Λιγότερα μέτρα αλλά πιο πιστή εφαρμογή!

on .

Η επιτυχής αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας την άνοιξη μπορεί να εξελιχθεί τελικά στην τέλεια παγίδα για τη χώρα μας. Ενθάρρυνε την κοινωνική χαλάρωση, τον υγειονομικό εφησυχασμό και την πολιτική ατολμία στην άμεση εφαρμογή των δραστικών μέτρων.
Η ανάγκη να ανοίξει η αγορά και να περιοριστεί το τεράστιο κόστος για την εθνική οικονομία και κάθε επαγγελματία ξεχωριστά πίεσε την κυβέρνηση να τρέξει περισσότερο απ’ όσο έπρεπε στην αποκλιμάκωση των μέτρων στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η χαλαρότητα αυτή οδήγησε σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, τις οποίες τώρα βρίσκουμε μπροστά μας.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ ανησυχητική. Τόσες εισαγωγές στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις και θανάτους δεν είχαμε ποτέ ως τώρα και ο αριθμός μεγαλώνει με ταχύτητα που προκαλεί φόβο.
Τα σχολεία άνοιξαν και κατά πόσο η λειτουργία τους θα διευκολύνει τη μετάδοση του κορωνοϊού είναι ακόμη άγνωστο. Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων γίνεται δύσκολη και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τον συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους και άρα τη διασπορά της νόσου. Η γρίπη και άλλες εποχικές ασθένειες είναι μπροστά μας, το εμβόλιο θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη και αποτελεσματικά φάρμακα τελικά δεν υπάρχουν.
Όλοι περιμέναμε το δεύτερο κύμα, ελάχιστοι όμως είχαν προβλέψει ότι θα έρθει τόσο γρήγορα, από τον Σεπτέμβριο, και με τόση ένταση, ώστε να γεμίζουν τα νοσοκομεία καθημερινά και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να βρίσκονται ήδη με πληρότητα 70%!
Για ένα πράγμα σίγουρα μπορούμε να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση, για το γεγονός πως δεν επέμεινε στην εφαρμογή των μέτρων. Δυστυχώς, οι περισσότεροι στη χώρα μας δεν είναι εκπαιδευμένοι να εφαρμόζουν τους νόμους και τις αποφάσεις, ακόμη κι αν αυτοί αφορούν την υγεία τους ή και τη ζωή τους. Μπαρ, ξενυχτάδικα, εστιατόρια, συναθροίσεις εκατοντάδων ανθρώπων και φυσικά τα λεωφορεία και το Μετρό έγιναν οι νέες εστίες του δεύτερου κύκλου της πανδημίας. Όσοι παραβίαζαν και παραβιάζουν τα μέτρα το έκαναν με τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας.
Είναι άδικο για την προσπάθεια που έχουμε κάνει να χάσουμε τώρα το παιχνίδι και να χρεωθεί ολόκληρη κοινωνία αλλά και η κυβέρνηση μαζί μια τραγωδία. Πρέπει να αρχίσουμε από την αυστηρή καθολική, κάθετη εφαρμογή εκείνων που έχουν ήδη ληφθεί. Κι ακόμη, να δούμε εγκαίρως τι γίνεται με τα νοσοκομεία. Αυξήθηκαν ή όχι οι ΜΕΘ, υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, κρεβάτια, μοριακά τεστ, κέντρα αναφοράς;
Είμαστε σε πολύ κρίσιμη φάση. Πρέπει να «τρέξουμε» πάλι αλλά με ωριμότητα. Ας το κάνουμε τώρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα αργότερα…

ΜΙΛΤΟΣ ΓΗΤΑΣ