Ενεργειακό κουβεντολόι και εφιάλτες…

on .

- Ένα ενεργειακό κουβεντολόϊ βρίσκεται σε εξέλιξη σαν «πολεμικό» επιτραπέζιο  παιχνίδι, με μεγάλη δόση κινδυνολογίας σε διεθνές επίπεδο, και μικροπολιτικής μεταμνημονιακής  αναπτυξιακής  πολιτικοϋποσχεσιολογίας.
- Η Μεσόγειος  ως  MED, και η Ανατολή ως  EAST, στη σύνθεσή τους ως EASTMED, εμφανίζεται  μέσα στον σωλήνα, να ξαναζεί την ιστορία, και όλοι την ξεφυλλίζουν  και προσπαθούν να μαντέψουν ποιο παλιό σενάριο θα ξαναπαιχθεί στη στεριά, στην θάλασσα και στον αέρα και με ποια κουφάρια της σύγκρουσης θα γεμίσει  πάλι ο βυθός της.
- Η ενέργεια είναι το επίκεντρο του παιχνιδιού που παίζεται στα τραπέζια, στις συσκέψεις, στα επιτελεία, στις μυστικές υπηρεσίες, στο χακεροπόλεμο  και στις υφαλοκρηπίδες.
- Και πίσω από τις κουρτίνες  και τις φωτογραφίες των μεγάλων, το κύριο θέμα είναι ποιος θα χειρίζεται τις στρόφιγγες  των αγωγών τροφοδοσίας της Ευρώπης  που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των χωρών της,  αγωγών που με πολλά χιλιόμετρα και ασφαλή διαδρομή  επίγειων, υπόγειων και υποθαλάσσιων σωλήνων  των ενεργειακών αερίων.
- Το φάσμα της «κλιματικής αλλαγής» με τις καταστροφικές συνέπειες που της φορτώνουν, και οι λεγεώνες των κινούμενων μεταναστών  και προσφύγων,  αποτελούν μια άλλη πλευρά αυτού του ενεργειακού  προβλήματος που βγαίνει σε αυτό το  κουβεντολόϊ,  το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και τρομάζει όλους, και περισσότερο  τις φυλές γύρω από την Μεσόγειο.
- Ξαναζεί η Μεσόγειος και η εγγύς Ανατολή, σωρευτικά όλη την ιστορία από τους Περσικούς πολέμους, τις Ρωμαϊκές κατακτήσεις,  τους Καρχηδονιακούς πολέμους, τους Μπαρμπαρόζους και τους Σταυροφόρους, τους  Άραβες  και τους πειρατές.  Γέμισε η γαλάζια θάλασσα από πολεμικά πλοία όλων των μεγεθών, περισσότερα απ΄ όσα ναυμάχησαν  στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Μέχρι και αεροπλανοφόρα, και πολλά, πολλά σμήνη αεροπλάνων  με πιλότους και χωρίς πιλότους. 
- Όλοι ανησυχούν,   για ένα ενδεχόμενο λάθος  για μια ανάφλεξη αυτού του ενεργειακού αερίου. Αλλά περισσότερο ανησυχούν οι Έλληνες, και αυτό άρχισε να μετριέται και δημοσκοπικά, για τα τύμπανα πολέμου του γείτονα ο οποίος  ομολογεί πως ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
- Για να μας θυμίζει τη μακρόχρονη σκλαβιά και τα δεινά του Γένους, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, μέχρι τον Αττίλα, και να μιλάει για γαλάζιες θάλασσες και κυριαρχία στη Μεσόγειο.  Δεν είναι επίσης χωρίς νόημα, η ανησυχία του κόσμου μας για τα ανοιχτά ή κλειστά  κάμπιγκ για μετανάστες  και πρόσφυγες. Ούτε μπορεί κανείς να μην ανησυχεί για την έκταση που παίρνει  το φαινόμενο των «ροών»  τους από την Ανατολή.
