200 χρόνια μετά...

on .

• Διακόσια χρόνια πριν, η αναβίωση του κλασικού πνεύματος και των αξιών του ελληνισμού έβαζε φωτιά στην καρδιά και τα μυαλά των ευρωπαίων. Οι σκλαβωμένοι Έλληνες μόλις είχαν εξεγερθεί και η φιλελεύθερη επανάσταση ενέπνεε όλη την Ευρώπη.
Διακόσια χρόνια μετά έχουμε σίγουρα πετύχει πολλά. Από μια μικρή και φτωχή χώρα στην περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γίναμε μια ισχυρή χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με Δημοκρατικούς θεσμούς και παρά την τελευταία οικονομική κρίση, με ένα υψηλό επίπεδο ζωής.
Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 και η Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ να δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις, πολιτικές, κοινωνικές οικονομικές, νεανική μετανάστευση και τώρα την πανδημία COVID – 19. Μέσα από αυτές τις κρίσεις θεωρώ πως η ελληνική κοινωνία συνέχισε να διατηρεί έστω και με δυσκολία το πολιτισμικό της κεφάλαιο, τα ιδανικά και τις αξίες, τις στάσεις και τις συμπεριφορές που δημιούργησαν η Επανάσταση αλλά και οι δεκάδες αιώνες κληρονομιάς ιστορίας και πολιτισμού.
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 έρχεται να μας θυμίσει τη γενέθλιο στιγμή του σύγχρονου ελληνικού κράτους μετά από αιώνες σκλαβιάς και καταπίεσης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Μέσα από τον επαναστατικό Αγώνα αναδύθηκαν μεγάλες ηθικές, πολιτικές αξίες και ιδανικά που αποτελούν σήμερα ανάγκη και απαιτούμενο της κοινωνίας μας όσο ποτέ άλλοτε. Η ανατροπή των δεδομένων που μας που έχει επιφέρει η κρίση που βιώνουμε αποτελεί μια ευκαιρία Αναγέννησης και Επανεκκίνησης σε βασικές κοινωνικές αξίες όπως αλληλεγγύη, συλλογικότητα, δικαιοσύνη και ατομική ευθύνη.
Η φετινή επέτειος δυστυχώς, δε γιορτάστηκε στην έκταση που θα θέλαμε. Η πανδημία μας υποχρέωσε να αναστείλουμε πολλές από τις εκδηλώσεις, μα η επέτειος είναι ένα ιστορικό γεγονός και προσωπικά θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε την ανασκόπησή μας, καθώς και να θέσουμε νέες προτεραιότητες για το μέλλον.
Αυτό που έδωσε στην ελληνική επανάσταση παγκόσμια διάσταση εκείνη την εποχή ήταν το γεγονός πως η Ελλάδα και οι αξίες που πρεσβεύει είναι πάντα επίκαιρες για την ανθρωπότητα. Η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη και η Ισονομία ενώ σήμερα μπορεί να τις θεωρούμε έννοιες δεδομένες, είναι ακόμα το ζητούμενο για πολλές χώρες του κόσμου.
Το πολιτιστικό μας απόθεμα ζηλευτό. Ο αρχαίος πλούτος, η ιστορία και η γλώσσα μας είναι μνημεία πανανθρώπινα που εμπνέουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα στην ιστορική της διαδρομή έχει δώσει απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της ανθρωπότητας.
Ας μην λησμονούμε λοιπόν ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να καταφέρουμε. Άλλωστε, ποιος λαός έπειτα από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς και καταπίεσης θα μπορούσε να διατηρήσει άφθαρτα και αμείωτα τα εθνικά ιδανικά του, την πολιτισμική του ταυτότητα, την παιδεία και τη γλώσσα του; Η Ελλάδα πορεύεται στους αιώνες κι έχει αποδείξει πως μπορεί να τα καταφέρει και πάντα να βγαίνει νικήτρια στον αγώνα που έχει μάθει να δίνει, αρκεί όλοι εμείς να έχουμε ομοψυχία, θάρρος και κοινό όραμα. Σε αυτές τις αξίες θα πρέπει να επενδύσουμε για να διαδώσουμε και τα επόμενα χρόνια το μήνυμα του ελληνισμού στο σύγχρονο κόσμο.