Η ώρα της συναίνεσης και της ευθύνης!..

on .

Είναι αλήθεια ότι η λέξη συναίνεση είναι μία λέξη με θετικό περιεχόμενο, αφού δηλώνει τη συγκατάθεση, τη συμφωνία με κάποιον άλλο και ως εκ τούτου τη συμπόρευση και την από κοινού αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, η έννοια και το περιεχόμενο της λέξης αφορούν γενικότερα την προσωπική και κοινωνική ζωή μας και συνάμα αποτελούν μία μορφή καθημερινής πρακτικής που μπορεί να οδηγεί σε κοινές λύσεις και σε ένα ευρύτερα αποδεκτό πλαίσιο συνεργασίας.

Είναι γεγονός ότι η επιδίωξη της συναίνεσης και η αξιοποίησή της έχουν έναν πιο καθοριστικό ρόλο σε συλλογικά όργανα και στις αποφάσεις που λαμβάνονται από αυτά. Η συναίνεση, ασφαλώς, πρέπει να αποτελεί μία πάγια πρακτική και να μη συνδέεται με την περιστασιακή εξασφάλιση της πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία κάποιων μεμονωμένων θεμάτων. 

Οι ευρύτερες συναινέσεις εμπεριέχουν και ενσωματώνουν δημιουργικά στοιχεία, χρήσιμες απόψεις και θεωρήσεις, τα οποία εμπλουτίζουν την τελική απόφαση και την καθιστούν πιο αντιπροσωπευτική και ενδεχομένως περισσότερο χρήσιμη και ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο.
Η περιστασιακή επιδίωξη της συναίνεσης και η σύνδεσή της με επιμέρους στοχεύσεις δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη σε όσους συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι, όταν τα θέματα που συζητούνται και αποφασίζονται, έχουν έναν ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο, επιβάλλεται να γίνει ένας εξαντλητικός δημοκρατικός διάλογος και να διαμορφωθεί ένα κοινό συναινετικό πλαίσιο, έστω και αν δεν είναι δυνατόν πάντοτε να καταλήξει κάποιος σε ομόφωνη απόφαση.
Είναι, επίσης, βέβαιο ότι τα γεγονότα που βιώνουμε ως χώρα και ως κοινωνία, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθιστούν ακόμη πιο επιβεβλημένες την αναζήτηση και τη διαμόρφωση ενός συναινετικού πλαισίου, ώστε να διασφαλίζονται πόροι και να πραγματοποιούνται έργα αναπτυξιακού περιεχομένου, που είναι αναγκαία και χρήσιμα για το κοινωνικό σύνολο.
Κατά συνέπεια, παρόλο που η κάθε μεμονωμένη ή και η επιμέρους συλλογική άποψη είναι απολύτως σεβαστή, φαίνεται πως αποτελεί επιβεβλημένη αναγκαιότητα η αναζήτηση συγκλίσεων και συναινέσεων, ασφαλώς και όταν η όποια πλειοψηφία είναι εξασφαλισμένη. Ενδιαφέρει, γενικότερα, να ακούγονται προτάσεις, θέσεις, δημιουργικές απόψεις, που θα οδηγούν και σε ανάλογα ουσιαστικά αποτελέσματα. Είναι αυτό που περιμένει ο πολίτης από τον καθένα που κατέχει θέση ευθύνης, ένας πολίτης κουρασμένος και απογοητευμένος ο ίδιος από όλα τα πολλά και δύσκολα που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά.