O κορωνοϊός και οι θεωρίες συνωμοσίας

on .

Στη μακραίωνη ιστορική του πορεία ο άνθρωπος μη μπορώντας να ερμηνεύσει κάποια φαινόμενα ή γεγονότα κατασκεύασε αρχικά τους μύθους και αργότερα διάφορες θεωρίες συνομωσίας. 
Με τον όρο «θεωρίες συνομωσίας» χαρακτηρίζουμε κάθε θεωρία σύμφωνα με την οποία, κάποιο γεγονός, ή μια σειρά από γεγονότα, ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα συνωμοτικής μυστικής (σχεδόν μυστικιστικής), οργανωμένης και υπόγειας δράσης ατόμου, ή ομάδας ανθρώπων, ή υπη-
ρεσιών, ή πολιτικών παρατάξεων, ή κυβερνήσεων ή συνασπισμών αυτών. Αποτελούν μια «άλλη απάντηση», αντί των επίσημων ερμηνειών, της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας γύρω από κάποιο θέμα, εκλαμβάνοντάς τες ως προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων.
Τον όρο χρησιμοποιούμε, επίσης, για να χαρακτηρίσουμε γενικά κάθε αναπόδεικτη μέχρι σήμερα ερμηνεία σχετικά με κάποιο γεγονός. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, μέρος της κοινής γνώμης, που βαίνει αυξανόμενο, τείνει να υιοθετεί συνωμοσιολογικές θεωρίες για την ερμηνεία αγνώστων και μη επαρκών επιστημονικά τεκμηριωμένων φαινομένων, ιδίως όταν αυτά αποκτούν οικουμενικές διαστάσεις.
Οι θεωρίες αυτές είναι αποκυήματα της ανθρώπινης φαντασίας, την οποία, άλλωστε, διαθέτει πλούσια ο νους του ανθρώπου, ενώ εδράζονται στις, πραγματικές ή φανταστικές, απειλές για την ύπαρξή του
Έτσι και με την πανδημία του κορωνοϊού, οι θεωρίες περί προσπάθειας κάποιων υπερεθνικών κέντρων εξουσίας να καθυποτάξουν σε μια παγκόσμια υπερεξουσιαστική διακυβέρνηση την παγκόσμια κοινότητα, μέσω του ηλεκτρονικού ελέγχου («τσιπαρίσματος», επιτρέψτε μου τον νεολογισμό), αλλά και ως αποτέλεσμα του «οικονομικού πολέμου» μεταξύ των οικονομικών υπερδυνάμεων του Πλανήτη και της προσπάθειας υπερίσχυσης, μέχρι και τη σιωνιστική εκδοχή της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης από διάφορους θρησκευτικούς κύκλους, συνιστούν μια ατέρμονη συνομωσιολογία και, ως επί το πλείστον, μια καφενειακού τύπου ερμηνεία των τεκταινομένων. Η ιστορική προσέγγιση και αξιολόγηση των κατά καιρούς θεωριών συνομωσίας, αποκαλύπτει την λογική - αποδεικτική γύμνια αυτών των θεωριών, οι οποίες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να «ταΐζουν» την ευεπίφορη σε τέτοιου είδους «τροφή» ανθρώπινη φαντασία. Προς επίρρωσιν των γραφομένων έρχονται τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που διεξήχθη στη χώρα μας και είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία το 33% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε (προφανώς σε κάποιο εργαστήριο) και εξυπηρετεί την επιβολή μαζικού αναγκαστικού εμβολιασμού, ενώ ένα άλλο 33% ότι δεν υπήρχε ποτέ.
