Εδώ είναι… Ελλαδιστάν!

on .

Αχ βρε Κυριάκο! Οι συγκυρίες αλλά και η ...κληρονομικότητα σ’ έκαναν να κυβερνήσεις και συ αυτόν τον τόπο! Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες σου όμως δεν έβλεπες ότι στους έξι μήνες θα έπρεπε να διαχειριστείς έναν Παγκόσμιο Πόλεμο και ταυτόχρονα να βάζεις την πλάτη σου πίσω από την πόρτα της Ευρώπης, για να μην μπουκάρουν οι μισθοφόροι του φίλου τους του Ερντογάν. Πίστεψες ότι με την οικογενειακή εμπειρία και τη συμμετοχή του λαού, θα είναι κάτι εύκολο! Αλλά πού νομίζεις ότι απευθύνεσαι; 
Σε τίποτα πειθαρχημένους και συντεταγμένους Κινέζους; Σε τίποτα… ευγενείς κέντροευρωπαίους και βορειοευρωπαίους που ακούνε με ευλάβεια τις κυβερνητικές εντολές;
* * *
Εδώ Κυριάκο μου είναι… Ελλαδιστάν! 
Αφελή Κυριάκο μου, ο Έλληνας γεννιέται… αντιστασιακός, επαναστάτης και αντιδραστικός, εσύ θα τον αλλάξεις;
Θα αντιδράσει, θα αντισταθεί, θα επαναστατήσει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο σε οτιδήποτε του προτείνεις ή του επιβάλεις, γιατί είναι καχύποπτος και σε κάθε απόφαση βλέπει συνωμοσίες και συμφέροντα!..
* * *
Απαγόρευσες τις συναθροίσεις και πρότεινες να μείνουμε στο σπίτι, αλλά γέμισαν οι καφετέριες και οι ταβέρνες ασφυκτικά!
Αποφάσισες το κλείσιμο όλων των χώρων εστίασης και οι Ελληνάρες ξεχύθηκαν στις πλατείες, στις παραλίες και στα χιονοδρομικά κέντρα, ώσπου τα έκλεισες και αυτά. Μετά έστησαν υπαίθρια μπαρ στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης και… παρτάρανε με ποτάρες σε ποτήρι take away! Έστειλες κι εκεί τα περιπολικά και ακόμα ψάχνουν να βρουν καταφύγιο, να εκτονώσουν την αντίστασή τους στο σύστημα! (Οι πληροφορίες ότι σκάβουν λαγούμια και υπόγειες στοές για να δημιουργήσουν νέα στέκια, ελέγχονται ως ανακριβείς!).
* * *
Αποφάσισες το κλείσιμο σχολείων για να μείνουν τα παιδιά στα σπίτια και γέμισαν οι παιδότοποι, οι παιδικές χαρές και οι πλατείες!
Αποφάσισες το κλείσιμο των φροντιστηρίων και αναβίωσε το «κρυφό σχολειό» στα υπόγεια, σε κάθε γειτονιά! 
Αποφάσισες το κλείσιμο των κομμωτηρίων και έφερες τον πανικό στις Ελληνίδες, που τρέχαν από την πίσω πόρτα στα κομμωτήρια, με χαμηλό φωτισμό και κατεβασμένα ρολά, γιατί τρελάθηκαν στη σκέψη ότι θα μείνουν στο σπίτι με άβαφη τη ρίζα!
* * *
Συνέστησες στους ηλικιωμένους να μείνουν στο σπίτι για να γλιτώσουν από την επιδημία. Κι αυτοί δεν σε πίστεψαν και τρέχουν μαζικά στις εκκλησίες να καταγγείλουν στον Κύριο ότι τους κατατρέχεις και τους στερείς την Ελευθερία!
Τους συνέστησες να μην πανικοβάλλονται και να ψωνίζουν τα απολύτως απαραίτητα γιατί η αγορά έχει επάρκεια, αλλά αυτοί τρέχουν σαν τρελοί και αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ από κάθε είδους τρόφιμα και χαρτιά υγείας, μέχρι σκυλοτροφές! 
* * *
Έβαλες τους επιστήμονες να εξηγήσουν ότι οι ασθενείς πρέπει να φορούν μάσκα για να προστατευτούν οι υπόλοιποι και οι Ελληνάρες κατάλαβαν ότι πρέπει να πάρουν τις μάσκες από τους ασθενείς και να κόβουν βόλτες όλη μέρα παντού με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο! Αλήθεια, τι γελοία εικόνα να είναι κάποιος μόνος του μέσα στο αυτοκίνητό του και να φοράει μάσκα! Από τι να προστατευτεί άραγε; Ίσως μόνο από τη βλακεία του...
Τι και αν δικαιώνεσαι από τα αποτελέσματα των μέτρων! Η αντίσταση και η υπερβολή συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα!
* * *
Λοιπόν, φίλε Κυριάκο, επειδή μεγάλωσες σ’ ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον και σπούδασες και έζησες χρόνια στην αλλοδαπή, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζεις τη νοοτροπία του Ελληνάρα, θα μου επιτρέψεις να σου πω εγώ, πώς πρέπει να χειριστείς το θέμα.
Αν θέλεις να μείνουν οι Έλληνες στα σπίτια για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού και να στηριχθεί το σύστημα υγείας, μόνο μία εντολή πρέπει να δώσεις στο λαό και μάλιστα αυστηρή: «Απαγορεύεται αυστηρά να παραμείνετε στα σπίτια σας για όσο χρόνο διαρκεί ο κίνδυνος της επιδημίας! Όποιος συλληφθεί να μπαίνει σπίτι του θα τιμωρείται με 10 χρόνια φυλακή»!
Μόνο έτσι θα καταφέρεις να τους προκαλέσεις και από αντίδραση θα ...τρυπώσουν όλοι στα σπίτια τους και δεν θα ξεμυτίσουν μέχρι το καλοκαίρι!
* * *
Αν θέλεις να ψωνίζουν λελογισμένα τα απολύτως απαραίτητα και να μην συνωστίζονται στα σούπερ μάρκετ, μόνο μία εντολή πρέπει να δώσεις: «Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να εξασφαλίσει τα αναγκαία αγαθά για επιβίωση τουλάχιστον για πέντε χρόνια»!
Έτσι ο Ελληνάρας θα αντιληφθεί ότι υπηρετείς διαπλεκόμενα συμφέροντα με τους ομίλους των σούπερ μάρκετ, θα αντιδράσει και θα αντισταθεί στα οργανωμένα σχέδια και συμφέροντα που του επιβάλλουν να αδειάσει το πορτοφόλι του, για να τα κονομήσουν οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο. Και θα οδηγηθεί στις απαραίτητες προμήθειες μόνο για το επόμενο διήμερο, υπηρετώντας τον αγώνα κατά της διαπλοκής και του μεγάλου κεφαλαίου...
*Δεν υπάρχει σωτηρία, αλλά με λίγο χιούμορ, λίγη ψυχραιμία και πολλή υπομονή θα το περάσουμε και αυτό!  Άλλωστε η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει βρε!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΒΟΛΗΣ