Δημοκρατία και αναστοχασμός...

on .

 Ο λόγος για τα αυτονόητα. Είναι η δημοκρατία το καλύτερο πολίτευμα. Είναι το πολίτευμα που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του ανθρώπου. Είναι το πολίτευμα που ανταμείβει τον πολίτη όταν κάνει τις σωστές επιλογές, αλλά και που φρονηματίζει πολίτες και πολιτικούς όταν αυτές είναι λαθεμένες.
Θα σταθώ περισσότερο σ’ αυτό το τελευταίο, στον φρονηματισμό και σωφρονισμό που επιτυγχάνεται με τη δημοκρατία. Όταν ο λαός στείλει ένα κόμμα στην αντιπολίτευση, με την αρχαία ελληνική σημασία του όρου τιμωρία, το βοήθησε. Είναι λάθοςνα λέμε ότι το τιμώρησε. Προφανώς έκρινε ότι χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για αναστοχασμό, αυτοκριτική, αυτογνωσία και ψυχοθεραπεία.
Τώρα που απώλεσε την εξουσία έχει το χρόνο, αρκεί να έχει και τη διάθεση, να εφαρμόσει το πυθαγόρειο «Πη παρέβην; Τι δ`έρεξα; Τι μοι δέον ουκ ετελέσθη;» Τι έκανα που δεν έπρεπε; Τι έκανα που έπρεπε; Τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα; Αν μπει σε αυτήν την βάσανο σίγουρα θα αυτοκαθαρθεί, θα βελτιωθεί, θα ανακουφιστεί και θα διεκδικήσει την εξουσία με άλλα όπλα.
Αν για παράδειγμα παραδεχτεί ότι προσπαθούσε να ασκήσει την εξουσία άλλοτε με την δημιουργική ασάφεια και άλλοτε με την σύγχυση, θα κάνει το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αν παραδεχτεί ότι αντί να προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές, άφηνε τα πράγματα όπως είχαν αλλάζοντας τη σημασία των λέξεων λ.χ. την τρόικα την ονόμασε θεσμούς, είναι ένα άλλο βήμα προς την πραγματικότητα.
Αν παραδεχτεί ότι δεν έπρεπε να ανεχτεί την αλαζονεία από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο στην ιεραρχία, και αυτό θα είναι ένα θετικό βήμα. Εκτός αν η λέξη αλαζονεία απέκτησε άλλο νόημα!
Θα μπορούσε να προσθέσει καθένας τα δικά του «αν» που θα επιθυμούσε να παραδεχτεί ένα κόμμα της αντιπολίτευσης για να βελτιωθεί.
Περνώντας από ένα είδος «λοιμοκαθαρτηρίου», από ένα είδος ψυχοθεραπείας θα μπορέσει να διεκδικήσει την εξουσία με καλύτερους όρους και οιωνούς για τους πολίτες.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα μέλη της νέας κυβέρνησης και γενικότερα το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, το χρονικό διάστημα που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση πέρασαν από τη διαδικασία της αυτογνωσίας και της ψυχοθεραπείας. Θα το δείξει ο χρόνος...