Μεταναστευτική ατμόσφαιρα

on .

- Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται με τον χαρακτηρισμό των ανθρώπων που έρχονται, απρόσκλητοι από πολλές ξένες χώρες, κοντινές η μακρινές. Και το πρόβλημα εξελίσσεται μόνιμα πλέον, σε πρώτο ειδησεογραφικό θέμα, αλλά επίσης παίρνει και μια κυρίαρχη θέση σαν ένας μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα και τους Έλληνες  πολίτες.
- Κι  ενώ όλοι, συνειδητοποιούν  τους κινδύνους και ανησυχούν για τις εξελίξεις, οι οποίες τόσο γρήγορα προσθέτουν  και νέα προβλήματα, τα οποία αναστατώνουν τη ζωή μας, η συζήτηση επικεντρώνεται  στην ονοματολογία αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες! 
- Λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν έπεφτε το καθεστώς της Αλβανίας, πάλι με μια ανησυχία  για τους ανθρώπους που μαζικά περνούσαν τα σύνορα,  άλλους τους χαρακτήριζαν πρόσφυγες  και άλλους φυγάδες.
- Και η ιστορία μας έχει πολλές τέτοιες περιστάσεις μαζικών μετακινήσεων πληθυσμιακών ομάδων, με διάφορες ονομασίες χαρακτηρισμού των, τόσο εισερχόμενες όσο και εξερχόμενες.
- Μόλις στήθηκε το Ελληνικό κράτος, και οριοθετήθηκε είχαμε μια τέτοια περίπτωση χαρακτηρισμού, με τους αυτόχθονες και ετερόχθονες, και αφορούσε  στα κυριαρχικά αξιώματα και τις θέσεις στον διοικητικό μηχανισμό. Αλλά αυτό κάποτε εξομαλύνθηκε γιατί επρόκειτο για Έλληνες το γένος.  Η προσφυγιά και η μετανάστευση, ο ξενιτεμός και η αποδημία,   το σημερινό brain-drain  και η παλιννόστηση είναι μέσα στο DNA του Γένους από την αρχαιότητα.
- Από εδώ πέρασαν και αττίλες  και σλάβοι, και βόρειοι κατακτητές, και ανατολίτες επιδρομείς και δυτικοί σταυροφόροι αλλά τελικά το  Γένος  επέζησε και διασώθηκε.
- Οι μεγάλες ομογενειακές παροικίες στην Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Ευρώπη και πολλές μικρότερες  σε άλλες χώρες, δημιουργήθηκαν  από τέτοιες μετακινήσεις ελληνικών ομάδων  μεταναστών, προσφύγων, φυγάδων, διωγμένων, θυμάτων πολέμων και άλλων γεγονότων.
- Το brain-drain, που μας συμβαίνει τώρα, το οποίο παίρνει μεγάλες διαστάσεις, πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέσα σε αυτή  την ορολογία για μας, αλλά και στην ιστορία  της πατρίδας μας; Για το γεγονός πολλές είναι οι απόψεις που διατυπώνονται για την παλιννόστηση ή αλλιώς για τον επαναπατρισμό τους, και το πρόβλημα μπαίνει και στην πολιτική  αντιπαράθεση. Ακούστηκε ακόμη και η άποψη  να μην επιστρέψουν αλλά να προκόψουν και να αναδειχθούν εκεί που έφθασαν σαν Έλληνες.
- Οι επιστήμονες, από αυτούς,  διακρίνονται σε αυτή τους την έξοδο. Και η μετάφραση του brain-drain σαν έξοδος μυαλών συνδυασμένη και με την μεγάλη διασπορά στον κόσμο πολλών και διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, θεωρείται θετικό γεγονός της ελληνικής παρουσίας στον κόσμο.
- Και είναι αυτό, που μαζί με εκείνους που κρατούν ακόμη την δημογραφική τους ταυτότητα και τα πολιτικά και Δημοτικά τους δικαιώματα στους Δημοτικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια της γενέτειρας, συζητιέται τελευταία,  αν πρέπει να ψηφίζουν στις τοπικές και εθνικές εκλογές.
- Όμως, αν αυτά τα οποία ιστορικά, δίνουν την αίσθηση ότι αυτές οι μετακινήσεις αποτελούν, μια θετική αφήγηση αποδεκτή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ή μεταναστευτικού  προβλήματος που συμβαίνει αυτή την περίοδο, πάλι ιστορικά, δεν μπορεί να ξεχνιέται η άλλη ιστορική περιπέτεια του Γένους με τις γενοκτονίες, που και πάλι συζητιούνται στις περιοχές της εγγύς Ανατολής  όπου οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται, και άγνωστο είναι  πόσοι ακόμη και σε πόσα κύματα και με πόσες σχεδίες θα περάσουν στα νησιά του αρχιπέλαγους.
- Τις τελευταίες ημέρες, σπάζοντας, την τηλεοπτική «πολιτιστική» εισβολή, και το μονοπώλιο, με  συνεχή επεισόδια  τουρκικής παραγωγής, παρουσιάζεται το Ελληνικό  «ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ», με θέμα τη γενοκτονία των Ποντίων, για να μας  θυμίσει εκείνη την τραγική ιστορία  την οποία μας επαναλαμβάνει η Τουρκική πλευρά, πότε με τους  πνιγμένους στη Σμύρνη του 1922,  ή με τον Αττίλα του 1974.

- Οι αναμνήσεις  από αυτές τις δραματικές ιστορίες του Γένους, τις οποίες κάποιοι «προοδευτικοί», θέλουν να τις απαλείψουν από την Ελληνική Παιδεία, και παράδοση, αλλά  με το προσφυγικό, έτσι όπως εξελίσσεται,  γίνονται πάλι επίκαιρες,   με μόνη απάντηση ένα ηχηρό ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. 
- Και είναι πολλοί οι Έλληνες που ανησυχούν,  και πολλοί εκείνοι που αντιδρούν φανερά, και θέλουν κάποια μέτρα περισσότερο αποτελεσματικά, για την προστασία της γαλάζιας πατρίδας μας που κληρονομήσαμε με αγώνες και θυσίες.
- Στα Γιάννενα, που έφθασαν ήδη αρκετοί πρόσφυγες και περισσότεροι μετανάστες, και πολλές είναι οι «μαντήλες» που κυκλοφορούν,  και κανείς δεν ξέρει, αλλά αρκετοί ανησυχούν, μήπως  κάτω από τα «πολιτισμικά» τζαμιά μας  εμφανιστούν  προσκυνητές μετανάστες   της Μουσουλμανικής λατρείας προσευχόμενοι.
- Αυτό, δεν είναι κινδυνολογία ή υπερβολή ή ρατσισμός, αφού τέτοιες  εικόνες  άρχισαν      και εμφανίζονται στην Αθήνα. Ούτε αλλοιώνεται η ανθρωπιστική παράδοση των Ελλήνων απέναντι στους πάσχοντες συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή χρώματος.
- Τα γεγονότα τρέχουν πολύ γρήγορα, η μυρουδιά του μπαρουτιού φθάνει και στην περιοχή μας. Η γαλάζια μας θάλασσα  αρχίζει να σκοτεινιάζει και γίνεται τάφος απελπισμένων ανθρώπων, που η έννοια του μετανάστη ή πρόσφυγα  δεν έχει σχέση με τα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Οι ανησυχίες  πληθαίνουν.  Και το brain drain συνεχίζεται για να θυμίζει  κάτι από την ελληνική έκδοση της μετανάστευσης ή ξενιτεμού, ή μισεμού.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο μέτοικος