Όχι αυτό το Πάσχα στα χωριά μας!

on .

Αισθάνομαι τις ημέρες αυτές έντονη και επιτακτική την ανάγκη, να γράψω αυτό το σημείωμα και ν’ απευθυνθώ προς όλους τους συμπατριώτες μου απόδημους Ηπειρώτες και να τους πω και να τους παρακαλέσω: «ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ». Απευθύνομαι στους αγαπημένους μου και εκλεκτούς φίλους απόδημους Ηπειρώτες στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, που οι δεσμοί μας και η αμοιβαία αγάπη μας είναι πολύ μεγάλη και έχει διάρκεια πολλών δεκαετιών και θέλω να τους παρακαλέσω, μέσα από την καρδιά μου, ότι δεν πρέπει αυτό το Πάσχα να κάνουν το λάθος και να πάνε στην Ήπειρο και στα χωριά τους. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες είναι πολύ επικίνδυνο για όλους μας, ιδίως για τους εκεί συγγενείς μας και μόνιμους κατοίκους. Φέτος θα περάσουμε ένα τελείως διαφορετικό Πάσχα, με την ελπίδα, ότι και με τη δική μας συμπεριφορά θα συμβάλουμε και εμείς στο να περιορισθεί αρχικά και μετά να εξαφανισθεί αυτός ο θανατηφόρος και αόρατος ιός.
Μέχρι σήμερα, οι Έλληνες, στη συντριπτική πλειοψηφία, επιδείξαμε μία ιδιαίτερα καλή συμπεριφορά, πειθαρχώντας απολύτως στα περιοριστικά μέτρα που πήρε η Ελληνική Κυβέρνηση και ευτυχώς πολύ έγκαιρα, και που ανακοινώνουν καθημερινά οι ειδικοί επιστήμονες της χώρας μας και του Εξωτερικού, με πρωτεργάτη και πρωταγωνιστή το διακεκριμένο Καθηγητή κ. Σωτήριο Τσιόδρα. Αυτή την άριστη και απολύτως πειθαρχημένη συμπεριφορά μας δεν είναι δυνατόν να την καταστρέψουμε τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Ημέρες προεχόντως αγάπης για το συνάνθρωπό μας και ημέρες πνευματικής ανάτασης και χριστιανικού στοχασμού.
Εξάλλου, η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος, δια του Αρχιεπισκόπου της και των ιεραρχών της, συμφώνησε απολύτως με τα μέτρα που εξήγγειλε η Ελληνική Κυβέρνηση και ειδικότερα συμφώνησε, ότι τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Άγιου Πάσχα, οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς πιστούς και βεβαίως, όλοι μας θα παρακολουθήσουμε τις λειτουργίες και θα προσευχηθούμε τηλεοπτικά από τα σπίτια μας. Επίσης, εξαιρετικό παράδειγμα είναι το γεγονός, ότι συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας μας, με τα μέτρα που εγκαίρως πήρε η Κυβέρνηση και αυτό είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού και φωτεινό παράδειγμα για όλους τους Έλληνες.
Έπειτα, πώς είναι δυνατόν ν’ αγνοηθεί το γεγονός, ότι όλη η ανθρωπότητα επαινεί και συγχαίρει την Ελληνική Κυβέρνηση και τους ειδικούς επιστήμονες της πατρίδας μας για τα μέτρα που πάρθηκαν εγκαίρως και τα άριστα αποτελέσματα για τη χώρα μας, λόγω ιδίως της συμμόρφωσης του λαού μας. Δεν έχουμε, παρά να κάνουμε σύγκριση με όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ και τότε θ’ αντιληφθούμε πόσο τραγικό θα είναι να φερθούμε απερίσκεπτα το Πάσχα και να πάμε πολύ ανεύθυνα στα χωριά μας, αλλά τότε θα είναι μέγας ο κίνδυνος να βρεθούμε σε χειρότερη κατάσταση από τις χώρες αυτές και τότε η ευθύνη μας θα είναι τεράστια και ασυγχώρητη.
Παραμένουμε, λοιπόν, στο σπίτι μας και δεν πηγαίνουμε στα χωριά μας το Πάσχα αυτό, διότι αυτό είναι το χρέος μας και αυτό είναι το μήνυμα της χριστιανικής αγάπης για τους συνανθρώπους μας και όλη την κοινωνία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΣΑΣ