ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ: Ο Ιεράρχης της προσφοράς και της θυσίας

on .

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης, Σεβαστιανός στις 12 Δεκεμβρίου 1994, στις επτά παρά είκοσι πέντε το πρωί, άφησε την τελευταία του πνοή σε αυτή τη ζωή και η ψυχή του πέταξε στη Βασιλεία των Ουρανών.

Ο Σεβαστιανός διακρίθηκε για την πίστη του στον Τριαδικό Θεό και τη διακονία του πλησίον ως «καλός Σαμαρείτης».
Σε όλη τη διάρκεια του επίγειου βίου του διέδωσε με όλες του τις δυνάμεις τις αλήθειες του Ιερού Ευαγγελίου. Ο Σεβαστιανός, υπήρξε όπως αναφέρουν οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, Επίσκοπος «εις τύπον και τόπον Χριστού». Για το ποιμαντικό του έργο και τη θυσιαστική του προσφορά σε όλη τη διάρκεια της Ποιμαντορίας του στην ακριτική Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, αγαπήθηκε από τον Πιστό λαό του Θεού. Επιγραμματικά αναφέρονται τα ακόλουθα λόγια που έλεγε προς τους νέους και τις νέες της μητρόπολής του: 

«Η χριστιανική πίστη είναι εκείνη η οποία δημιούργησε τον χιλιετή βυζαντινό πολιτισμό με την πανανθρώπινη αίγλη και δόξα. Η χριστιανική πίστη, η οποία στα 400 χρόνια της σκλαβιάς του Γένους στάθηκε ο μόνος παρηγορητής και τροφοδότης. Η χριστιανική πίστη, με τη βοήθεια της οποίας το Έθνος μας μεγαλουργούσε και θριάμβευε πάντοτε… Ο Χριστός να μπει περισσότερο στην καρδιά μας για να την αναγεννήσει. Στο σπίτι μας, για να γίνει ο αρχηγός του».
Ο Σεβαστιανός ιδιαιτέρως, αγαπήθηκε από τους πονεμένους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου καθώς υπήρξε ο πνευματικό τους πατέρας. Με την παρρησία του, τα έργα του και τους πύρινους λόγους του ανέδειξε τα δίκαια αιτήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορ. Ηπείρου, την εποχή της δοκιμασίας τους από το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα. Επιπλέον και το συγγραφικό έργο του Σεβαστιανού υπήρξε πολύτιμο, για την ανάδειξη του εθνικού θέματος της Β. Ηπείρου, με κυριότερο το βιβλίο του με τίτλο: «Η εσταυρωμένη Βορ. Ήπειρος».
Κλείνοντας την σύντομη αναφορά στο πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτη Σεβαστιανού, αξίζει να διαβάσουμε ένα μικρό απόσπασμα της Διαθήκης του, την οποία συνέταξε ο ίδιος την 27η Αυγούστου 1994:
«...Περιουσιακά στοιχεῖα: Περιουσίαν ἀτοµικήν κινητήν ἤ ἀκίνητον δέν ἔχω νά ἀφήσω. Οὔτε ἐκληρονόµησα, οὔτε ἀπέκτησα µέ τήν Ἱερωσύνην µου. Ὅ,τι χρήµατα εὑρεθοῦν εἰς τό γραφεῖον µου, γνωρίζουν οἱ στενοί µου συνεργάται, ὅτι ἀνήκουν εἰς φιλανθρωπικούς σκοπούς……….
»…Στούς κατά σάρκα συγγενεῖς µου ἀφήνω τήν εὐχήν µου καί τήν ἀγάπην µου. Νά εἶναι µέ τόν Χριστόν πάντοτε. Τούς εὐχαριστῶ δέ, διότι οὐδέν πρόσκοµµά µοι ἐδηµιούργησαν καί τήν περίοδον τῆς Ἱερατείας µου…».