Τα Ηθικά Νικο-μάχεια του ΣΥΡΙΖΑ…

on .

 Δανείζομαι και χρησιμοποιώ κατά τρόπο αυθαίρετο τον τίτλο του άρθρου μου, από φιλοσοφικό κείμενο του Αριστοτέλη.

Βεβαίως στον φιλόσοφο ο όρος «Ηθικά» αναφέρεται στη συμπεριφορά κάθε ανθρώπου σε σχέση με τις αρετές, ενώ εγώ συσχετίζω τον όρο αποκλειστικά με την ηθική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή καθημερινά αποκαλύπτεται μέσα από τα έργα και τις ημέρες του Νίκου Παππά, ο οποίος είναι το alter ego του πρ. πρωθυπουργού.
Καταρχήν θα πρέπει να δεχτούμε ότι γενικά η Αριστερά, με την πνευματική – ιδεολογική συνδρομή των διανοουμένων της, είχε πετύχει ύστερα από τον εμφύλιο πόλεμο (1946-49) να επιβάλει ως ειδοποιό της στοιχείο την ηθική ανωτερότητα, συγκριτικά με τα άλλα πολιτικά κόμματα του συστήματός μας. Αυτό το ηθικό πλεονέκτημα ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες το έκαναν λάβαρο εναντίον της διαφθοράς των άλλων και των μνημονίων.

Αποτέλεσμα αυτής της εμποροποίησης της ηθικής ανωτερότητας ήταν και η ψήφος του κόσμου. Αλλά πριν «φωνήσαι τρις» ο αλέκτωρ, έλαμψε η αλήθεια των πραγμάτων και τώρα όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει. Τα γεγονότα φανερώνουν και στον πλέον δύσπιστο ότι η ηθική του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα του Ν. Παππά και του Παπαγγελόπουλου, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει σχέση όπως ο ήλιος με το φεγγάρι.
Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προ ημερών να λέει: «Μαθήματα ήθους και εντιμότητας δε θα κάνετε σε μας», νιώθεις πολιτική αμηχανία και κατά τρόπο σαρκαστικό αναρωτιέσαι για την πολιτική ωριμότητα του κόσμου. Γιατί ο κ. Τσίπρας ή βρίσκεται εκτός πραγματικότητας ή συνεχίζει να περιπαίζει τους πολίτες και να υποτιμάει και τη λογική και την κρίση μας.
Διότι ένας σύγχρονος στοχαστής γράφει: «Δεν είναι αρκετό να ξέρουμε τι είναι ανδρεία, αλλά να είμαστε αντρείοι. Ούτε να ξέρουμε τι είναι δικαιοσύνη, αλλά να είμαστε δίκαιοι. Επιθυμούμε να είμαστε υγιείς, παρά να ξέρουμε τι είναι υγεία».
Χωρίς καμιά αμφιβολία ο Ν. Παππάς, ως το δεξί χέρι του Τσίπρα, είναι αυτός που σχεδίαζε να μετατρέψει το πολίτευμά μας σε δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής με την ευλογία του Μαδούρο. Γιατί τώρα βγαίνουν στο φως όλες οι ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ως σκοπό τη δημιουργία καθεστώτος. Ήθελαν να εξαφανίσουν τους αντιπάλους και γι’ αυτό επεχείρησαν να ελέγξουν τα ΜΜΕ και να υποτάξουν τη Δικαιοσύνη.
Ας θυμηθούμε τη δήλωση στον καιρό της παντοδυναμίας της συντρόφισσας του Τσίπρα ότι έχουμε πάρει την εξουσία όχι το κράτος. Επομένως ας μην απορούμε με τις αποκαλύψεις σχετικά με το ρόλο του Ν. Παππά και του Παπαγγελόπουλου. Εκτιμώ πως και μόνο το ότι αποκαλεί το πρωθυπουργικό γραφείο «μαγαζί», δείχνει το όλο μεγαλείο των οραμάτων τους.
Όσο για το ζήτημα της ηθικής, μάλλον η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό της αφήγημα. Τούτο επιβεβαιώνεται περίτρανα από τη στάση του Τσίπρα στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και από τον τρόπο που ο τότε πρωθυπουργός έζησε το δράμα στο Μάτι. Ο κόσμος καιγόταν και αυτός έκανε διακοπές στο Ιόνιο με κότερο εφοπλιστή! Ίσως ο Ν. Παππάς εφάρμοζε τους δικούς του κανόνες ηθικής και εκτιμούσε ότι ο κόσμος θα συνέχιζε να κοιμάται!
Νομίζω πως για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για όλους τους πολιτικούς τούτα τα λόγια του Γκάντι έχουν την αξία τους: «Να είσαι προσεκτικός με τις σκέψεις σου, γιατί οι σκέψεις σου γίνονται λόγια. Να είσαι προσεκτικός με τα λόγια σου, γιατί τα λόγια σου γίνονται πράξεις. Να είσαι προσεκτικός με τις πράξεις σου, γιατί οι πράξεις σου γίνονται συνήθεια… Να είσαι προσεκτικός με τον χαρακτήρα σου, γιατί ο χαρακτήρας γίνεται το πεπρωμένο σου»…