Νεανική ανεργία στο… κόκκινο!

on .

Σύμφωνα με έρευνα του EU Social της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αγωνίζεται για την εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ευρώπη, το 38% των νέων Ελλήνων κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι.

Η ανεργία δυστυχώς αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τροχοπέδη στην εξέλιξη του τόπου μας αλλά και στην ενίσχυση της δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν εμφανίστηκε τώρα, όμως τώρα έφτασε η ώρα

η κατάσταση αυτή να αλλάξει διότι οδηγούμαστε σε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας και σε ανεπανόρθωτο κλυδωνισμό του κοινωνικού μας ιστού με απρόβλεπτες συνέπειες για την εθνική μας επιβίωση. Γι’ αυτό η πολιτική οφείλει να δώσει λύσεις και ριζική θεραπεία σε αυτό το μείζον πρόβλημα.
Χρειάζεται λοιπόν να ληφθούν μέτρα πολιτικής που αφορούν στην αγορά εργασίας με την προώθηση βιώσιμης απασχόλησης των νέων με την επιδότηση των επιχειρήσεων. Αυτή είναι μία πρόταση ρεαλιστική που μπορεί να βοηθήσει άμεσα τους νέους και να τους δώσει ώθηση. Ωφέλιμη θα είναι η ενίσχυση μέτρων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με τη μορφή μάθησης βασισμένη στην εργασία. Έτσι οι νέοι θα αποκτήσουν και γνώση και εργασιακή εμπειρία.
Η Πολιτεία είναι ανάγκη να ενεργοποιήσει τους νέους και να συμβάλει στην προώθηση της αυτοαπασχόλησης, όπως και στη σύσταση επιχειρήσεων από τους ανθρώπους και κάτω των 25 ετών και άνω των 25. Απαραίτητο καθίσταται να υπάρξει βελτίωση των υπηρεσιών αντιστοίχισης της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας (matching policies) ειδικά για τους νέους, από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού.
Επίσης, πρέπει να γίνει στροφή μιας μερίδας των νέων προς τον Πρωτογενή Τομέα με παροχή κινήτρων από την ίδια την Πολιτεία, έτσι ώστε να ξεκινήσει η αναθέρμανση της οικονομίας μας. Κράτος χωρίς αγροτική παραγωγή δεν έχει μέλλον, και αυτό φαίνεται την παρούσα στιγμή που ο τουρισμός στη χώρα μας κατέρρευσε λόγω του κορωνοϊού.
Ταυτόχρονα απαιτείται η αποτελεσματικότερη δικτύωση των διαφόρων φορέων, όπως των Κέντρων Προώθησης στην Απασχόληση, των Δομών Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας των ΑΕΙ, των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας των νέων, των σχολείων, των Κέντρων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού.
Πάντως, η αποτελεσματικότητα των μέτρων εκπαιδευτικής πολιτικής ή των πολιτικών απασχόλησης εξαρτάται από το οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο αυτά εφαρμόζονται. Οι νέοι θα έχουν βιώσιμη προοπτική απασχόλησης μόνο αν προσφέρονται επαρκείς και καλής ποιότητας θέσεις εργασίας.
Όσο στην πραγματική οικονομία δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, όλα τα άλλα μέτρα, υποστηρικτικά, ενισχυτικά ή και μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά, δεν επαρκούν για την επίλυση του προβλήματος. Όσο το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον δεν σταθεροποιείται και δεν πραγματοποιούνται παραγωγικές επενδύσεις, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.
Η ενίσχυση της απασχόλησης των νέων δεν είναι δυνατή με μέτρα λιτότητας διότι αυτά αναστέλλουν τις δυνατότητες κίνησης και διεύρυνσης της οικονομίας. Ένα είναι πλέον βέβαιο, πως δεν μπορεί η μετανάστευση των νέων μας να αποτελεί τη μόνη ελπίδα ή διέξοδο από τη φτώχεια, την κοινωνική απομόνωση και την κατάθλιψη στην οποία καταλήγουν λόγω της ανεργίας και των οδυνηρών προεκτάσεών της. Ας αναλάβουν επιτέλους οι πολιτικοί τις ευθύνες τους!

 

* Η Ελένη Σιάση είναι Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.