Ο ψυχρός δολοφόνος των Γλυκών Νερών...

on .

Η σημερινή μου αναφορά στον καθ’ ομολογία δολοφόνο των Γλυκών Νερών, που συντάραξε το Πανελλήνιο και που με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί εδώ και 40 ημέρες το τραγικό αυτό συμβάν, με έκανε, εστιάζοντας την προσοχή μου σε αυτό το «ανθρωπόμορφο κτήνος», από την εμπειρία μου να προσπαθήσω να σκιαγραφήσω την προσωπικότητά του, όπως την «διάβασα» μέσω των Μ.Μ.Ε.
Για μένα αυτός ο άνθρωπος είναι ένας υποκριτής, ένας

εγωιστής, ένας ζηλιάρης ένας φαντασιόπληκτος, ένας ασεβής. Και ο υποκριτής για μένα είναι ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος κρύβεται κάτω από μια ψεύτικη μάσκα καλοσύνης, ενώ στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά καλός είναι.
Δεν εκφράζεται ποτέ με ειλικρίνεια. Είναι συνήθως δόλιος στους τρόπους του και στις ενέργειές του. Άλλα λέει, άλλα σκέπτεται και άλλα κάνει. Κάνει τον ηθικολόγο και τον έντιμο, ενώ στην πραγματικότητα στερείται ηθικών αρχών. Ξέρει όμως να καμουφλάρεται.
Εκφώνησε επικήδειο λόγο που συγκίνησε το Πανελλήνιο, γνωρίζοντας ότι κοροϊδεύει, ακόμα και την ύστατη εκείνη στιγμή, παραβαίνοντας τους καθιερωμένους ηθικούς νόμους με ευκολία, σκληρός και άσπλαχνος. Ξέρετε τι είναι να βλέπει τον χαλασμό που προκάλεσε η ειδεχθής πράξη του και εκείνος να είναι ατάραχος ανέκφραστος, χωρίς κάποια ευαισθησία στο πρόσωπό του;
Παρουσιάζεται τελείως διαφορετικός από ότι είναι στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό ακριβώς είναι δύσκολο να επισημανθεί από την αρχή. Ξέρει να φυλάγεται και μεταμορφώνεται σαν τον Πρωτέα ανάλογα. Δεν κάνει ποτέ επίθεση κατά μέτωπο. Πάντα πλαγιοβάλλεται, πάντα έμμεσα και «κεκαλυμμένα», εκτελεί το φθοροποιό έργο του. Κάνει τον ηθοποιό της ζωής και ξεγελά τον κόσμο όπως τους γείτονες κι’ όποιον τον γνώριζε.
Ο υποκριτής είναι από τους χειρότερους τύπους της κοινωνίας. Είναι ένας επικίνδυνος και αδίστακτος άνθρωπος, πρόθυμος πάντα να διαστρεβλώσει την αλήθεια, να πράξει το κακό. Μας παραπλανά και μας εξαπατά, παραποιώντας την πραγματικότητα, όπως το έκανε με επιτυχία τόσες ημέρες. Κατάφερε με τον τρόπο του να τον συμπονέσουμε και να του συμπαρασταθούμε.
Κι’ όμως δεν έχει και δεν σέβεται ούτε Θεό, ούτε όσιο. Έχει μια υπέρμετρη εκτίμηση της αξίας του απέναντι στους άλλους. Έχει, όπως φαίνεται από το ψυχρό αυτό ύφος (κρύος όπως τον αποκάλεσε ο Ασκητής), μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν έβγαλε κανένα συναίσθημα και από ότι φαίνεται είναι άνθρωπος που δεν αγαπά. Πώς λοιπόν να παραδεχθεί την σύζυγό του, που όπως την έχουν περιγράψει, ήταν πρώτη σε όλα;
Τον είδαμε να βαδίζει περήφανα και με το βλέμμα ψηλά, τεντωμένος σαν λόρδος και ο τρόπος του βαδίσματός του δείχνει την υπεροψία του. Τέτοιος άνθρωπος είναι, ένας από τους προβληματικούς τύπους της κοινωνίας που θέλει να έχει αυτός τα πρωτεία σε όλα.
Ζηλεύει, απ’ ότι φαίνεται, και η αρρωστημένη ζήλεια είναι φοβερό ελάττωμα, που θολώνει το μυαλό του ανθρώπου και δεν τον αφήνει να δει καθαρά την πραγματικότητα, η οποία για εκείνους είναι αυτή που έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι στο μυαλό τους και δεν επιδέχονται επέμβαση από το περιβάλλον.
Πιθανά αίτια η κληρονομικότητα και το οικογενειακό περιβάλλον; Είναι πολλά τα ερωτηματικά που μας αφήνει αυτή η υπόθεση. Γιατί ήθελε να τον χωρίσει η γυναίκα του μετά από έναν τόσο παραμυθένιο γάμο; Μήπως υπήρχε και τρίτο πρόσωπο στην σχέση τους που έκρυβε ο δολοφόνος ώστε να μην διαβρωθεί το όνομα και η κοινωνική του καταξίωση; Είχε αντιληφθεί η γυναίκα του ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά; Η αυτοκτονία του εστιάτορα να είχε κάποια σχέση;
Τελικά, αυτός ο νάρκισσος είναι ο επιβλαβής τύπος της κοινωνίας και το απέδειξε περίτρανα, αφαιρώντας τη ζωή της γυναίκας του ενώ επί 37 ημέρες κορόιδευε όλους, ίσως και τον εαυτό του, όπως ειπώθηκε.
Όπως τον βλέπαμε νόμιζες ότι είχαμε απέναντί μας έναν άνθρωπο, σαν να μην ήταν αυτός το κεντρικό πρόσωπο, αλλά κάποιος άλλος. Εύχομαι να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση να ηρεμήσει η ψυχούλα της Καρολάιν και ο Θεός να προνοήσει για την τύχη του παιδιού.
(ΜΕΤΣΟΒΟ)