Ετοιμότητα μεν προβληματισμός δε...

on .

Η κρίση, που βιώνει η παγκόσμια υγεία και η οικονομία, είναι πρωτόγνωρη. Η κατακόρυφη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων οδηγεί σε σημαντική απώλεια ρευστότητας έως και σε διακοπή της λειτουργίας τους και ασφαλώς σε μείωση θέσεων εργασίας.
Στην Ελλάδα ένα μήνα μετά την άρση του lock down η Κυβέρνηση προσπαθεί ώστε η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να παραμείνει καλή. Φυσικά είναι και θέμα ατομικής ευθύνης.
Ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα μας έγινε με τη νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση.
Η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση 10ετους ομολόγου με το οποίο άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,57%. Θετικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου της Κυβέρνησης, καθώς και την αξιοπιστία της, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, την υγειονομική κρίση και όλα τα ανοιχτά άμεσα θέματα που αντιμετωπίζει η Χώρα μας.

* Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος είναι Πολιτικός Μηχανικός – Οικονομολόγος, Τομεάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος ΝΟΔΕ ΝΔ Ιωαννίνων, Συντονιστής Μητρώου Στελεχών ΝΔ Νομού Ιωαννίνων