Τώρα να αναλάβει και το κράτος τις ευθύνες του!

on .

ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ το δεύτερο μήνα... «αυτοαπομόνωσης»! Έτσι βάφτισαν την υποχρεωτική καραντίνα των πολιτών και της οικονομίας, εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοιού. Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου παρέλυσαν τα πάντα και οι πολίτες πειθάρχησαν απολύτως. Δεν το έκαναν επειδή εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση, αλλά διότι τρομοκρατήθηκαν από την πλύση εγκεφάλου που υπέστησαν και  δεν εμπιστεύονταν το σύστημα Υγείας.
ΚΑΛΑ κάνει η κυβέρνηση που προσπαθεί να καρπωθεί την επιτυχία του περιορισμού της διασποράς του κορωνοιού, αλλά δε θα τη χειροκροτήσουμε. Έπραξε το αυτονόητο, έκανε το καθήκον της! Τα εύσημα ανήκουν στους πολίτες, που αποδέχτηκαν την οικονομική καταστροφή τους και την απώλεια των ατομικών τους ελευθεριών, με προφανή την καταπάτηση του Συντάγματος! Επιβάλλονταν, θα πείτε, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και δε θα διαφωνήσουμε. Έστω κι αν παρατηρήθηκαν υπερβολές στην επιβολή των μέτρων.
ΕΙΝΑΙ άλλωστε γνωστό, ότι φοβισμένοι πολίτες είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν πρόθυμα μέρος της κυριαρχίας τους, με αντάλλαγμα τη μεγαλύτερη ασφάλεια που υπόσχεται ότι θα παρέχει η εξουσία. Πιστεύουμε όμως ότι κι αυτό έχει ένα όριο, που στην προκειμένη περίπτωση έχει ξεπεραστεί! Ζωή από ...απόσταση δεν υπάρχει και με κοινωνία «φυλακισμένη» ούτε οικονομία υπάρχει, ούτε φυσικά και δημοκρατία, που εν τέλει μόνο αυτή  εγγυάται την προοπτική. Ούτε ο εξαίρετος καθηγητής κ. Τσιόδρας, ούτε ο κ. Χαρδαλιάς, που πίσω τους οχυρώνεται η κυβέρνηση!
ΤΟ λέμε διότι, όπως λένε, ο κορωνοιός ήρθε για να μείνει! Πολίτες θα συνεχίσουν -και εμβόλιο να παραχθεί- να ασθενούν και να πεθαίνουν! Άλλοτε λιγότεροι και άλλοτε περισσότεροι, δυστυχώς. Τι θα πρέπει να γίνει; Να μείνουμε εσαεί κλειδαμπαρωμένοι και τις επιχειρήσεις κλειστές; Και μέχρι πότε; Ήδη οι συνέπειες από το λεγόμενο lock down είναι τρομακτικές. Οικονομικός όλεθρος, χωρίς η χώρα να έχει προλάβει να ανακάμψει από την δεκαετή οικονομική κρίση που την ισοπέδωσε! Για να βρίσκεται τώρα μπροστά σε μία νέα κρίση, με τα χειρότερα να είναι μπροστά μας
ΤΙΘΕΤΑΙ συνεπώς αμείλικτο το ερώτημα, τι ακριβώς θέλουμε ή τι χρειάζεται; Θέλουμε ένα «υγειονομικό κράτος» και αν ναι, ποιά όνειρα και ποιά δικαιώματα είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε; Κι ακόμη, ποιό θα είναι το κόστος από τη διακοπή της παραγωγής, εν ονόματι της ασφυκτικής και με αστυνομικά μέτρα  υγειονομικής προστασίας μας; Αυτή την προστασία η Πολιτεία οφείλει να την παρέχει, εντός των Συνταγματικών πλαισίων στους πολίτες, όπως και τη δυνατότητα πρόσβασης στην εργασία, στην παραγωγική διαδικασία. Αλλιώς δε θα μπορεί να παρέχει τίποτε!
ΕΝΤΑΞΕΙ, είναι γνωστό ότι αυτή η πανδημία έχει αλλάξει τα πάντα. Τον τρόπο ζωής, τις σχέσεις, εν γένει τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε. Υποχρεωτικώς το αποδέχονται οι πολίτες, αλλά είναι επιβεβλημένη η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επανεκκίνηση της οικονομίας, με δραστική κρατική παρέμβαση. Διότι, αφού το κράτος επέβαλε την αναστολή της λειτουργίας του και όλων των δραστηριοτήτων, εκείνο πλέον έχει και την ευθύνη να στηρίξει τη νέα πορεία! Ίσως αυτό να ακούγεται κάπως περίεργα, αλλά είναι η μόνη λύση. Μόνο έτσι ίσως μπορέσει η κοινωνία και η οικονομία να αποφύγουν την αποσύνθεσή τους.
ΔΗΛΑΔΗ, πιστεύει κανείς ότι είναι λογικό να σε κλείνει στο σπίτι το κράτος και μετά να έρχεται η τράπεζα πχ, η εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία και να σου βγάζουν το σπίτι ή τη δουλειά σου σε πλειστηριασμό; Είναι σωστό να σου διαλύει την επιχείρηση το κράτο ς-έστω και για το καλό σου...- και στη συνέχεια να μη στηρίζει την προσπάθεια να την ξαναστήσεις; Κι επειδή πολύς λόγος γίνεται για το ρόλο των τραπεζών, που ενεργούν ως οι πιό στυγνοί τοκογλύφοι, σε αυτή τη φάση πρέπει να περάσουν στον έλεγχο του κράτους! Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατή η πραγματική στήριξη της κοινωνίας!
ΓΙΑ αυτούς και πολλούς ακόμη λόγους διαφωνούμε με την άποψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι... «δεν πρόκειται να συνεχιστεί η τακτική των επιδομάτων και πρέπει όλοι, κράτος και πολίτες να αναλάβουν το κόστος από την οικονομική καταστροφή»! Ούτε οι Έλληνες θέλουν τα επιδόματα! Έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε! Τη δυνατότητα να εργάζονται θέλουν και αρωγό το κράτος! Που έχει την απόλυτη ευθύνη και για τη συνέχεια! Η οποία θα είναι οδυνηρή για τους πολίτες που βρίσκονται σε απόγνωση! Που διαπιστώνουν ότι αν γλυτώσουν από τον κορωνοιό, θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν από την πείνα! Για να έχει ισχύ το ...«άλλο να πεθαίνεις εσύ για την Ελλάδα κι άλλο να σε πεθαίνει εκείνη»!