Επειγόντως εφαρμογή των μέτρων!..

on .

 H ανησυχία από την ανεξέλεγκτη είσοδο από την Αλβανία είναι δικαιολογημένη. Αδικαιολόγητη ήταν και παραμένει η μη λήψη μέτρων για τους εισερχόμενους.
Εξίσου όμως ανησυχητική είναι η εικόνα που συναντάται σε πόλεις και χωριά της Ηπείρου. Όπως εξίσου αδικαιολόγητη και ακατανόητη ταυτόχρονα είναι η αδιαφορία ή αμέλεια -όπως θέλει ο καθένας να τη χαρακτηρίσει- των αρμοδίων να ελέγξουν την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων που -θεωρητικά- ισχύουν, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συνεχείς δημόσιες οχλήσεις των επιστημόνων.
Το μήνυμα που δόθηκε με την απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων ήταν η αποφυγή χειραψιών, η τήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους. Οι χειραψίες είναι αδύνατο να τεθούν υπό έλεγχο, καθώς πρόκειται για την απόλυτη ατομική ευθύνη.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τις άλλες δύο οδηγίες, που μέρα με την ημέρα καταστρατηγούνται, φέρνοντας σε δύσκολη θέση όλους εκείνους που και τις τηρούν, και εν πάση περιπτώσει, δεν «χρωστούν» σε κανέναν να θέτουν τον εαυτό τους σε δοκιμασία.
Η χρήση μάσκας τείνει να εκλείψει: Διαμαρτύρονται επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς ότι το ποσοστό εκείνων που συμμορφώνονται είναι μικρό. Κι αν μεν, σε ο, τι αφορά τους Έλληνες επιβάτες, μπορεί μετά από παρατηρήσεις να υπάρξει μερική συμμόρφωση, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους αλλοδαπούς, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως «ανεξάρτητοι», μη υπακούοντες σε κανένα! Το πρόβλημα – όπως μεταφέρουν συμπολίτες- είναι έντονο στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ που κινούνται εντός Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Αντιμέτωποι με αρνήσεις επιβατών για χρήση μάσκας είναι και οι ταξιτζήδες.
Η ίδια εικόνα υπάρχει και στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων: Οι περισσότεροι ασθενείς και επισκέπτες προσαρμόζονται. Κάποιοι άλλοι όχι. Ρομά και πρόσφυγες κινούνται συνήθως σε καθεστώς… αυτονομίας!
Σε καταστήματα εστίασης, όπως πολύ σωστά επισήμανε κορυφαίος λοιμωξιολόγος, η μάσκα μετατράπηκε σε αξεσουάρ του πηγουνιού! Υπάρχει μόνο για να φαίνεται και όχι για να προστατεύει τους πελάτες. Ακόμη και σε φούρνους και σε καταστήματα τροφίμων η ίδια εικόνα. Σε όλους; Όχι βεβαίως αλλά πρόκειται για εξαιρέσεις…
Στις Δημόσιες Υπηρεσίες -εκτός εξαιρέσεων- η μάσκα συνήθως προστατεύει… το κινητό τηλέφωνο! Η χρήση της εγκαταλείπεται σταδιακά και από τα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Και αν μεν έχουν τοποθετηθεί στα ταμεία προστατευτικά διαχωριστικά έχει καλώς, αν όχι, τότε όπου «φτωχός και η μοίρα του»…
Οδηγίες υπάρχουν, πρωτόκολλα εκδόθηκαν, αλλά το ερώτημα για όλα αυτά, είναι κοινό: Ποιος πρέπει να κάνει ελέγχους και γιατί βεβαίως δεν γίνονται;
Και πάμε στους συνωστισμούς: Κι εδώ υπάρχουν τα… κορόιδα και οι έξυπνοι: Σε απόσταση λίγων μέτρων, υπάρχουν καταστήματα που τηρούν τα μέτρα που προβλέπονται για τα τραπεζοκαθίσματα και τα διπλανά τους όχι! Αθέμιτος ανταγωνισμός; Ναι, αλλά υπάρχει και το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας, που δεν θα «πλήξει» μόνο τους «παραβάτες» αλλά και τους νόμιμους.
Στα σούπερ μάρκετ άρχισε σταδιακά να ατονεί ο έλεγχος του αριθμού εισερχομένων, σε αντίθεση με άλλα καταστήματα (ρουχισμού κ.α.) στο κέντρο της πόλης. Κι εδώ δύο μέτρα και δύο σταθμά!
Υπάρχουν δεκάδες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, όπως τις επισημαίνουν αναγνώστες. Η γενική εικόνα δεν αλλάζει, όπως επίσης και το ερώτημα- απορία: Καλές οι επισημάνσεις των επιστημόνων, οι προειδοποιήσεις των αρμοδίων, αλλά κάποιος τελικά θα πρέπει να παρεμβαίνει για να εφαρμόζονται.
***
Μέχρι σήμερα - με εξαίρεση την περίπτωση της Παραμυθιάς- η Ήπειρος δεν αντιμετώπισε εστίες μεγάλης διάδοσης του κορωνοϊού. Οι επόμενες εβδομάδες είναι όμως ιδιαίτερα επικίνδυνες. Υπάρχει μπροστά μας η μαζική έξοδος προς τις παραλίες, κυρίως όμως τα πανηγύρια στα χωριά που ήδη προαναγγέλλονται.
Ο συγχρωτισμός τόσο σε πανηγυρίζοντες ναούς, όσο και στη συνέχεια σε τραπέζια, χορούς κλπ. και με πολύ πιθανή την άφιξη επισκεπτών από μεγάλα αστικά κέντρα ή και αποδήμων από χώρες του εξωτερικού, αυξάνει γεωμετρικά τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου.
Απαιτείται λοιπόν συντονισμένη δράση: Και σε επίπεδο ενημέρωσης -αν χρειαστεί ακόμη και να ματαιωθούν ορισμένα πανηγύρια που κατά παράδοση συγκεντρώνουν πολύ κόσμο- αλλά και σε επίπεδο ελέγχων, ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα. Ο σχεδιασμός έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Όσο καθυστερεί, τόσο και πιο πολύπλοκη θα γίνεται η λήψη προληπτικών μέτρων…
«ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ»