Μεγάλη Τετάρτη

on .

Σήμερα, το πρωί της Μ. Τετάρτης, ψάλλεται στους Ναούς, το τροπάριο, που προετοιμάζει τους… προσκαλεσμένους στους… γάμους που θα γίνουν και όλοι θα περιμένουν τον ερχομό του «Νυμφίου»! Πρέπει λοιπόν, να είναι έτοιμοι, να έχουν αναμμένες τις γιορταστικές… «λυχνίες» για να μπουν μαζί με το Νυμφίο, στην εκλεκτή γιορτή των γάμων! Και πρέπει να βιαστούν, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε ο Νυμφίος θα έρθει και η πόρτα για τους εκλεκτούς καλεσμένους θα κλείσει πίσω τους! Και κανένας από τους ανέτοιμους δεν θα μπει στους… γάμους!
«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός και μακάριος ο δούλος ον ευρήσει γρηγορούντα ανάξιος δε πάλι, ον ευρήσει ραθυμούντα….»
Το δε απόγευμα της Μ. Τετάρτης, η Εκκλησία μας έχει προβλέψει, να κάνει στους Ναούς, αντί να το κάνει στο σπίτι του ο κάθε πιστός, για υγεία και ευλογία, ευχέλαιο, όπου ακούονται εφτά αποστολικά αναγνώσματα και εφτά Ευαγγέλια, μέσα από τα οποία περνάει όλη η διδασκαλία, τα θαύματα και η ζωή του Χριστού, μέσα στον κόσμο της Καινής πλέον Διαθήκης, της νέας δηλαδή συμφωνίας, με τον άνθρωπο, που ήρθε να… υπογράψει ο ίδιος ο Θεός με το αίμα Του, επάνω στο Σταυρό!
Δεν είναι καθόλου εύκολο, να κατανοήσει και να χωρέσει ο ανθρώπινος νους, όλα αυτά που διαδραματίζονται τούτη τη Μεγάλη Εβδομάδα στις Εκκλησίες μας.
Εύχομαι, για όλους μας, να βοηθήσει ο Θεός, να νοιώσουν οι καρδιές μας, όσα ο νους μας, δεν κατανοεί…
ΑΡΕΤΗ ΜΑΛΑΜΗ