Φτάσαμε λοιπόν εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε!

on .

• Ο πανικός που προκάλεσε στην κυβέρνηση η βαριά διπλή ήττα στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές-δημοτικές θολώνει το μυαλό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τους οδηγεί από γκάφα σε γκάφα. Το φιάσκο με τους διορισμούς και τις μετατάξεις συζύγων, νυν και πρώην, παιδιών, συντρόφων και συνεργατών στη Βουλή δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας περί αυτού.
Πραγματικά αιφνιδιάστηκαν από το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, κατάλαβαν ότι χάνουν την εξουσία και έτρεξαν να σώσουν ό,τι μπορούν. Αλλά στην ταραχή τους να σηκώσουν ό,τι μπορούν και να φύγουν πριν τους πιάσουν, κάνουν πολλά λάθη.
Δυστυχώς, φτάσαμε λοιπόν εκεί όπου ξεκινήσαμε. Από την «πρώτη φορά Αριστερά», την «κάθε λέξη του Συντάγματος», το «ηθικό πλεονέκτημα» καταλήξαμε στο «μα και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν».
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι περίπου τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι, αλλά οι προηγούμενοι, πρώτον, κρίθηκαν και ξανακρίθηκαν και ξανα-ξανακρίθηκαν για τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους και δεύτερον, δεν προσποιήθηκαν, δεν κουνούσαν το δάχτυλο και όταν τους έπιασαν με τη «γίδα στην πλάτη», πήγαν ταπεινωμένοι σπίτι τους.
Φυσικά δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα να υπερασπιστείς αξιοπρεπώς την κατάσταση ή να εξευμενίσεις την αγανάκτηση εκείνων των πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να «αξιοποιήσουν κάποιες γνωριμίες», όπως η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, και να μετατάξουν την κόρη της σε μια θέση με υψηλότερες αποδοχές και καλύτερους εργασιακούς όρους. Το μόνο επιχείρημα που απομένει και το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι: «Μα και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν, ο Τραγάκης κ.λπ.»!
Με τη διακυβέρνηση Τσίπρα ολοκληρώνονται ουσιαστικά οι εναλλακτικές επιλογές που είχε στη διάθεσή του ο ελληνικός λαός για να τον κυβερνήσουν. Με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., και τους δύο μαζί σε διάφορες μορφές, και το 2015 την Αριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκε το πολιτικό φάσμα και φυσικά δεν μπορούμε ούτε να συζητάμε για τα άκρα από τη μία και την άλλη πλευρά. Στις 7 Ιουλίου έχουμε εκλογές. Στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι όλοι το ίδιο είναι, παντού υπάρχουν Τασίες και Βούτσηδες, εμείς όπως πρέπει να εκφράσουμε τη διαφωνία μας.
Όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι. Να ξεχωρίσουμε αυτούς που διαφέρουν και αυτή τη φορά να τους ψηφίσουμε. Να στείλουμε επιτέλους μήνυμα ότι θέλουμε τους καταλληλότερους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Και ταυτόχρονα, να προετοιμάσουμε την επόμενη ημέρα με νέα στρατηγική και με φρέσκες ιδέες που θα περιλαμβάνουν τη σύζευξη των υπηρεσιών του δημοσίου με τον ελληνικό πολιτισμό, την υψηλή τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο που θα επιτρέπει στους πολίτες αυτής της χώρας να αισιοδοξούν πραγματικά και να βλέπουν με προοπτική το μέλλον τους.