- Κάτι λείπει, ή κάτι δεν λέγεται στη διαχείριση αυτού του γεγονότος και της έκτασης που παίρνει  κάθε μέρα  που ξημερώνει. Ούτε είναι άσχετο  με αυτές τις εξελίξεις και το ασταμάτητο κουβεντολόϊ, το γεγονός του αποκαλούμενου brain-drain,  που δεν ανακάμπτει και  συνοδεύεται με ένα άδειασμα των χωριών της Περιφέρειας.
- Ένας εφιάλτης διατρέχει τον λογισμό όλων με όσα συμβαίνουν γύρω μας, και τον μοιραζόμαστε όλοι, και μέσα στα άλλα εξωγενή ενεργειακά, έχουμε και τα δικά μας, που κατατείνουν στην προσπάθεια να περιορίσουμε τις ανάγκες σε ενέργεια, και αυτό την εποχή του χειμώνα, έχει και συνέπειες στο κόστος της δαπάνης καταναλισκόμενου ρεύματος ή χρήσης παντός υλικού και μέσου καύσεως  για θέρμανση. Ενεργειακό είναι κατά βάθος το θέμα, και αρχίζουμε να μετράμε και στα Γιάννενα την αιθαλομίχλη και πόσο πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ανεβαίνει, με τους υγιεινολόγους  και τους ειδικούς να μετρούν τα νοσηρά περιστατικά  που πληθαίνουν .  
- Αλλά μέσα στο ενεργειακό περιβάλλον και το κουβεντολόϊ ακούστηκε και  μια περίεργη ιδέα  για τους αγρότες, να συμβάλουν στην παραγωγή ενέργειας με την εγκατάσταση  φωτοβολταϊκών πάνελ στα χωράφια, με δάνειο, έτσι ώστε να έχουν φτηνό ρεύμα και να εισπράττουν(!!)  από την πώληση της ενέργειας. Να γίνουν δηλαδή «επενδυτές» παίρνοντας το μέρισμά τους στο καφενείο, και την επιδότηση από τις ζημιές στην παραγωγή που θα αφήνεται στην τύχη της «κλιματικής αλλαγής»! Στο τέλος όμως ο αρμόδιος είπε ότι έτσι θα προσελκύσουμε και νέους αγρότες «επενδυτές» του φραπέ του καφενείου. Περίεργες ιδέες σοφίζονται οι οικονομολόγοι μας, για τη λύση του ενεργειακού προβλήματος που θα προκύψει από την κατάργηση των λιγνητοβόρων  εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής.
- Όσο για τις ανεμογεννήτριες(!!)  που υψώνονται στις κορυφές και τα μπόνους που δίνουν στις κοινότητες, για τα βουνά, που δεν είναι πλέον κοινοτικά, ούτε ιδιωτικά, και μια έκπτωση κόστους ρεύματος των κατοίκων, υπάρχει και κάτι που δεν έχει εκτιμηθεί ανάλογα με τις λίμνες των υδροηλεκτρικών  εργοστασίων. Ότι, δεν πήραν και δεν παίρνουν ανάλογο μπόνους και έκπτωση του κόστους του ρεύματος, οι κοινότητες και οι κάτοικοι  των οποίων οι εκτάσεις κατακλύστηκαν από το νερό των λιμνών.  Κουβεντολόϊ να γίνεται,  να ξεχνιούνται οι εφιάλτες  από την «κλιματική αλλαγή»,  την ενέργεια, την αιθαλομίχλη, το προσφυγικό, έ, να ξεχάσουμε και την  Ιόνια! Μας λείπει ένα  κατάλληλο επικοινωνιακό.  «Φύτεψε και συ μια ανεμογεννήτρια και ένα φωτοβολταϊκό πάνελ». Κρεμμύδια και πατάτες θα βρούμε στην Αυστρία και στην….Τουρκία!!!    
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…      

ο  μέτοικος