντα η… ανοιχτή Βουλή, με φοβερές τοποθετήσεις απλών ανθρώπων, πολλές φορές καλύτερες και από αυτές… των ειδικών! Κάτω απ’ τον παχύ του ίσκιο αναλύθηκαν κατά καιρούς πολιτικά γεγονότα, οικονομικά και εργασιακά θέματα, αυτά που σε κανονικούς χώρους αναφέρονται… επιδερμικά! (Γιατί οι πολιτικοί αναλυτές, αν… τσαλακωθούν, χαλάει… η επιδερμίδα!).

«Πιάνουν» όμως οι ομιλητές του πλατάνου και κοινωνικά θέματα, όπως θέματα πλούτου, ανέχειας και μεγάλων ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο! Και όταν μιλάνε για τους μεγιστάνες της Γης και τον πλούτο τους, οι απόψεις τους διίστανται! Κάποιοι το βλέπουν φυσιολογικό, πως αυτοί… δούλεψαν σκληρά και έκαναν την τεράστια περιουσία! (ώ, τους αφελείς…).

Άλλοι υποστηρίζουν (με… αποδείξεις!) πως πάτησαν επί πτωμάτων και «ανέβηκαν»! Ένας τρίτος… εξεμάνη και μπήκε στην κουβέντα δυναμικά: - Εσείς πιστεύετε πως οι 5-10 ισχυροί της Γης, που κατέχουν όλο τον πλούτο, κουράστηκαν πολύ για να τον αποκτήσουν;

Ο πλουσιότερος σήμερα στον κόσμο, ο Αμερικανός Μπέζος, δεν φαίνεται να… ταλαιπωρήθηκε και πολύ στη ζωή του! Το ίδιο και ο Μπιλ Γκέιτς, που δεν ξέρει πού τα έχει! Και ένας φτωχός και καλός οικογενειάρχης, συμπλήρωσε: - Αφήστε τον Μπιλ Γκέιτς, τον… χώρισε η γυναίκα του και του πήρε τη μισή περιουσία! (Κρίμα, τον έκανε… φτωχό!). Και τέλος, ένας… φιλόσοφος στην άκρη του πλατάνου, τους είπε το καλύτερο και ταυτόχρονα… έδωσε θάρρος σε όλους τους φτωχούς της Γης!

Τους είπε πως η ευτυχία δεν βρίσκεται στο χρήμα και μάλιστα αυτό τους το είπε… ποιητικά: Τι ευτυχία είναι αυτή παραξενιές γεμάτη μεσ’ στην… καλύβα βρίσκεται και λείπει… απ’ το παλάτι! Υ.Γ.: Και όλος ο «πλάτανος»… ευτυχισμένος, πήγε να φάει τη φασολάδα! Και πίνοντας ένα ποτήρι κρασί, τραγούδησαν όλοι τους στίχους… της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου: Δυο πόρτες έχει η ζωή… Τι Ευτυχία ήταν αυτή…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.