Η μεγάλη πρόκληση του 2021 είναι η αισιοδοξία!

on .

• Τη χρονιά που εδώ και λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε βιώσαμε την ανεπάρκειά μας, κατανοήσαμε το πόσο τρωτοί είμαστε και πόσο ευάλωτοι. Αισθανθήκαμε την αβεβαιότητα του αύριο και τη σημασία του σήμερα, αποχαιρετώντας κάθε μέρα κάτι δικό μας, που μέχρι χτες ήταν αυτονόητο.

Την επαφή, την αγκαλιά, τον αυθορμητισμό, την ελευθερία μας. Φιμωμένα χείλη κάτω από υγρές μάσκες και εκφράσεις ολόκληρου του προσώπου μας στριμωγμένα σε δυο μάτια.
Κατανοήσαμε πολύ περισσότερο ότι γενναίος, δεν είναι τελικά ο άφοβος, αλλά ακριβώς αυτός που παρ’ όλο το φόβο του τολμά να ξεβολευτεί, να πάρει την ευθύνη του και ν’ αλλάξει. Συνηθίσαμε το θάνατο να μεταμορφώνεται σε στατιστική κάθε απόγευμα μέσα από την τηλεόραση. Κουρασμένοι και μουδιασμένοι περιμέναμε να φύγει αυτός ο χρόνος παίρνοντας μαζί του όλες αυτές τις κακές μνήμες. Κακώς όμως που το επιζητούσαμε αυτό!
Το 2021 δεν πρέπει να ξεχάσουμε αλλά ακριβώς το αντίθετο. Το στοίχημα είναι να μη ξεχάσουμε και να θυμόμαστε. Να μη ξεχάσουμε τίποτα. Γιατί η μνήμη είναι η ιστορία μας και η ιστορία μας είμαστε εμείς οι ίδιοι σε προβολή στο μέλλον.
Ο κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή μας μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κάτι που δεν μπορούσαμε να το εξηγήσουμε εύκολα, ούτε και να το νικήσουμε. Σίγουρα είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις. Και γι’ αυτό δεν πρέπει κανείς να παίρνει τοις μετρητοίς τις βαρύγδουπες δηλώσεις διαφόρων φίλων, αλλά ούτε και τις προφητείες των ειδικών.
Οι άνθρωποι είμαστε προσαρμοστικά όντα και επίσης δυστυχώς ξεχνάμε πολύ γρήγορα. Είναι λοιπόν πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα πώς θα είναι η νέα χρόνια που μόλις ήρθε. Το αν θα ταξιδεύουμε όπως ταξιδεύαμε, αν θα εργαζόμαστε στο γραφείο ή στο σπίτι, αν θα κρατήσουμε τις συνήθειες των καθημερινών οικογενειακών συνάξεων γύρω από ένα τραπέζι και το αν θα πιστεύουμε λιγότερο ή περισσότερο.
Ο κόσμος μας άλλαξε ήδη και τρομάζει, δικαιολογημένα, πολλούς. Η πανδημία έριξε φως ακόμη περισσότερο στις ανισότητες, τις αγωνίες της μεσαίας τάξης που δεν νιώθει και τόσο μεσαία… αλλά και στη διογκούμενη δυσαρέσκεια για την ικανότητα της Δημοκρατίας να λύνει προβλήματα.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε τη νέα χρονιά είναι λοιπόν να καταφέρουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Ζούμε σε καιρούς μεγάλων αλλαγών και βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με άσχημα νέα και ιστορίες που επηρεάζουν την ελπίδα μας για μια καλύτερη ζωή.
Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε αλλά και να εκπαιδευτούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τις πιθανότητές μας για επιτυχία. Χωρίς αισιοδοξία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Το να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να έχει αισιόδοξη νοοτροπία είναι μεγάλη πρόκληση για το 2021!