Κανένας δεν δικαιούται να καταστρέφει τον τόπο μας!

on .

Ο πλούτος της Ηπείρου και γενικώτερα της Ελλάδας, της πατρίδας μας, είναι οι ομορφιές της και ο πολιτισμός της.

Τα ψηλά και χαμηλά βουνά της, η μεγάλη ποικιλία των δένδρων, των θάμνων, των λουλουδιών, των βοτάνων, η πλούσια πανίδα της με μοναδικής ομορφιάς πουλιά και ζώα που πλουτίζουν τη ζωή μας και μας δίνουν χαρά και γαλήνη στις ψυχές μας. Τα λαγκάδια και οι χαράδρες της, τα δάση, τα ποτάμια με τα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά τους, η ποικιλία των χρωμάτων ανάλογα με τις εποχές του έτους, οι καταγάλανες γαλάζιες και πεντακάθαρες θάλασσές μας, τα πανέμορφα νησιά μας, η μοναδική σε ομορφιά αρχιτεκτονική που είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον, το αμόλυντο ακόμα περιβάλλον της περιοχής μας και της Ελλάδος μας, οι εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικοί θησαυροι από τα βάθη του χρόνου μέχρι των ημερών μας που σαν «κόσμος» αμύθητος διαλαλεί σε όλον τον κόσμο το μεγαλείο των ανθρώπων της.
Όλα αυτά, όπως και ο πλουσιώτατος και απαράμιλλος πολιτισμός που αναπτύξαμε οι Έλληνες σε αυτόν τον αγαπημένο τόπο, οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν ανήκουν σε εμάς τους τωρινούς, όπως δεν ανήκαν στους παλαιότερους. Ανήκουν στις επόμενες γενιές και έχουμε χρέος να τα σεβαστούμε και να τα παραδώσουμε, όπως τα παραλάβαμε ,αν όχι και καλύτερα, σε αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς.
Η φυσιολατρεία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτού του τόπου. Είναι φανερή σε όλα τα λογοτεχνικά είδη από την εποχή του Ομήρου και εντεύθεν και είναι φανερή και στα δημοτικά μας τραγούδια που εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο τον ψυχισμό αυτού του λαού.
Ο Αχιλλέας, όταν ο Οδυσσέας συναντάει την ψυχή του στην Οδύσσεια, στη Νέκυια, δηλώνει ότι θα προτιμούσε να είναι ο τελευταίος μετανάστης στη γη παρά βασιλιάς στον Άδη. Ο Λαέρτης, ο πατέρας του Οδυσσέα, βρίσκει γαλήνη στην ψυχή του στους περίφημους κήπους του και στα πολύκαρπα δένδρα του. Στον Ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, η Περσεφόνη παίζει και χορεύει στο λιβάδι με τις φίλες της και απολαμβάνει τις ομορφιές της φύσης.
Πόσο όμορφη είναι η εικόνα που μας δίνει ο ποιητής: παίζει με τις κορες του Ωκεανού, τις ντυμένες με τα πολύπτυχα φορέματά τους, και μαζεύει λουλούδια, τριαντάφυλλα και κρόκο και βιολέτες στο όμορφο και μαλακό λιβάδι, και κρίνα και υάκινθο και νάρκισσο, θαυμάσιο και λαμπερό, που βλέποντάς τον και οι αθάνατοι θεοί και οι θνητοί άνθρωποι ένοιωθαν σεβασμό και δέος, μια και από τις ρίζες του είχαν φυτρώσει εκατόν κεφάλια και η ευωδιά του ήταν τόσο ευχάριστη που όλος ο πλατύς ουρανός πάνω και όλη η γη κάτω καθώς και το αλμυρό κύμα της θάλασσας. γελούσαν από την τέρψη τους
Αναρίθμητες είναι οι εικόνες του φυσικού κάλλους που μας περιβάλλει στα έργα των Ελλήνων συγγραφέων, αρχαίων και σύγχρονων. Και αν μας προκαλούν τέρψη και ψυχική γαλήνη απλά οι όμορφες αναπαραστάσεις στο μυαλό μας, πόσο μάλλον η άμεση αισθητική εμπειρία! Όλα αυτά μας έρχονται στο μυαλό, επειδή βλέπουμε να κινδυνεύουν από την απληστία και την απαλλαγμένη από κάθε συναίσθημα και την αίσθηση της καλαισθησίας κερδοσκοπία.
Ανησυχούμε, και θα πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Έλληνες, από τον κίνδυνο να καταστραφούν όλα αυτά και να αλλοιωθεί προς το χειρότερο το φυσικό μας περιβάλλον και μαζί με αυτό να χαθεί και η τέρψη και η ψυχική αγαλλίαση που νοιώθουμε.
Είναι επιτρεπτό να πηγαίνει κάποιος για να βρει τη γαλήνη του και να χαρεί τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας και, αντ’ αυτού, να βλέπει να μολύνεται αυτό το υπέροχο τοπίο με ανεμογεννήτριες στις κορφές του Περιστερίου, της Τύμφης, της Κατάρας, του Κασιδιάρη και όλων των άλλων πανέμορφων βουνών της περιοχής μας;
Είναι επιτρεπτό να αλλοιώνεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον που έμεινε αναλλοίωτο στους αιώνες και παρθένο από τέτοιου είδους απαράδεκτες επεμβάσεις; Θα είναι μαχαιριές και πληγές στο στήθος της Ηπείρου μας και της Ελλάδας μας, πληγές που θα χαίνουν για πάντα και θα μολύνουν το σώμα τους.
Αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν ο Κυρ. Μητσοτάκης το επιτρέψει, αν οι τοπικοί άρχοντες, κοινοτάρχες, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, το επιτρέψουν, θα έχει συντελεσθεί ένα ανεπανόρθωτο έγκλημα κατά της πατρίδας μας. Μια χώρα, όπως η δική μας, με τόση ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια όλου του έτους, δεν έχει ανάγκη από ανεμογεννήτριες.
Δεν επιτρέπεται να επιτρέψουμε στην κερδοσκοπία και στα Γερμανικά συμφέροντα να καταστρέψουν τον τόπο μας. Μπορεί η Ελλάδα να λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα αποκλειστικά και μόνον ή κατά το πλείστον με την ηλιακή ενέργεια που είναι άφθονη, αστείρευτη και συγκριτικά πιο φθηνή.
Αν συντελεσθεί αυτό το «έγκλημα», η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μείνουν στην ιστορία όχι μόνον για την αναποτελεσματική και «εγκληματική» για τη χώρα και το έθνος μεταναστευτική πολιτική, ως συνέχεια της καταστρεπτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την ανεπανόρθωτη αλλοίωση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Για την αποτροπή αυτού του «εγκλήματος» πιστεύουμε ότι θα έπρεπε όλοι οι βουλευτές της Ηπείρου και γενικώτερα της Ελλάδας να αντιδράσουν και να μην το επιτρέψουν. Και αν αυτοί αδρανήσουν θέτοντας το κομματικό ή το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το γενικό, τότε ο λαός σύσσωμος –μια και δεν θα έχει απομείνει άλλη επιλογή - πρωτοστατούντων ή μη των τοπικών αρχόντων, θα πρέπει να ξεσηκωθεί και να μην το επιτρέψει.
Δημοκρατία δεν λογίζεται η βίαιη επιβολή αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας στις τοπικές κοινωνίες, όταν αυτές οι αποφάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Αλλιώς, θα πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας και απολυταρχία.