Χώρα χωρίς παραγωγή δεν έχει κανένα μέλλον!

on .

 Ακούγοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στην ΔΕΘ και στην συνέντευξη τύπου αισθάνθηκα απογοήτευση! Εξήγγειλε νέα αγορά του «αιώνα», εξοπλιστικό πρόγραμμα με αεροπλάνα Rafale, φρεγάτες, τορπίλες και βλήματα.
Για τον πρωτογενή τομέα - παραγωγική ανασυγκρότηση τίποτα. Όλοι αναγγέλλουν και κανείς δεν τολμά, για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους μας που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό των Γερμανών και λοιπών Βορειοευρωπαίων και δεν μπορούν να επιβιώσουν!
Θα σωθεί η χώρα με το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα; Ποιος θα το πληρώσει; Μπορεί να αντέξει και άλλο ο φτωχοποιημένος λαός μας; Δέκα χρόνια μνημόνια, 25% μείωση του ΑΕΠ, καταστροφή της παραγωγής και κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, διάλυση της μεσαίας τάξης -για την οποία όλοι κόπτονται- αλλά και εγκατάλειψη των ανθρώπων της υπαίθρου που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, δεν φτάνουν;
Οι μόνοι οι οποίοι δεν δυσκολεύτηκαν την δεκαετία της κρίσης -που δυστυχώς συνεχίζεται- ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν είναι δύο στην οικογένεια, οι συνταξιούχοι με τις υψηλές συντάξεις, που μάλιστα τώρα τους δίνει αναδρομικά και καλά κάνει, αλλά δικαιότερο θα ήταν να δώσει και στους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω τον 1.000 ευρώ που υποφέρουν περισσότερο. Για το περίπου 20% των πολιτών δεν συζητάμε, γιατί αυτοί δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, έχουν διάφορα εισοδήματα και μετρητά.
Τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνολικά κατά 3% και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και στα ενοίκια! Δηλαδή «ψίχουλα»!
Με αυτά τα μέτρα θα σώσει την Ελληνική οικονομία και τους Έλληνες; Θα φέρει ανάκαμψη και ανάπτυξη; Ασφαλώς και όχι! Δυστυχώς, κ. Πρωθυπουργέ, δεν τολμήσατε! Σε τέτοιες πολύ δύσκολες, «άγριες» οικονομικές καταστάσεις χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της κατεστραμμένης οικονομίας, στην επανεκκίνηση της παραγωγής, από μικρές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα, βιοτεχνίας και εμπορίου, αλλά δυστυχώς και εσείς, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνετε ενδιαφέρον για τις μικρές επιχειρήσεις. Ακολουθείτε τη στρατηγική της παγκοσμιοποίησης που ξεκίνησε το 1990 και ήταν καταστροφική για την μικρή μας χώρα.
Μου έλεγε κάποιος πολιτικός πριν από χρόνια ότι δεν χρειάζονται μικρές επιχειρήσεις γιατί κάνουν φοροδιαφυγή, ενώ οι μεγάλες όχι. Όταν τον ρώτησα, επειδή ήταν και νομικός, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι γιατροί, οι μηχανικοί και λοιποί εδώ, αλλά και στην Ευρώπη και ΗΠΑ, δεν κάνουν, η απάντηση ήταν η αναμενόμενη. Δικαιολογίες που δεν χωρούσαν στην κοινή λογική!
Ο κος Πρωθυπουργός, αν ήθελε, αν είχε τολμήσει θα μπορούσε να εξαγγείλει για άμεση εφαρμογή: -Κατάργηση για όλους της εισφοράς αλληλεγγύης. -Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους. -Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους. -Κατάργηση της Ελληνικής εφεύρεσης προκαταβολής φόρου που είναι 95%. -Αλλαγή και νέα φορολογική κλίμακα με πολλά κλιμάκια και συντελεστές, ανάλογα με το συνολικό εισόδημα, φορολόγηση συνολικά όλων των εισοδημάτων από όλες τις πηγές εισοδήματος ως σύνολο. 178 εργάσιμες ημέρες από τις συνολικά 300 χρειάζονται για να πληρώσουμε φόρους και ασφαλιστικό φορέα, δηλαδή το 60% του εισοδήματός μας! Είναι οικονομική πολιτική αυτό; Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και δεν είναι η μόνη!
Θα μπορούσε επίσης να εξαγγείλει μεγάλα φορολογικά κίνητρα για παραμεθόριες περιοχές και δη στα χωριά που μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, η παραγωγή, να επιστρέψουν πάλι οι νέοι μας και όχι να συνεχίσουν να φεύγουν και άλλοι πολλοί, λες και δεν φτάνουν οι 600.000 που φύγανε. Η φυγή, ο ξενιτεμός των νέων μας είναι μέγα έγκλημα! Επίσης πλήρη ψηφιοποίηση όλων των δομών δημόσιων και ιδιωτικών έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού.
Καμιά χώρα, κ. Πρωθυπουργέ, δεν μπορεί να σωθεί, στηριζόμενη στον τουρισμό που καλύπτει μόνο το 10% του ΑΕΠ και στην καινοτομία, που είναι αναγκαία και καλοδεχούμενη, αλλά είναι μικρό ποσοστό και λίγες θέσεις εργασίας!
Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν πιστά τις ρήτρες της Ε.Ε. που συμφέρουν την Γερμανία και τις πλούσιες χώρες του Βορρά, σε βάρος της παραγωγής και των προϊόντων της χώρας μας. Δυστυχώς, θα περάσουμε και άλλα πολύ δύσκολα χρόνια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη!
Πάντως, δεν ευσταθεί σαν δικαιολογία ότι για όλα φταίει η πανδημία του κορωνοϊού. Χωρίς τολμηρά μέτρα και αποφάσεις δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα μας και το μόνο που γίνεται είναι δυστυχώς, η απλή διαχείριση της κρίσης χωρίς κανένα σημάδι αισιοδοξίας στο ορατό μέλλον!