Ιατρικό λεξιλόγιο…

on .

 Πάει χάθηκε κι αυτή η απλοϊκότητα και η αυθεντικότητα, στην Άνω Ραχούλα…
«Αλλοιώθηκε» ακόμη και ο χαρακτήρας του Μήτσου, του… πρωταγωνιστή στο καφενείο του χωριού! Αυτός παλιότερα μιλούσε στον «πρωινό καφέ» και τον καταλάβαιναν όλοι…
Μιλούσε για τα πρόβατα, πόσο γάλα βγάζουν την ημέρα, μιλούσε για την αγελάδα, που… τάϊζε μια ολόκληρη Ελλάδα! Μιλούσε για ανύπαρκτα εισοδήματα και για λάθη που τους έγιναν μαθήματα! Μιλούσε ακόμη για το βαθμό της φτώχειας τους, για το ύψος της φορολογίας και οι θαμώνες τον άκουγαν με… δέος,

μπροστά στο φόβο της πανδημίας!
Και με αφορμή ακριβώς την πανδημία, άλλαξε το λεξιλόγιο σε όλο το χωριό! Κανείς πλέον δεν μιλάει για φτώχεια και ανεργία… πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, οι μισθοί, οι συντάξεις, τα αναδρομικά και κάθε δραστηριότητα… με οικοδομικά υλικά!
Τώρα στο καφενείο επικρατεί το ιατρικό λεξιλόγιο…
Ποιος ήξερε στη Ραχούλα, ως τώρα, τη φράση: Να χτίσουμε τείχος ανοσίας! Τώρα ο Μήτσος, μετά την πρώτη ρουφηξιά του καφέ, με αυτή τη φράση ξεκινάει την κουβέντα!
Το lockdown ακούγεται στο καφενείο, από όλους του γέροντες! Ποιος ήξερε, μέχρι πρότινος, την ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, για το αντιγριπικό εμβόλιο; Τώρα στην Άνω Ραχούλα ο Μήτσος, ο πλέον… γραμματιζούμενος, δεν προλαβαίνει να πληκτρολογεί συνταγές!
Ποιος ήξερε ως τώρα στο χωριό, για την ανεπάρκεια εμβολίων, αυτοί ήξεραν μόνο για την ανεπάρκεια αγαθών και φρόντιζαν για τρόφιμα και καυσόξυλα, για το χειμώνα!
Πολλοί ιατρικοί όροι, πλέον, παίζονται στα δάχτυλα από όλους, κυρίως για τον κορωνοϊό! (Όπως το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο!) (Τύφλα να έχει ο Γώγος και ο Σύψας!)
Όλοι στο χωριό φοράνε «μάσκες παντού», έστω κι αν περπατούν μόνοι τους, στους έρημους δρόμους της Ραχούλας! (Εάν τη στάση τους την υιοθετούσαν και οι κάτοικοι των πόλεων, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα!)
Οι ίδιοι «μάχονται» και όλους τους αρνητές της μάσκας και τους «χτυπάνε» με το δικό τους τρόπο και με το νέο τους… ιατρικό λεξιλόγιο! Τους λένε: «Η πολιτεία, προσπαθεί να χτίσει τείχος ανοσίας στον πληθυσμό και κάποιοι άλλοι χτίζουν… τείχος ανοησίας, με τη στάση τους!»

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.