Ο κορωνοϊός, αναδεικνύει τόσο τις αδυναμίες όσο και τη δύναμή μας!

on .

• Όλοι μαζί αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά βιώνουμε μια κατάσταση φόβου για την επόμενη κιόλας ημέρα, εφόσον κανείς δεν ξέρει τη διασπορά του ιού. Αγωνιούμε σε προσωπικό, οικογενειακό, συλλογικό και επαγγελματικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα οφείλουμε και να παλεύουμε. Να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε, να προστατευόμαστε και να προστατεύουμε. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι ζούμε ιστορικές στιγμές.
Με κάθε ενημέρωση περί νέων κρουσμάτων, με κάθε καινούρια πληροφορία που μεταδίδεται από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, έχω όλο και περισσότερο την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στο χείλος μιας ανατροπής ιστορικού μεγέθους. Είναι κοινή η αίσθηση ότι βιώνουμε μια συθέμελη αλλαγή του κόσμου που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Αναμφίβολα βρισκόμαστε εν μέσω μιας εντελώς ιδιαίτερης δοκιμασίας, μιας οικουμενικής διεργασίας που κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί.
Είμαστε πρωταγωνιστές σε μια περίοδο που θα μνημονεύεται, πιθανότατα για όσο υπάρχει ανθρώπινος πολιτισμός, ως η «εποχή του κορωνοϊού». Ένας δαιμονικός, κακόβουλος μικροοργανισμός που ξεπήδησε μέσα από κάποια ασυνήθιστη χημική αντίδραση και εξαναγκάζει τον καθέναν μας να αναθεωρήσει εκ βάθρων το σύνολο της ζωής του, να προσαρμοστεί άμεσα σε συνθήκες πρωτοφανείς. 
Διαβάζοντας επιστημονικές μελέτες και συνεντεύξεις επιστημόνων αντιλήφθηκα πως οι επιδημίες δεν είναι τυχαία γεγονότα που ενσκήπτουν διαβολικά και απροειδοποίητα στις κοινωνίες. Αντιθέτως, κάθε κοινωνία δημιουργεί από μόνη της τα δικά της τρωτά σημεία. Μελετώντας τα, μελετά κανείς την ίδια την κοινωνία, τη δομή της, το επίπεδο ζωής και τις πολιτικές της προτεραιότητες. 
Ο κορωνοϊός, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες μας να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, μας δείχνει με τον πιο σκληρό τρόπο ποιοι πραγματικά είμαστε. Για τι νοιαζόμαστε και για τι αδιαφορούμε. Άρα, όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά στο παρελθόν με άλλες θανάσιμα επικίνδυνες επιδημίες, όταν η κρίση θα έχει ξεπεραστεί, ο κόσμος θα βγει διαφορετικός. Καλύτερος, θέλω να πιστεύω, πιο δυνατός και καλύτερα προετοιμασμένος. Πριν ηττηθεί, βέβαια, αυτός ο αόρατος ιός, θα έχει σκορπίσει τον πανικό και μάλλον θα πλήξει πολύ περισσότερους συνανθρώπους μας από όσους φοβόμαστε ακόμη και να φανταστούμε. Θα έχει βυθίσει την οικουμένη σε μια πρωτοφανή και ολομέτωπη κρίση, θα έχει τσακίσει ολόκληρα κράτη και εθνικές οικονομίες - εξάλλου προκαλεί ήδη παγκόσμια ύφεση.
Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προστασίας. Η υγεία προέχει, είναι το ύστατο και υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό. Κουράγιο και θα τα καταφέρουμε. Εξάλλου δεν έχουμε απολύτως καμία άλλη επιλογή…