Αν η Ένωση Γονέων έβγαζε τις κομματικές παρωπίδες…

on .

 Διαβάζοντας κανείς, τμήμα έστω της χθεσινής πολυσέλιδης ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών έπειτα από τη γενική συνέλευση που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη, τον πιάνει… απελπισία!
Οι περιγραφές της για την κατάσταση στα σχολεία μας λίγες ημέρες πριν το φετινό «πρώτο κουδούνι» δημιουργούν μία εικόνα χάους, καταστροφής, διάλυσης. Μόνο προβλήματα βλέπει η Ένωση, εξαπολύοντας «βέλη» εναντίον της… άσπλαχνης Κυβέρνησης και του Δήμου Ιωαννιτών που δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία. 
Η Κυβέρνηση, διατείνονται, μιλάει μόνο για ατομική ευθύνη αποποιούμενη των δικών της πολιτικών ευθυνών, μετακυλίοντας την ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Και παραλείπει τεχνηέντως οποιαδήποτε αναφορά στις ευθύνες που και οι γονείς έχουν ενόψει επιστροφής των παιδιών στα σχολεία.
Κάπως έτσι,  η Ένωση Γονέων χάνει μία σημαντική ευκαιρία. Να σταθεί αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια και στις πυρετώδεις προετοιμασίες που γίνονται εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας και τοπικά του Δήμου Ιωαννιτών, με τα όποια προβλήματα υπάρχουν, για το ομαλό και ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Αντί τα μέλη της να θέσουν εαυτούς στην υπηρεσία της πόλης καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις και βοηθώντας ακόμα και εθελοντικά όπου χρειαστεί, -προφανώς γνωρίζουν τη δύσκολη κατάσταση- προτιμούν να μείνουν σε ρόλο «παρατηρητή» μηδενίζοντας ό,τι γίνεται και ασκώντας «στείρα» κριτική! 
Μοιάζουν να ζουν εκτός πραγματικότητας τα μέλη της ζητώντας κυριολεκτικά τα… πάντα από το κράτος! Την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, εξασφάλιση μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα, του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, συν… μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών στα camp φιλοξενίας τους!
Και ο… λογαριασμός; Το ποσό που απαιτούν όλες αυτές οι παρεμβάσεις τι ύψος έχει και πού θα βρεθεί; Ποιος θα πληρώσει; Γι’ αυτό δεν αναφέρει κουβέντα η Ένωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών, δεν την απασχολεί. Μικροπράγματα… Iδεολογικά περιχαρακωμένη σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, αυτόν της αριστεράς, έχει μάθει μόνο να προβάλει απαιτήσεις προς την Πολιτεία, χωρίς να αναρωτιέται γιατί εκείνη από μόνη της δεν κάνει όλα αυτά τα… αυτονόητα. Nα μην τα σκέφτηκαν οι ιθύνοντες ή μήπως δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να γίνουν όλα αυτά; 
Κρίμα! Θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η Ένωση Γονέων αν άφηνε, έστω για λίγο, στην άκρη τις κομματικές παρωπίδες -τα λέει όλα το γεγονός ότι συναντάται σήμερα σε κινητοποίηση με το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών- και έβλεπε καθαρά την πραγματικότητα, συμβάλλοντας, στο μέτρο των δυνάμεών της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη βελτίωση της κατάστασης. Γιατί σήμερα με αυτά που γράφει, το μόνο που καταφέρνει είναι να εντείνει την αγωνία γονέων και μαθητών που ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. 
Φυσικά, κριτική για παραλείψεις, λάθη, καθυστερήσεις στην προετοιμασία των σχολείων ενόψει του ανοίγματός τους κάνουμε όλοι. Ειδικά ο «Π.Λ.» έχει καθημερινά επισημάνσεις και σχόλια σχετικά με το θέμα. Καλόπιστα όμως γίνονται αυτά. Όχι για να ισοπεδώσουμε τα πάντα!