Αναφέροντας μ’ έναν αδρό τρόπο τα κύρια σημεία των κατά καιρούς αυτών θεωριών, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την αιωρούμενη πλάνη –όπως προκαλεί πάντοτε η ανθρώπινη ευπιστία- εκείνων που τις ασπάζονται, μια ιδιότυπη συνταγή φαντασιακής καχυποψίας και φοβικών συνδρόμων, ένα κατά κάποιο τρόπο κυνήγι μαγισσών. Έτσι, ξεκινώντας από τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ (την ονομασία της πήρε από την πρώτη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ, στο Άρνεμ της Ολλανδίας), ανεπίσημη ετήσια διάσκεψη ολιγομελούς ομάδας ατόμων (κάποιοι κάνουν λόγο για 130 περίπου), οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άτομα επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των τραπεζών, υπάρχει η πίστη πολλών ότι η ελίτ αυτή ομάδα συνεδριάζοντας κάθε χρόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα σε όλο τον κόσμο, συνήθως στην Ευρώπη και μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στις ΗΠΑ και στον Καναδά, προσδιορίζει -αν όχι καθορίζει- τις τύχες της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και της πολιτικής, δεδομένης της διασύνδεσης των δύο αυτών χώρων.
Ο ελευθεροτεκτονισμός (γνωστός και ως μασονία ή τεκτονισμός), κατόπιν, παγκόσμιο σύστημα αδελφοτήτων, που ξεκίνησε κατά τα τέλη του 16ου - αρχές του 17ου αι., αριθμώντας 5 εκατομμύρια μέλη, προσδιορίζεται ως ένα «ιδιότυπο σύστημα ηθικής κεκαλυμμένο δια αλληγοριών και εικονιζόμενο διά συμβόλων». Έγινε δε συχνά στόχος θεωριών συνωμοσίας, που τον θεωρούν απόκρυφη και διεφθαρμένη δύναμη, συνδέοντάς τον με τη «νέα παγκόσμια τάξη» και πως ο ελευθεροτεκτονισμός ως οργάνωση είτε τείνει στην παγκόσμια κυριαρχία ή μυστικά έχει τον έλεγχο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Στον ίδιο κατάλογο θεωριών συνομωσίας εντάσσονται και οι Κατευθυντήριοι λίθοι της Τζώρτζια, ένα τεράστιο κατασκεύασμα από γρανίτη στην κορυφή του λόφου Elbert Country, στην Τζώρτζια των ΗΠΑ, στις οποίες αναγράφεται ένα μήνυμα αποτελούμενο από δέκα οδηγίες, οι οποίες είναι χαραγμένες σε οκτώ σύγχρονες γλώσσες, ενώ ένα μικρότερο μήνυμα είναι επίσης χαραγμένο στην κορυφή της κατασκευής, σε τέσσερα αρχαία συστήματα γραφής: Βαβυλωνιακά, Αρχαία Ελληνικά, Σανσκριτικά και Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά. Το μήνυμα το οποίο είναι χαραγμένο στους «Κατευθυντήριους Λίθους της Γεωργίας» σχετίζεται με τέσσερις σημαντικούς τομείς: τη διακυβέρνηση και την εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας κυβέρνησης, τον πληθυσμό και τον έλεγχο της αναπαραγωγής, το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και, τέλος, την πνευματικότητα.
Οι αεροψεκασμοί (ο αγγλικός όρος: chemtrails, κεμτρέιλ) είναι μια ευρέως διαδομένη θεωρία συνωμοσίας που ερμηνεύει το φαινόμενο των ιχνών συμπύκνωσης (κοντρέιλ), δηλαδή τα λευκά ίχνη υδρατμών που αφήνουν τα αεροπλάνα σε υψηλό υψόμετρο, ως μυστικά προγράμματα με χημικές και βιολογικές ουσίες που κατευθύνονται από κυβερνητικές υπηρεσίες, με σκοπό το «πείραγμα» του εγκεφάλου των ανθρώπων και τη συνακόλουθη χειραγώγησή τους. Όπως σημειώνουν ειδικοί επιστήμονες, η συγκεκριμένη θεωρία βρήκε γόνιμο έδαφος λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης της ατμόσφαιρας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από βιομηχανικές, αστικές και αγροτικές περιοχές (βιομηχανικοί ρύποι, ρύποι οχημάτων, καύση αποβλήτων, κανονικές πτήσεις αεροπλάνων, γεωργικοί αεροψεκασμοί φυτοφαρμάκων, όξινη βροχή κλπ.) και η οποία ρύπανση μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του ανέμου και των μικροσωματιδίων.
