Η κοινωνία των πολιτών…

on .

Οι δημοκρατικές κοινωνίες, βασισμένες στην ελευθερία και όχι στην αναγκαστική ομοφωνία, είναι οι πιο συγκρουσιακές.

Μάλιστα, σε εύθραυστες πλειοψηφίες πολιτικών δομών παρατηρείται, συχνά, και υπέρβαση των ορίων. Σε τέτοιες καταστάσεις διακυβεύονται δημόσια αγαθά.
Επειδή σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, στις υπερβάσεις αυτές τον λόγο έχει η κοινωνία πολιτών.
Με τον όρο «κοινωνία των πολιτών» ορίζεται ένα σύνολο μη κυβερνητικών θεσμών που ενώ δεν ενοχλεί τις κρατικές δομές στην επιτέλεση του έργου τους, παρεμβαίνει σε αδιέξοδες καταστάσεις για να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων και την υπενθύμιση της ηπιότητας…
Ο ρόλος του ενεργού, ενημερωμένου και ελεύθερου πολίτη παραμένει κυρίαρχος και η κοινωνία των πολιτών είναι ο βιότοπος των κοινωνικών κινημάτων και των διαρκών και ενεργών συλλογικών αντιστάσεων τόσο απέναντι στον αυταρχισμό, κρατικό και ιδιωτικό, όσο και απέναντι στην ιδιώτευση, την παθητικότητα, την κοινωνική αδιαφορία και τον ατομικισμό. Είναι το προνομιακό πεδίο στο οποίο δοκιμάζονται οι αξίες και οι αντοχές της σύγχρονης δημοκρατίας.
Με άλλα λόγια, η κοινωνία των πολιτών μπορεί να λειτουργεί ως δίαυλος αμφίδρομης εποικοδομητικής επικοινωνίας μεταξύ των επίσημων πολιτικών δομών και της κοινωνίας.
Ένας τέτοιος δημοκρατικά οργανωμένος χώρος απαιτεί πολίτες που είναι ελεύθεροι γιατί πράττουν. Το να είναι κανείς ελεύθερος συνεπάγεται και το να κάνει λάθη, ακόμα και να βλάψει τον εαυτό του. Ο άνθρωπος, ως «πρόσωπο» ή, μάλλον, για να θεωρείται πρόσωπο, πρέπει, στο επίπεδο της ατομικότητας και μοναδικότητάς του, να είναι ελεύθερος.
***
Στις σημερινές συνθήκες, κυρίως, πανδημίας είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στο «γίγνεσθαι». Με τη συμμετοχή της θα απελευθερωθούν δημιουργικές δυνάμεις του λαού με καταλυτική συμβολή: στην ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας, την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ανανέωση των θεσμών…