Αναστοχασμοί στις όχθες του Έβρου…

on .

- Αναστοχασμός  και αυτογνωσία είναι δυό λέξεις που κυριαρχούν στους διαλογισμούς της επετειακής μας αναδρομής στη επανάσταση του 1821, και στην σύσταση και τη διαδρομή  200 χρόνων του Ελληνικού Κράτους.
- Κι αυτές τις μέρες, με την επικαιρότητα  των γεγονότων στις όχθες του Έβρου, να βρίσκει όλους τους Έλληνες, να αναστοχάζονται την ιστορία μας, και να  συντρέχουν ομόψυχα με τα στρατευμένα  παιδιά και όλες τις άλλες ένστολες δυνάμεις  της πατρίδας,  σε έναν  αγώνα που θυμίζει τους ακρίτες  της ιστορίας μας.
- Δίπλα στους ένστολους φρουρούς των συνόρων, ομόψυχα και δυναμικά οι ακρίτες κάτοικοι, άνδρες και γυναίκες, θυμίζουν  μεγάλες στιγμές ομοψυχίας του Γένους μας, που ο αναστοχασμός   ανακαλεί στη μνήμη του κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας.
- Οι ακρίτες κάτοικοι στις όχθες του Έβρου, είναι δίπλα στους ένστολους όλων των σχηματισμών  των Ενόπλων δυνάμεων. Και οι γυναίκες ακρίτισσες  με τα κάνιστρα της παράδοσης  είναι δίπλα στους φρουρούς των συνόρων μας.    
- Σκηνές που μας θυμίζουν  την «Φανέλα του Στρατιώτη», που ήταν παρούσα σε όλους τους αγώνες της πατρίδας μας, που άρχισαν να τις ακολουθούν  και γυναίκες από άλλες περιοχές της πατρίδας μας.
- Όσα, τη μέρα στο φως, και με τους προβολείς, ανακαλούν στη μνήμη των παλαιοτέρων ένα εμβληματικό τραγούδι των στρατιωτών μας  επίκαιρο στη συγκυρία και στις εξελίξεις  που έρχονται.
«Πανω κει στης Πίνδου μας τις κορφές
Που θαρρείς τα αστέρια φυλούνε
Κάθε νύχτα αγνές μορφές 
Τα πυκνά σκοτάδια ερευνούν
Της Πατρίδας πάντα πιστοί φρουροί
Τον εχθρό να ρθεί καρτερούνε
Κάπως έτσι αναστοχαζόμενοι όλοι μας, βλέπουμε
Πέρα κει στις όχθες του Έβρου 
που θαρρείς το Διγενή να γεννιέται
κάθε νύχτα αγνές μορφές
τα πυκνά σκοτάδια ερευνούν….
- Ο Έβρος, ξαφνικά και απροσδόκητα, μετά τα θλιβερά γεγονότα στα νησιά λίγες μέρες πριν (για τα οποία ας αναστοχαστούν οι νησιώτες),  ενώνει και συμπαρατάσσει  Ένοπλες δυνάμεις, όλων των όπλων και  Αστυνομικούς σχηματισμούς, μαζί και λαός, εκεί στις όχθες του Έβρου, φύλακες και εγγυητές της ακεραιότητας της Πατρίδας μας. 
- Αυτός ο αναστοχασμός, της παράδοσης και ιστορίας του Γένους μας φθάνει πολύ πίσω, με την  παρουσία και παράσταση στην πρώτη γραμμή των αγώνων του, ίσως θα ήταν μια πολύ συμβολική κίνηση, ίσως,  μια επίσκεψη στους ακρίτες και στις ακρίτισσες του Έβρου, του Πρόεδρου της Δημοκρατίας μαζί με την Μακεδόνισσα η οποία εκλέχθηκε σχεδόν ομόψυχα στη Βουλή να τον διαδεχθεί, να έδινε και να έδειχνε το νόημα αυτής της ομοψυχίας που κυριαρχεί και μένει άσβεστη στην σκέψη και στην ιστορική μνήμη του λαού. Εκείνη, ακρίτισσα από καταγωγή σαν γυναίκα δίπλα στις ακρίτισσες με ένα κουτί γλυκά για τους Διγενείς  του Έβρου. Ναι, εκεί που ξανακούγεται ο  Εθνικός ποιητής Κωστης Παλαμάς
Δεν χάνομαι στα Τάρταρα
μονάχα ξαποσταίνω
στη ζωή ξαναφαίνομαι
και Λαούς ανασταίνω
- Την ίδια ώρα, ένας άλλος άθλος  γίνεται από το «Ναυτάκι του Αιγαίου» στις ακτογραμμές μας, ξαναζωντανεύοντας τους ναυτικούς μας θρύλους του Γένους.
- Αυτό το Εθνικό μεγαλείο, αυτή η ομοψυχία που εμφανίζεται εκεί στις όχθες του Έβρου, αποτελεί την βεβαιότητα ότι στην ψυχή του Έλληνα κρυφοκαίει άσβεστη η φλόγα  του Προμηθέα και σφυρηλατεί  στο αμόνι της ιστορίας μας  το σθένος της φυλής  των Ελλήνων.
- Ξανακούστηκε ότι, σε αυτόν τον αγώνα, μπορεί να είμαστε ΜΟΝΟΙ. Αποδεικνύεται όμως ότι είμαστε  όλοι μαζί εκεί στις όχθες του Έβρου.
- Στους αναστοχασμούς μας αυτούς ας ξαναθυμηθούμε τα λόγια του εθνεγέρτη Ρήγα:
Μην ελπίζετε εις ξένους
και υιούς νενοθευμένους
η Πατρίς να λυτρωθεί
Των Ελλήνων η πριν Δόξα
με των τέκνων της τα τόξα
θέλει πάλιν επιστρέψει
νέους Ήρωας να στέψει.
- Και είναι μια ευκαιρία να ξανακουστεί εκεί στη Μακεδονία το εμβατήριο για την Ξακουστή Μακεδονία μας, (που εδώ στα Γιάννενα στα Ελευθέρια δεν ακούστηκε), ενώ κάποιοι σύντροφοι, αν επιμένουν διεθνιστικά και παγκοσμιοτικά να θεωρούν τη συμφωνία των Πρεσπών θετική, ας καλέσουν τον σύντροφο Ζάεφ, της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον στο ΝΑΤΟ μαζί μας, και τα αεροπλάνα μας προστατεύουν τον εναέριο χώρο τους, να βγεί στο πλευρό μας, σαν καλός γείτονας, και βαλκάνιος σύμμαχος. Ακόμη, και σαν έτοιμος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να θεωρείται σύμμαχός μας, να εκδηλωθεί συμμαχικά  και να συμπαρασταθεί στις όχθες του Έβρου, σε αυτή την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως έχει υποχρέωση και από την συμφωνία των Πρεσπών. Είναι η ώρα μιας κοινής αυτοκριτικής μαζί με τον Αλέξη.
- Και οι αναστοχασμοί και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο  μέτοικος