Τα Πρωτόκολλα των Πρεσβύτερων (Σοφών) της Σιών, γνωστά ως Τα Πρωτόκολλα της Σιών, είναι ένα συνωμοσιολογικό κείμενο που πιθανώς έχει την αφετηρία του στην Ρωσία των αρχών του 20ού αιώνα και παρουσιάζει ένα υποτιθέμενο σχέδιο κυριαρχίας του κόσμου (μέσω του ελέγχου των ΜΜΕ και της οικονομίας) από τους Εβραίους. Αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πλέον διαδεδομένα κείμενα έκφρασης αντισημιτισμού και αντισιωνισμού. Αρκετές ανεξάρτητες έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι τα πρωτόκολλα αυτά αποτελούν απάτη και σχεδόν καθολικά αναγνωρίζονται ως προϊόν πλαστογραφίας. Η πλαστογραφία - κατασκευή των Πρωτοκόλλων είναι το κύριο θέμα του μυθιστορήματος του γνωστού Ιταλού συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο «Το κοιμητήριο της Πράγας» (Il Cimitero di Praga, 2010).
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και την περιβόητη θεωρία των εξωγήινων, η οποία ξεκίνησε από αυτό που στην καθομιλούμενη λέμε «στην πλάκα», όταν σε μουσικό φεστιβάλ στις ΗΠΑ, προγραμματισμένο για τις 20-22 Σεπτεμβρίου, κατέληξε το διαδικτυακό καλαμπούρι, αρχές Ιούνη, με κεντρικό σύνθημα «Ζώνη 51, δεν μπορούν να μας σταματήσουν όλους!» και στόχο την ειρηνική εισβολή στο «άδυτο των αδύτων» της NASA και της πολεμικής αεροπορίας, όπου φέρεται να στεγάζονται οι αδιαμφισβήτητες αποδείξεις της ύπαρξης εξωγήινων. Η Ζώνη 51 είναι φυσικό να εξάπτει τη φαντασία κάθε ρέκτη της επιστημονικής φαντασίας, καθώς στην ερημική τοποθεσία της πολιτείας της Νεβάδας η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να έχει συγκεντρώσει κομμάτια ιπτάμενων δίσκων, ακόμη και σορούς εξωγήινων όντων που βρήκαν τον θάνατο από τη συντριβή των διαστημοπλοίων τους στη Γη.
Ύστερα από την αξιολογική προσέγγιση όλων αυτών των θεωριών συνωμοσίας, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύουμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια απάτη που ξεκίνησε από κάποιο εργαστήριο. Και τούτο γιατί οι κοντά στις πεντακόσιες χιλιάδες, ως τώρα, νεκροί – θύματά του και οι κοντά στα πέντε εκατομμύρια μολυσμένοι από τον συγκεκριμένο ιό, είναι μια «απτή» πραγματικότητα. Και καλό θα είναι ως Έλληνες να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη θερινή περίοδο, γιατί ο κίνδυνος δεν εξέλιπε, ο αόρατος εχθρός είναι εδώ και παραμονεύει. Κανένας εφησυχασμός και καμία χαλάρωση δεν δικαιολογούνται. Θα είναι κρίμα, μετά από θυσίες τριών μηνών εγκλεισμού, να τα καταστρέψουμε όλα. Είναι περίοδος όπου ο δείκτης ατομικής μας ευθύνης θα δοκιμαστεί περισσότερο από ποτέ. Άλλωστε, όπως σοφά επισημαίνει ο Δημοσθένης (Α΄ Ολυνθιακός): «το φυλάξαι τ΄ αγαθά, χαλεπώτερον του κτήσασθαι εστί», η διαφύλαξη, δηλαδή, αυτών που πετύχαμε, είναι δυσκολότερη από την απόκτησή τους.