Γινόμαστε… Σικάγο!

on .

 «Μη με στέλνεις μάνα στην Αμερική να μη μαραζώσω, να πεθάνω εκεί…». Αυτό το τραγούδι της ξενιτιάς, ίσως δεν χρειάζεται να το λένε σήμερα οι Έλληνες, καθώς η Αμερική… ήρθε στην Ελλάδα!
Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον πως και εμείς εδώ γίναμε… σκέτο Σικάγο! Με την παγκοσμιοποίηση δεν μας λείπει τίποτε… Φόνοι, ληστείες, βιασμοί και των ψυχών… ακρωτηριασμοί! Εγκληματικότητα, κορωνοϊός, της μάσκας αρνητές και… «καθώς πρέπει» υποκριτές!
Είτε βρίσκεσαι στο Σικάγο, είτε σε τούτη εδώ τη χώρα, τα ίδια μέτρα χρειάζονται για να αποφευχθεί η μπόρα!
Τις ίδιες σκηνές φτώχειας και αδιαφορίας για το διπλανό τις συναντάς παντού, με το πορτοφόλι αδειανό! (Τα δολάρια της Αμερικής είναι για τους λίγους…)
Στην πέραν του Ατλαντικού χώρα, ένας κάτοικος του Σικάγου, έζησε για τρεις μήνες στο αεροδρόμιο, φοβούμενος τον κορωνοϊό! (Ουδείς τον αναζήτησε, οικείος ή η Πολιτεία! Η αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο!)
Τώρα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας όλος ο κόσμος έγινε… ένα Σικάγο με «θύματα» και τους μικρούς φίλους του διαδικτύου!
Ένα μικρό παιδάκι (10 χρονών), «οδηγήθηκε» στην αυτοκτονία μέσα από ένα «παιχνίδι» τικ-τοκ! Έλεος!
Αντί τα παιδιά να παίζουν στην ύπαιθρο, με παιχνίδια που προσφέρουν υγεία και ευεξία, τα «σκλάβωσε» η τεχνολογία, με τραγικά αποτελέσματα!
Ολόκληρος ο κόσμος, ένα… Σικάγο!
Το μόνο υγιές κομμάτι που κάνει πραγματικά «θαύματα» είναι στις μέρες μας η ιατρική επιστήμη!
Μεγάλο ιατρικό επίτευγμα ήταν η μεταμόσχευση χεριών σε άνθρωπο που είχε εργατικό ατύχημα πριν 23 χρόνια! Έγινε με μεγάλη επιτυχία αυτό το «θαύμα» και ο άνθρωπος έχει ξανά τα δυο του χέρια!
Αυτό το γεγονός, πραγματικά, ήταν «χείρα βοηθείας» στην ανθρωπότητα!
Και είναι ένα παράδειγμα για το μέσο άνθρωπο, να κάνει και αυτός στο δικό του πεδίο δράσης τα δικά του «μικρά θαύματα»!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.