Πολιτικές διαδρομές

on .

-  Όποια μέσα επικοινωνίας κι αν επιλέξει κανείς για απλή ενημέρωση, αλλά και για βαθύ προβληματισμό, για τις πολιτικές διεργασίες,  χάνει και τα ίχνη μιας  καλής εξέλιξης και πορείας για τον επόμενο χρόνο και την ελπίδα για μια ήσυχη και ακίνδυνη ζωή.

- Ξεκινώντας από τα Εθνικά θέματα και τους κινδύνους που μας περιζώνουν και μας περισφίγγουν, θα περίμενε κανείς  αναμνησκόμενοι την ιστορία μας  και τις θυσίες των προγόνων μας, για να υπάρχουμε σαν  κρατική οντότητα, να είμαστε όλοι συστρατευμένοι  και άγρυπνοι φρουροί στα χαρακώματα της πρώτης γραμμής. 
- Κι ενώ οι πολιτικοί μας μιλούν συνεχώς για την ανάγκη κάποιας συναίνεσης, για σημαντικά θέματα και νόμους που έρχονται στη Βουλή, εκεί,  στη συζήτηση οι αντιπαραθέσεις  μετατρέπονται σε ομηρικούς καυγάδες, με ανάσυρση από το πρόσφατο αλλά και το παλιό παρελθόν όλων των ιδεολογικών αντιθέσεων  και των μνημονιακών περιπετειών. 
- Παλιά συνθήματα εμφυλιακής εποχής,  βγαίνουν από το επικοινωνιακό θηκάρι,  και ακραίες  θέσεις δεν αφήνουν περιθώρια για προσεγγίσεις  και κοινές τοποθετήσεις  σε θέματα που ευρίσκονται σε επικίνδυνη φάση.
- Το νομοσχέδιο για τις Αμερικανκές Βάσεις που συμφωνήθηκαν  από τον ΣΥΡΙΖΑ με την  Αμερική, δεν υποστηρίχθηκε στη Βουλή,  με λευκή την ψήφο των Συριζέων, και το προσφυγικό μεταναστευτικό  μετατρέπεται σε πεδίο ελαφράς  επαναστατικής  γυμναστικής από τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου, προκαλώντας αντιδράσεις των κατοίκων  και διευρύνοντας  τα κινήματα αρνήσεως πολλών ομάδων σε όλη την χώρα, για την  «ποσοστιαία διασπορά φιλοξενίας» προσφύγων  σε όλη τη χώρα.
- Τα  ποδοσφαιρικά μας, νοθεύουν και μολύνουν την έννοια και το νόημα του αθλητισμού, αυτό το ιδεώδες της αρχαίας ελληνικής παράδοσης, σε αντιθέσεις και αντιδράσεις  που φθάνουν στα όρια ενός επικίνδυνου «εμφύλιου», χωρίζοντας τη χώρα στα όρια της Μελούνας.
- Στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια πάλι αρχαία  προσπάθεια να εμφανίσει ένα άλλο προσωπείο, για να ξεχάσει ο κόσμος  την «πρώτη φορά Αριστερά»,  που βούλιαξε στην «αυταπάτη» στα capital control,  στις «κωλοτούμπες», και στα «κότερα», προσπαθεί να «μετονομαστεί»  σε  μια λουσάτη «συμμαχία», και συνεχίζουν  τις κλειστές ατέρμονες συσκέψεις μιας  κλασικής αριστερής «ολομέλειας», αποφεύγοντας να κάνουν την αυτοκριτική της εκλογικής κατάρρευσης. Πολλά ακούγονται από τις συνιστώσες μέχρι και κουβέντες για «ανακτοβούλια»  δείγμα εκτροπής σε σοβιετικής  ανάμνησης ιδεολογική προσήλωση. Θέλουν να αγνοήσουν ότι ο «υπαρκτός Σοσιαλισμός»  απέτυχε καi ότι το «τείχος του Βερολίνου» το κατεδάφισαν χωρίς να υλοποίησουν την πτήση στην ουτοπία.
- Το ΚΙΝΑΛ πάλι επιχειρεί μια αναβίωση  του ΠΑΣΟΚ, ξεχνώντας  την πυτιά  των διχαστικών συνθημάτων που τράφηκαν   σαν πρασινοφρουροί, «απόψε πεθαίνει η δεξιά», «έξω από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ»,  «Οι Βάσεις φεύγουν», και τα συντροφικά μαχαιρώματα  που κυριάρχησαν στην περίοδο της ΠΑΣΟΚοκρατίας.
- Και η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται στο σταυροδρόμι μιας επικίνδυνης  φάσης  της ιστορίας της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής,  με μια ομολογημένη διαπίστωση,  ότι «είμαστε μόνοι»  στο ενδεχόμενο  ενός «ατυχήματος». Χάθηκαν πλέον οι Φιλέλληνες οι οποίοι στήριξαν το αγώνα της Παλιγγενεσίας, που ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε.
- Η προσπάθεια ουσιαστικής εξόδου από τα μνημόνια, ροκανίζει τον  χρόνο χάριτος,  και τα πολλά λόγια  δεν διώχνουν τις ανησυχίες  της μεσαίας τάξης, για όσα δεν γίνονται, και για τη μετάθεση των ευθυνών  στους τεχνοκράτες.  Στην ιστορία της πατρίδας μας  οι μεταρ-ρυθμιστές  δεν έμειναν στο προσκήνιο. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα  και η υπηρέτηση του λαού είναι καθήκον  μη ανταλλάξιμο.
- Οι περιπλανήσεις στις πολιτικές διαδρομές δεν είναι ευχάριστες, δεν είναι παραγωγικές, τα γεγονότα αφοπλίζουν τους πολίτες από εκείνες τις δυνάμεις που αποτέλεσαν την παράδοση του τόπου σε αξίες και αρχές, τις οποίες καταλύουν και ακυρώνουν οι  «νεωτεριστές» οι «προοδευτικοί» οι «ακτιβιστές», οι «αναρχικοί». 
- Τα όσα συμβαίνουν  γύρω μας σήμερα και όσα αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της πατρίδας μας στην περίοδο της κρίσης, που δεν τελείωσε ακόμη, τα αντιμετώπισε η μεσαία τάξη με τα παραδοσιακά εφόδια και την ιστορική εμπειρία από τους αγώνες του Γένους μας. 
- Και δεν είναι  χωρίς σημασία όλη αυτή η αντίληψη περί νεωτερικότητας και προοδευτικότητας  που εκφράζεται σε ένα καινούργιο αριστερό σύνθημα που προτρέπει «να ξεριζώσουμε  την παραδοσιοκρατία», που  μαζί με το άλλο «για το τέλος της Ιστορίας» ξεθεμελιώνουν  το μεγαλείο  της ελληνικής δημιουργίας και θαμπώνουν τη φωταύγεια  της ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης. 
- Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε    τα Ελευθέρια της πόλης μας. Να δούμε αν θα ακουστεί στην παρέλαση από τις φιλαρμονικές  Δήμου και Στρατού   «Η Μακεδονία η ξακουστή» και «Το Ναυτάκι του Αιγαίου». Είναι ένα επίκαιρο τεστ, τώρα που στην Προεδρία της Δημοκρατίας μας εκλέχτηκε  μια Μακεδόνισσα Πρόεδρος  με μια εντυπωσιακή αποδοχή. Και βέβαια, θα αποτελεί και ένα ισχυρό μήνυμα ενισχύσεως του φρονήματος του λαού  να ακούγεται η «Μακεδονία η ξακουστή» και από την προεδρική φρουρά.        
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο  μέτοικος