Μεγάλες χώρες με μικρούς ηγέτες!..

on .

Στις 19 Φεβρουαρίου 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Γενική Εκθεση για την δραστηριότητα της Ε.Ε το 2019.  Η έντυπη μορφή της περιλαμβάνει 142 σελίδες, όλες από ανακυκλωμένο χαρτί, nautilus classic παρακαλώ, ενώ η διαδραστική έκδοση είναι διαθέσιμη σε μορφότυπο PDF, EPUB και HTML!
Την έκθεση προλογίζει η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο δε πρόλογός της τελειώνει με ένα ουρανόμηκες «Ζήτω η Ευρώπη»!
Στην έκθεση το κεφάλαιο που αφορά στους ηλεκτρικούς συσσωρευτές είναι εκτενέστερο από το κεφάλαιο που επιγράφεται «Μία υγιέστερη Ευρώπη», ενώ το κεφάλαιο με τίτλο «Ισχυρότερος Παγκόσμιος Παράγοντας» είναι το μεγαλύτερο!  Σημειώνω ότι ως κύρια δράση προστασίας της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη η έκθεση αναφέρει την εκπόνηση εμπεριστατωμένων μελετών σχετικά με τα συστήματα υγείας των χωρών μελών.
Πάμε τώρα 2450 χρόνια πίσω.  Στα 430 π.Χ. όταν ο Περικλής, εκφωνώντας τον πιο δύσκολο λόγο της ζωής του, στους καταπτοημένους και αποδεκατισμένους από τον λοιμό του καλοκαιριού συμπολίτες του, τους καλούσε να παραμερίσουν τον πόνο για τις ατομικές τους συμφορές και να αφοσιωθούν στην υπόθεση της κοινής σωτηρίας.  («Απαλγήσαντες δε τα ίδια του κοινού της σωτηρίας αντιλαμβάνεσθαι». Θουκυδίδης Β’, 61).  Ο ίδιος Περικλής που «επεβίω δύο έτη και εξ μήνας» από την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου, πριν αποβιώσει είχε πει στους Αθηναίους να φροντίσουν το ναυτικό τους και να μη επιδιώξουν νέες κατακτήσεις διαρκούντος του πολέμου.  Οι Αθηναίοι όμως έκαναν ακριβώς τα αντίθετα …
Σήμερα καλούμαστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την κοινωνία, του «κοινού της σωτηρίας»  δηλαδή, από την πανδημία.  Και ο ασφαλέστερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι.  Συγχρόνως, επειδή ο πόλεμος εξελίσσεται διμέτωπος στην υγεία και στην οικονομία, πρέπει να φροντισθούν, όπως τότε το ναυτικό, τώρα οι δομές υγείας και η πρόσβαση από όλους σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Η πρωτοβουλία των 9 Ευρωπαίων ηγετών ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Ελληνας Πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης αποσκοπεί ακριβώς εκεί.  Το κοινό χρεόγραφο που προτείνεται να εκδοθεί, σε συνδυασμό με τη διάθεση άφθονων δημοσιονομικών πόρων θα προστατεύσουν την δημόσια υγεία και τις δεινά πληττόμενες από την ύφεση οικονομίες.
Καθώς έληγε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στο Bretton Woods των ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 1944,  συμφωνήθηκε η νέα οικονομική αρχιτεκτονική του αναδυόμενου από τις στάχτες κόσμου.  Η μεταπολεμική ραγδαία ανάπτυξη της Ευρώπης (και της Δυτικής Γερμανίας) στηρίχθηκε σε αυτή την αρχιτεκτονική.
Το κεφάλαιο «Ισχυρότερος Παγκόσμιος Παράγοντας» στη Γενική Εκθεση για τη δραστηριότητα της Ε.Ε. για το 2020 δεν έχει γραφεί ακόμη.  Ξεκίνησε να γράφεται τώρα, χάρη στην πρωτοβουλία των 9 ηγετών και ξέρουμε τί έπαθαν οι Αθηναίοι που δεν άκουσαν τις συμβουλές του Περικλή…

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